Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Haha, naše slavné prohry. :D Dobře vy! Akorát nevím, jestli ten experiment skalních komunistů trochu všichni nepřeceňujeme. Kdyby si tady nepotřebovali Sověti udělat základny, tak by garnituru vytahali za uši potichu a bylo by.

0 0
možnosti

Sice jsem to napsal již jinam, ale sem se to možná hodí lépe:

Vždycky hrozně nadávám, když někdo začne plácat, že se stydí za to, že je Čech.

Ale abych řekl pravdu, při takové upomínce okupace mám sám problém cítit hrdost.

Plakátové akce, písničky, happeningy.. a hlavně spousta keců...tenkrát i dnes..

Byla to tragická událost (jako třeba bitva na Bílé hoře nebo kapitulace před Hitlerem), která patří do našich dějin a nesmí se na ni zapomínat. Ale je to i ostudná událost nejen pro okupanty ale i pro nás.

Měli jsme se bránit (podobně jako v roce 1938) alespoň symbolicky.. pár dní.. Je to ostuda, jaké vzorce chování byly zaneseny do naší národní povahy (již v tom roce 1938). Nejde jenom o vlastní reakci na vlastní invazi ..ale především o následná léta "normalizace". Na to opravdu nemůžeme být hrdi. To bychom si měli připomínat s určitým vyzněním.. a poučit se z toho.

Prostě mě takto pojaté "vzpomínkové akce" nikterak nedojímají. Představoval bych si něco adekvátnějšího ...den smutku, prapory na půl žerdi, nějakou tryznu a důstojný, k podstatě jdoucí projev (že národ má bránit svoji suverenitu). Ocenění těch, kteří něco SKUTEČNĚ aktivně udělali.

Ale takto to jen v naší mentalitě prohlubuje ten rys "vyčkat v závětří až se bouře přežene ..a pak to řádně oslavit". :-/

Kdyby ten vzdor byl opravdový a pevný, měli bychom teď skutečně co slavit.

1 0
možnosti

Kdo byl na Bílé hoře to "my"? Co by znamenalo vítězství českého krále Fridricha Falckého, kurfiřta falckého, v bitvě na Bílé hoře? Dáváte najevo, že by to bylo pozitivní.

Možná místo Habsburků vládnoucí vícenárodní říši by jsme se stali součástí německy mluvícího království. Možná by dnes Česko bylo v klidu 17 spolkovou zemí Německa.

0 0
možnosti
Foto

A 29.září taky neslavíme jako výročí uzavření Mnichovské dohody, která měla velmi neblahé následky pro český resp. československý národ...

Obecně jako svátky se slaví spíše pozitivní historická data...tedy vyjímkou je 6.červenec 1415 (upálení Husa) či 28.září (pravděpodobné datum zavrždění knížete Václava)....

0 0
možnosti

Ještě doplnění. Události by kopírovali vývoj jako u Lužických Srbů. Ostatně Lužice patřila k Českému království do roku 1635 a následně se stala součástí Saska, takže ukázka paralelního vývoje zde existuje.

Češi, ve smyslu obyvatelé Království českého a Markrabství moravského, tvořili nedílnou součást Rakousko-Uherska. Sloužili v jeho státní správě, armádě, policii, účastnili se politického života v obcích, městech, zemských sněmech i Říšské radě. Rakousko-Uhersko bylo (i) naše a my jsme byli Rakousko-Uhersko.

Zdroj: https://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=661798

0 0
možnosti

omlouvám se...kopírovaly

0 0
možnosti

D87a93v87i98d 64V27l35k

22. 8. 2018 9:16

Vladimíre, dovolím si nesouhlasit s tím srovnávání 68 a 1620 a prezentovat rozkvět českých zemí za 300 vlády Habsburků jako porobu a zašlapávání národa do země je absolutní nesmysl. To je ideologicky zabarvené vnímání naší historie. Jinak si buď jisty, že normální člověk v 17 století absolutně nepoznal rozdíl jestli je vládce Habsburk nebo Jagelonec a bylo mu to v podstatě ukradené. Řešil tak maximálně majitele panství na kterém žil. Vsadím se že Tvůj prapradědek se pak někdy za svého žívota zúčastnil vítání císař pána a přesto , že to byl Rakušák a Habsburk miloval ho jako svého vladaře.Pohled na Habsburky jako nějaké uzurpátory je pak podle mě projevem až českého národního obrození.

1 0
možnosti
Foto

Jak který můj pradědeček, jeden asi vítal Frantu Pepu jedničku, ten druhý asi spíše císaře Viléma, neb byl Němec...:-)

0 0
možnosti
Foto

Tak pozor, já Dušičky slavím. Mám toho dne totiž narozeniny...:-)

0 0
možnosti

Psát o tom...že jsme tehdy po prohrané bitvě na Bílé hoře ...Kdo je to v roce 1620 "my"? To není trollení, uvědomme si, že tehdejší loajalita se odvíjela od příslušnosti k vladaři, víry, ale ne od nacionalismu. Je těžké sám v sobě bojovat se schématy (týká se to i mě samotného), které do nás nalila škola, propagandistické filmy atd.

Co by znamenalo vítězství českého krále Fridricha Falckého, kurfiřta falckého, v bitvě na Bílé hoře? Dáváte najevo, že by to bylo pozitivní. Těžko říci. Místo Habsburků vládnoucí vícenárodní říši by jsme se stali součástí německy mluvícího království. Možná by dnes Česko bylo 17 spolkovou zemí Německa.

Ne že by mě to vadilo, ale vyjadřovat preference v souvislosti s historickými událostmi je spekulativní.

2 0
možnosti
Foto

Je jasné, že otázka co by, kdyby, je dnes hloupá.

0 0
možnosti

Nic se nemá přehánět. Vám karma. O meokázalá vzpomínka je důstojná, příkladem může být Slovenský prezident Kiska, stačilo mu 5 minut a řekl vše podstatné co měli lidé slyšet.

0 0
možnosti

omlouvám se, I neokázalá ... je správně.

0 0
možnosti

K18a55r69e38l 36B43o85k

21. 8. 2018 22:30

Slavit 21.8.1968 je skutečně nesmysl, ale všechny země, které byly v Rakousko-Uherském područí jsou vyspělejší než okolní země, které v tom područí nebyly.

2 0
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám