Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

A jéje. Pan Kroupa se nám zase jednou zamyslel a vypadla z něj pěkná hovadina. Nechtějte vědět, co si na Ostravsku a Brněnsku myslí o Pražanech. A když jsem byl na vojně, tak hoši ze Severní Moravy byli oproti drsňákům z Českolipska hotoví beránci. :-)

0 0
možnosti
Foto

J63a29n 67A15n67d51r54l14e

12. 8. 2020 19:19

Každé zevšeobecnění, notabene vlastní zkušenosti, hodně kulhá... Jakkoli to může i statisticky sedět.

0 0
možnosti
Foto

Tak z Ostravy je také vydavatel toho hnoje "Vlasteneckých novin" Radek Velička. Autor toho rasistického hnusu popisujícího tragédii v Bohumíně je sice anonymní, ale nelze si nevšimnout, že styl psaní "pana šéfredaktora" je podobný....to Vaší teorii o kraji zla celkem potvrzuje...

1 1
možnosti
PN

P75e57t79r 72N19e51d29v68ě53d

11. 8. 2020 19:06

Zajímavé zamyšlení. Možná je to jen náhoda, možná je ta oblast drsnější než jiné.

Zajímavě reagovali i zástupci zvěstovatelů toho správného názoru. Třeba teatrálnost jsem viděl v jiném blogu komentujicí nějaké prapodivné stránky.

Mám zkušenost, která zapadá do Vašeho zamyšlení. Léta jsem se potkával na turnajích s klukama z Ostravy. Liberečáci, Praha, Brno ...prostě všichni jsme nosili normální sportovní tašky přes rameno co jsme nafasovali. Ostraváci ne, ti měli baťohy. Časem jsem se s nimi skamarádil a pak se jich zeptal proč ty baťohy. Vysvětlení bylo prosté, prý s taškou přes rameno nikomu neuteču a dodali to jejich pověstné slůvko na "p" s kratkým "i"

0 0
možnosti
KT

To je dobře, že aspoň někdo jako Vy, nezvěstuje správné názory, ale pověstné slůvko s krátkým i...

2 0
možnosti
KT

A co pan Větvička?

Není taky z Ostravy?

Tím by se mnohé vysvětlovalo...

2 2
možnosti
Foto

......ty "p" s krátkým i ;-D

0 0
možnosti
MP

Nektere regiony MS kraje jsou opravdu drsne (Ostravsko, Bruntalsko). Kdyz nataceli dvoudilny film Dukla 61, meli tam jazykovou poradkyni pro tamni dialekt a ptali se ji, jak se v mistnim nareci rekne neplet se, do ceho nemas. A ona na to, ze nes.. se do toho, po cem je ti hov..

A takhle se tam bezne mluvi. Pro facku tam nikdo nejde daleko. Muj znamy z Ostravy mi jednou rikal, ze sedeli s partou v hospode, a najednou k nim prisel od jineho stolu typek a oznamil jim, ze za chvilku dostanou do drzky. Jen tak, pro radost havirum.

Jeste bych jako dalsi velkou tragedii z kraje, kde je mozna vice frustrace nez jinde, pripomnel zhare z Vitkova, kteri malem zabili malou Natalku.

Kladl jsem si uplne stejnou otazku, jako vy, pane Kroupo, a chtel jsem napsat clanek v podobnem duchu. Mozna je to nahoda, ale mozna taky ne. Ja bych skoro rekl, ze to nahoda neni, jenze to je samozrejme jen moje spekulace. Nakonec jsem ten clanek nenapsal prave proto, ze jsem nechtel "varit" z ciste vody, nemel jsem to moc cim podeprit. Ale je dobre, ze jste na to upozornil. Jsem presvedcen, ze kdyby se i tragedie v Uherskem Brode, kde pachatel ne tak davno vystrilel hospodu, odehrala na Ostravsku, zabyvalo by se myslenkou, jiz jste tu nadhodil, mnohem vice lidi. Diky za clanek.;-D

1 0
možnosti
Foto

J11a76n16a 80M80a91j86o38v21á

12. 8. 2020 18:13

Víte, nemyslím si to. Ostravsko je opravdu drsné, svérázné, patří sem jiný humor, jiný slovník, jiné rituály. Ale ta jiná úroveň je spíš v rovině komunikace, byť chápu, že neznalce z jiného kraje umí setsakra překvapit a může ji vnímat jako daleko hrubší, než je myšlena. "Chachaři" a další odrůdy tamního lidu se naopak umí skvěle semknout - prostě to byl chudý kraj a lidé si pomáhat museli a nemohli dělat "přecitlivělé" cavyky.

Pořád to tam přetrvává, včetně té zvláštní sounáležitosti s místem.

Pamatuji si dobu, kdy se všude nosily šusťákovky. Fakt. Do obchodu, na procházku, všude. Kdo nechodil po ulici v šustce, byl divnej (nechodila jsem v ní, měla jsem v tom velký zadek). Jinde to tak nebylo. Ale Ostravsko je své. Přesto si myslím, že lidi tam nejsou skutečně agresivnější než jinde.

Žila jsem tam celé dětství a prožila část dospělosti. Dneska se tam z poklidné Hané vracím z úsměvem a vlastně je mám ráda, ty své ostravaki a kurviňoki, a to i tehdy, když mne pošlou...no...však víte, to s tím krátkým i.

1 0
možnosti
PP

Do dolů a železáren putovali podle vašeho slovníku primitivové ze všech koutů republiky. Možná mezi nimi i nějaký Kroupa.

0 4
možnosti
RS

Okurková sezóna, všechny velké průsery se organizují v Praze, takže se jedná pouze o snahu odvrátit pozornost.

0 2
možnosti
Foto

To je fakt, onehdá jsme v Praze vymysleli i atentát na JFK a Elvise taky schováváme na Kampě...

0 0
možnosti
MB

Jako Čech, žijící na Moravě, v Sm kraji, se dotčen vůbec necítím. Tvrdím, že zlo je vkomponováno v každém z nás. Jde pouze o impulzy = emoce přebíhají rozum, i politickou situaci = práskači, dozorcové v táborech ap. Pak to všechno zřejmě reguluje výchova, tradice, prostě ta lidská nadstavba sebe-regulovatelnosti . Nejvíce nebezpečný bývá ten - Který nemá co ztratit ... !

Pak se nabízí i letmý pohled - Jižní Morava asi bude Lidovecká - Mocné tradice, vztah člověka a půdy - vinice. Lidové obyčeje - pradědkův vinný sklep. Severní Morava - Klasika Sudet a příležitosti výdělků v těžkém průmyslu. Dosídlování kýmkoliv - Podobně pracovní síla, bez přílišného vzdělání jde za výdělkem. Do toho všeho řecké a hlavně pak i cikánské obyvatelstvo = Tradice naprosto rozbity ... !

V kombinaci reality - Jde o region s mega problémy zaměstnanosti - To vyvolává skepsi. Dobře už bylo ! Ústup z pozic preferovatelnosti = Zklamání. Klasika plků - "Za našich časů" ! Hyena Bakala nám ukradl byty ! To je voda na mlýn populistickým slibovatelům - Tedy mají slucha ! V kombinaci se stále plynoucími dávkami - podporami těm, kteří generačně nepracují - To je zdroj problémů ! Profilově se to nějak projeví. Dost těžko očekávat, že se ti lidé navlečou do krojů a obejmou ...

No, po pravdě řečeno - Jakési kroje by tu zase byly ! Zejména v příhraničních chalupách je pořád plno tajuplných skříní od dědků ! I po lesích je kopec betonových kluboven ! To je ovšem - zase jiný příběh. Kraj - Razovity ! ... :-)

7 0
možnosti
EH

Oko Sauronovo bylo taky v Mordoru, průmyslové oblasti Středozemě. ;-D

Jinak v tom nevidím víc než náhodu, protože se tu staly dvě masové vyvražďovačky v krátkém čase.

Na wiki se seznam podle počtu obětí. Hepnarová už tabulce vévodit nebude.

2 0
možnosti
Foto

Celkem až tři masové vyvražďovačky v krátkém čase (výbuch plynu, střelba v nemocnici, požár domu). Relativně nedávno byla i střílečka v restauraci v Uherském Brodu - to také není až tak daleko.

0 0
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám