Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Věřte, že nádoby hříšné jsou i věřící lidé(Sám o tom lecos vím) , a víra si k člověku buď časem cestu najde, nebo ne. Když se to povede, rozhodně to člověka nesvazuje, naopak.... (v podstatných věcech) . A jestli je Vám z pohledu na katolíky víra trochu smutná ( a opět "v podání řady duchovních není) , počtěte si Fulghuma , veselého a lidského přístupu k lidem i Bohu je tam habakuk.... Pěkný večer :)

0 0
možnosti
LT

L74u54d54ě34k 91T83o85n51d87r

20. 9. 2018 12:51

Věřící lidé se tomu budou bránit zuby nehty, ale myslím si, že by měla existovat nějaká "Bible pro nevěřící", která by shrnovala moudrost v Bibli obsaženou, tedy univerzálně platnou i pro nás a naši dobu, ale člověk by se nemusel prokousávat tou horou textů.

Například: nevěřící člověk nemusí bádat a filozofovat nad tím, jestli Ježíš byl nebo nebyl "boží syn", jestli ho porodila panna a kolik lidí zázračně uzdravil a kolik vzkřísil z mrtvých. Jsou to sice fascinující příběhy, ale pro nevěřícího to stejně budou jen "pohádky".

Ale bylo by dobré, kdyby každý nevěřící člověk znal příkazy, které Ježíš lidem říkal: "Miluj bližního svého jako sebe samého", "Kdo jsi bez viny, první hoď kamenem", "Co nechceš aby druzí dělali tobě, nedělej ani ty jim"... Stejně tak moudrost Starého zákona: mojžíšovo "Desatero"... Včetně všech dodnes používaných rčení: "Kdo nepracuje, ať nejí", "Jobovy zvěsti", "byl jako David proti Goliáši", "Šalamounské rozhodnutí"...

Bible je ale také "negativní". Jak na vás pane Kroupo působí některé části Tóry - prvních 5-ti knih Mojžíšových? Přiznám se, ži bylo doslova fyzicky zle. Fakt jsem ani nemohl usnout. Zvláště příběhy, které jsou u věřících lidí vyzdvihovány na náboženský piedestal (Abrahám chce zavraždit Izáka, odchod Izraelitů z Egyptského otroctví, vyvraždění původního obavatelstva v "zemi zaslíbené"...) Logika těchto příběhů je mi doslova odporná. Jak působí na vás? Nebo tomu nepřikládáte důležitost?

1 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, co se podoby Bible pro nevěřící týká - sám se snažím přeskakováním některých pasáží udělat si takový "výcuc" toho, co mě v Bibli opravdu zajímá. Co se týká Abraháma a jeho rozhodnutí obětování vlastního syna, tak to je pro mě naprosto nepochopitelné, to je přesně to, co pokládám za nucenou víru a ne svobodné rozhodnutí žít šťastně. Odchod Izraelitů z Egypta - zase pohádka, už jen proto, že by se něco takového povedlo otrokům logisticky udělat, o rozestupujícím moři ani nepíšu, to pokládám také za pohádku. Co se vraždění týká, tak mě také hrozně překvapila míra brutality a nelítosti, jaká se v této části Bible objevuje. Na druhou stranu si uvědomuju, že se svět od té doby moc nezměnil, s tím rozdílem, že tehdy se lidé mlátili kameny a bodali se noži, kdežto dnes se střílí a otravují plynem. A přikládám tomuto zjištění velikou důležitost.

0 0
možnosti
Foto

R^ a karma. Za vše, od nápadu po realizaci, ale hlavně za závěr..... Dost dobrý

0 0
možnosti
Foto

Díky, asi takový článek zrovna ode mne, od "neznaboha" může na některé čtenáře, kteří mě znají, působit tak nějak zvláštně, to se nedá nic dělat. Díky za pochvalu a za karmu

0 0
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám