Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kdybyste měli dovolenou o den delší, nezačalo by to hořet o den dřív, tedy, pokud byste nenechal puštěnou televizi

0 0
možnosti

Nečetl jste pozorně:

"Tam totiž máme elektrickou zásuvku, v níž mám zapojené nějaké to elektrické příslušenství k akváriu."

0 0
možnosti

proto taky dnesni normy hlinik povoluji az od velkych prumeru (ktere v bytove instalaci nehrozi), dale trojlinky (tj.TN-C-S) a FIcka kam to jde.

0 0
možnosti

jj hlinik je svinstvo, protoze pod tlakem povoluje

0 0
možnosti

P16e15t46r 75B89r20o33ž

10. 6. 2018 14:20

Je ještě jedno hliníkové nebezpečí, sám jsem zažil. Panelák, hliníkový rozvod jen dvěma dráty. Přerušil se spoj v zásuvce na nuláku. V zásuvce zapnutá lednička, takže napětí šlo z fáze do ledničky a z ledničky mělo jít po nuláku zpátky, ale místo toho šlo spojeným nulákem a ochranným kolíkem přímo na kostru ledičky, která dávala při doteku ránu... Hliník je velký problém, bohužel se v paneláku nedá nahradit, je zalitý v betonu.

0 2
možnosti

Zajimave...to same mame zde v Kanade, specielne v Ontario: kolem 1976 zde povolili delat rozvody v domech hlinikovymi draty (aby stavitele usetrili par dolarku)...pak bylo par pozaru a ted to stoji par desitek tisic dolarku to vymenit za medene draty.

0 0
možnosti

Tak něco podobného jsem zažil v paneláku v Horních Měcholupech, rok po kolaudaci, rok 1990. Najednou cosi červeného svítilo pod obývákovou stěnou, jo to bylo tenkrát v každém bytě, tedy ta stěna:-), zásuvkový okruh byl doslova okruhem, tedy vedl podél půdorysu bytu a na jeden jistič. Takže z předsíně, do obýváku pak do kuchyně, koupelny a tak dál, stačilo pustit pračku v koupelně a všechny zásuvky po cestě, tedy i kabely k nim měly rázem víc než 15A, pak stačí hliník+nedotažené šroubky a je to! Takže elektrika jen v mědi, zvláště pokud bydlíte v dřevostavbě jako já

2 0
možnosti

sorry, pračka měla svůj okruh, ale takový friťák v kuchyni ne:-)

1 0
možnosti

Mohl jste se ale, jako vyhlášený bojovník za cokoliv, zachovat více duchapřítomně. Například bylo dobré, že jste si hbitě zaběhl k hlavnímu jističi, ale brát si po jeho vypnutí čelovku bylo celkem zbytečné i když je mi jasné, že ji máte stále po ruce. Stačilo ale poté jen vypnout jistič k zásuvkám a zapnout světlo, abyste nebloudil ve tmě. Koneckonců ale chápu, že jste byl celou záležitostí značně rozrušen, tudíž reálné uvažování byl v tu chvíli slabší článek;-)

Pokud máte ovšem v bytě jen jeden jistič nebo pojistku na všechno, to tedy nad vaším dosavadním kaskadérstvím smekám klobouk:-)

1 0
možnosti
Foto

Ne, to ne. Máme na "krabici" několik páček pojistek, které jsem tehdy nejdříve shodil všechny - v tu chvíli jsem netušil, která je ta od zásuvek, ale také pokud vím, tak jsem pak později o pár minut tu od zásuvek našel - je to už skoro dva roky, co se mi to stalo, ale vzpomněl jsem si na to zrovna tuhle a řekl jsem si, že by to mohl být dobrý blog. Ale kdybych v záchvatu šoku vyběhl na chodbu a otevřel skříňku s hodinami, tak tam bych opravdu shodil jen jeden jistič a byla by tma a ticho všude v bytě.

0 0
možnosti

No jestli jste po příjezdu měli zapnuto všechno možné, tak možná, ale od akvárka asi ne....

0 0
možnosti
Foto

Jiné spotřebiče k té zásuvce připojené nemám, věřte, nevěřte.

0 0
možnosti

Je třeba to trochu zjemnit tím, že u zásuvek, do kterých není nic zapojeno a nebo z nich není odběr, tak tak zkrat nevznikne. Nebo ne ?

1 0
možnosti

Leda, že by tyto zásuvky nebyly pod napětím. Jak bylo zmíněno, zásuvky můžou být zapojeny za sebou a pak stačí volný šroubek v té první a bute to zlobit ať zapnete cokoliv. To, o čem tu je řeč, je "přechoďák", "studený spoj" a pod., přesto, že se protékajícím proudem zahřívá. Zkrat je nežádoucí spojení vodičů nebo pólů, při kterém zpravidla lítají pojistky (bavíme-li se o zásuvkách). Ve spojení s takovým přechoďákem ale nemusí jistič (pojistka) stihnout zareagovat a může vzniknout požár.

0 0
možnosti

Už v učení na elektrikáře někdy před 40 lety nás učili, že hliníkové spoje se musejí častěji dotahovat, protože hliník je měkký kov a pod tlakem tzv. odtéká. Není to tedy proudem ani zahříváním spojů a i když se to dotáhne tzv. "na krev", stejně to po čase povolí.

3 0
možnosti
Foto

Teď mě také napadlo, že vlastně stejný problém s "odtékajícím" hliníkem z drátů musí zákonitě nastávat i třeba v rozvaděči v bytě...?

0 0
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám