Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Čínská chřipka ukázala jedno, v Česku je monopol na výrobu a zpracování potravin, dva hlavní výrobci zcela ovládají trh. Oba mají "vlastníky" na vládních postech, jeden je premiér a druhý ministr zemědělství. Díky tomuto monopolu je zde kartel mezi obchodními řetězci, to vyhnalo ceny potravin do závratných výšek. Že nekecám je snadné si ověřit: http://www.polske-letaky.eu/uvod.

To je možné jen díky zavřeným hranicím. Jenže Evropa hranice otevírá, lidé vycestují a aktivní podnikavci by se mohli začít zásobovat zvenčí, což by sebou strhlo i řetězce. Hluboké zadumání poslanců ANO vyústilo v pravdě komunistické řešení (jaká náhoda), kdy už nuceného dodavatele a cenu neudrží uvolněný trh, tak ji nařídíme zákonem.

Jestli ještě někdo pochyboval, že volný pohyb zboží a osob v rámci EU je přínosem, tak snad už procitne, má zde jasný důkaz toho, kdo se nás znovu snaží uzavřít za oponou uvnitř našich hranic.

2 0
možnosti

Ale vždyť ten nejmenovaný holding přece vůbec nejmenovanému premiérovi nepatří. Sám to říkal a přece by nelhal, když je ̶s̶o̶u̶d̶r̶u̶h̶ pan Premiér

2 0
možnosti

Já pokud možno, tak nakupuji přímo u pěstitelů nebo chovatelů. Bohužel ne vše mám možnost takto nakupovat a proto bych uvítal kdyby v obchodech byly přímo zóny nebo uličky se zaručeně českými výrobky nebo nějaké výrazné logo, které by na první pohled bylo dobře patrné, tím by mi odpadlo studování co je odkud a zjednodušilo by to orientaci i nákupy, ale nějak to procentuálně nařizovat mi nepřipadá jako úplně dobrá cesta.

2 0
možnosti

Zákon o podíl tzv. českých potravin znamená zákon o snížení kvality, zvýšení cen a zisků velkoagrozemědělských jezeďáků.

Je to tiché vystupování z Unie. Proč by si jiné země nemohli říci, že se u nich nebudou prodávat Škodovky a jiné díly našeho průmyslu.

3 2
možnosti

Nelze mít všechno, chlubit se vysokou produkcí aut na obyvatele a chtít přitom vlastní brambory. Zajímalo by mě, kolik zastánců vlastní potravinové soběstačnosti by bylo ochotno každé ráno vstávat k prasatům, či chodit dojit krávy, ono to zvíře se nedá vypnout jak výrobní linka a jet k moři.

5 0
možnosti

Mám za to, že právě postupné navyšování povinného podílu českých potravin v obchodních regálech má zajistit, aby se naše zemědělství postupně stavělo na nohy tak, aby mohlo zajistit potravinovou soběstačnosti země. Takové opatření je asi lepší, než pumpování dotací do zemědělství. Jen by mě zajímalo, kdo a podle čeho určil ten povinný potravinový podíl. Pokud se jen někdo podíval z okna a řekl: "mohlo by to být tolik", tak to asi fungovat nebude, pokud to bylo stanoveno sofistikovaněji, pak by to fungovat mohlo. Pořád ale hrozí riziko nedostatku kvalitních potravin doprovázeného navíc vysokou mírou inflace.

3 4
možnosti
Foto

Ono jde dost o to, jak vysoká právě ta část je. Neřeknu, kdyby přišli s 15-20% max, ale 55 a každý rok o 5 více...? Bláznovství.

4 1
možnosti

Třicet let po převratu se pořád vymlováme na komouše. Ale co se stihlo za těch 30 let v zemědělství zničit to nám ukazuje nyní nedostatek spodní vody. Hnůj zem neviděla desetileti a bude hůř. Minulé vlády dotace do zemědělství považovaly za sprosté slovo a Němci a Francie je dávala farmářům ve velkém. Tak se nedivte. Svádét vše na Babiše je pane autore lacené. Svatý není to je bez debat ale minulé vlády zemědělství nezajímalo braly je jako nutné zlo a to je výsledek.

5 8
možnosti
Foto

Já přeci na Babiše nesvádím všechno, ale fakt, kdo by z takových procent měl jako jeden z mála užitek, to mu myslím nikdo neodpáře.

9 1
možnosti

Zajímalo by mne kolik ještě zemědělců mimo Agrofert bere dotace a jakou procentní výměru pozemků vlasně Agrofert obhospodařuje. A kolik procent je osázeno řepkou. Podle všeho to vypadá že u nás hospodaří jen Agrofert a nikdo jiný.

1 1
možnosti
Foto

Agrofert obhospodařuje 150.000 hektarů. Pro srovnání: největší pozemky ze šlechtických rodin na konci monarchie měli Schwarzenbergové: 170.000 hektarů.

4 0
možnosti

Místo řepky pěstovat brambory, aby se nemusely dovážet německé postižené suchou hnilobou a prolezlé drátovcem. Vrátit se k chovu skotu, aby byl hnůj na zůrodňování polí a zadržování vody v nich,vrátit se k chovu prasat, a nedovážet jatečně nedobře zpracované z Polska, Dánska, Španělska a bůch ví ještě odkud. Spokojit se s konzumovánísezonní zeleniny a netahat jahody v zimě z jižní polokoule!

11 2
možnosti
Foto

Zásadní problémem spočívá v tom, že "selský stav" nemá téměř žádný politický hlas. Rozhodující rozdíl mezi dotacemi v Rakousku a námi není v tom, že by v Rakousku dotace byly vyšší, ale v tom, že jsou méně vypláceny podle výměry a mnhem více na přímou podporu venkova sedlákům. Nemyslím tím, že by se stavěly nesmyslné rozhledny a cyklostezky. Podporujs e přímo penziony na statku a trvale udržitelné hospodaření. U nás holt kasírují agroholdingy a samotnému venkovu to nic nepřinese.

I obecní a krajská zastupitelstva se dívají na "soukromé" zemědělce skrze prsty. Už samotné nesmyslné sousloví "soukormý zemědělec" je toho důkazem.

Řešením problémů venkova není ochrana velkofarmářů a vytváření monopolního trhu pro ně, ale skutečná přímá podpora našich sedláků!!!!!!!!!!!!!!!! Krušné hory, Krkonoše, Šumava, Orlické hory i Jeseníky mohou být stejně bohaté jako střední polohy Alp v Rakousku a Švýcarsku!!!!!!!

8 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS