Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VD

S tou osobní zkušeností bych souhlasil. Ale chtěl by se k uvedenému výzkumu vyjádřit z jiného úhlu pohledu. 1) asi bych musel důkladně prostudovat celou studii, nejen nějaký pár vět vtržených ze souvislostí 2) i v případě seznámení se s uvedenou studií nemám potřebné znalosti správné metodologie podobných sociálních studií 3) Přesto - první moje pochybnost - mám pocit, jestli experiment nebyl o počátku veden tak, aby dokázal něco, co dokázat chtěl? Tedy rasismus vůči Rómům? Už jen záměrné použití rómských a nerómských jmen determinuje předem filosofii té studie. Nemělo to být poněkud obecnější? Možná by vyplynula pouze snaha o eliminaci jakékoliv "cizorodé" skupiny (byť jen podle jmen). Rovněž v tom, že "spoluhráči" následují v taktice jako vzor svého předchůdce, nevidím vůbec nic nelogického - jde pouze o spolupráci v rámci skupiny a soustředění sil na společný cíl. Což je v přírodě naprosto normální - že se např. smečka vlků žene za jednou "obětí" a nerozběhne se každý na jinou stranu za někým jiným. A prosím - případné morální aspekty si nechte - uvažuji tu nad tím z přírodního hlediska, otázku etiky nechávám pro jiné filosofy. 4) Takže - předpokládám, že kdyby tam byla uvedena jména nikoli rómská, ale třeba "mimozemská" ze Star Treku, asi by byla jako první eliminována tahle skupina - logicky jako "cizorodá", "ne-naše". Tolik mé osobní dojmy, ale opravdu by bylo asi třeba znát tu studii detailněji.

0 0
možnosti
BJ

Autor evidentně původní článek nečetl, nebo nepochopil. Píše se tam:

„První hráči nikoho nediskriminují, zhruba ve třiceti procentech platí za to, aby uškodili protivníkovi,“ přiblížila další průběh Cahlíková. Následující hráč se už ale nechává ovlivnit tím, co udělal jeho spoluhráč, a do velké míry opakuje jeho chování.

Takže v situaci kdy první hráč škodil: u druhého hráče je vyšší pravděpodobnost, že bude taky škodit soupeři s romským jménem, než soupeři s neromským.

A aby bylo možno oddělit vliv jiných faktorů, jako např. že byly účastníkům hry konkrétní osoby známy, tak se pochopitelně pracuje s fiktivními jmény.

0 0
možnosti
MJ

Nesnasenlivost k nejake skupine je prirozena. Souvisi to s prirozenou snahou patrit do nejake skupiny, ktera se vymezuje.

V zasade nezalezi na tom jestli jde o rasu, narodnost, ideologickou skupinu, nebo treba i sportovni klub nebo konkurencni firmu.

Je pravdou, ze to, ktrerou skupinu mame nesnaset pozname budto z osobni zkusenosti, nebo nas to nekdo nauci. Nas mozek je tak jednoduse predratovany. Nesnasenlivost k nejake skupine musi byt naucena, ale predispozice nesnaset je geneticky dana.

Jedine co s tim muzeme udelat je, ze si tuhle predispozici uvedomime a snazime se ji racionalne kompenzovat.

Tim receno... Predispozici nesnasenlivosti trpi uplne vsichni lide. Vsichni. Vcetne romu, cernochu, aziatu... Kdo nepozna takovou nesnasenlivost, kdo netrpi asociacnimi predsudky je vpodstate psychopat.

2 0
možnosti
AL

Zcela krátce.

Karma.

0 0
možnosti
PL

P39e79t12r 21L51a66n59g51e20r

27. 4. 2018 18:08

Hledání viníka etnické nesnášenlivosti je dost pošetilé. Viníkem je lidská přirozenost. Od vzniku lidské společnosti panovala nesnášenlivost nejen mezi rasami či etniky, ale i mezi kmeny, někdy i mei jednotlivými rody. Příčiny můžeme hledat v bojích o teritoria, o moc, o zdroje či ostatní atributy.

Posledních 50-60 let, kdy je dostatek zdrojů v Evropě a Severní Americe se hlásá rasová i náboženská snášenlivost a rovnost. Nicméně ke změně myšlení lidí je to příliš krátka doba. A obávám se, že při prvním náznaku nedostatku zdrojů budeme opět tam, kde jsme byli.

10 0
možnosti
Foto

Však já jsem také ten nadpis myslel v podstatě ironicky.

0 0
možnosti
Foto

Na Twitteru jsem četl, že Romea hledá romské studenty, kteří studují VŠ, aby jim mohla nabídnout či zprostředkovat stipendium. To je přesně to, co podněcuje etnickou nesnášenlivost. Zvýhodňování skupin studentů na základě etnické příslušnosti.

20 0
možnosti
Foto

Celkem zajímavý experiment.Psychologie a splečenské vědy jsou velice zajímavé obory a hodně o nás vypovídají.I Vy jste o sobě napsal něco,co vypovídá o Vás.Poprvé jsem zaznamenal,že by někdo u svého vzdělání uvedl i poddustojnickou školu....;-)To opravdu není normální....

0 0
možnosti
Foto

Normální není mít smysl pro humor. Asi Vám unikl tón několika posledních vět mého článku...

5 0
možnosti
Foto

Inu.. jak to říct Vladimíre. Představ si, že například taková moje sestra má tři vysoký školy a stejně s příjmením Bangová měla problém. A kdopak za to může... že jo. Ona? Nebo naše máma? Nebo táta? Nebo kdo? Osobní zkušenost? Nenech se vysmát. Šla normálně na obchodku, potom na vejšku.. u toho pracovala. Nikdy nebyla na úřadě práce. Ostatně, já taky ne. A kdybych nedělal tak dlouho v médiích, taky bych měl s příjmením Banga zkrátka problém. Zatím co Ty s příjmením Kroupa problém prostě nemáš. A teď babo raď.Kde je ta osobní zkušenost s ní? :). Tohle je taková malá (a notně primitivní) rasistická notička... šup všechny do pytle. A copak jsi dělal, když byly na hranicích nápisy "Češi nekraďte" :)? To jsi měl taky pocit, že za to můžeš... asi ne, že jo. Ale po dětech na základce bys to chtěl...

5 0
možnosti
Foto

Píšeš o úplně něčem jiném, než píšu já8-o. Já právě píšu o tom, že osobní zkušenost má větší váhu, než samotné jméno. Pokud jste se Ty i Tvá sestra chovali celý život slušně, určitě nemáte s lidmi ve svém okolí žádné problémy a je úplně jedno, jak se jmenujte. Přisuzuješ mně "rasistickou notičku", přitom já píšu pouze o tom, že rasismus není to, když člověk jedná podle osobní zkušenosti. Pokud mi dvakrát denně rozbije hubu Novotný, nebudu mít rád Novotného, pokud mi dvakrát denně popřeje Balog krásný den budu ho mít klidně rád.

10 0
možnosti
SB

Ono vůbec udělat nějaký výzkum, na jehož konci bude zjištění, že neromská část populace nemá tu romskou ve velké oblibě, je objevování Ameriky pět set let po Kolumbovi.

Nevyjadřuji se k tomu, jaké jsou příčiny nebo jaká je oprávněnost či neoprávněnost negativního vztahu většinové populace k Romům, ale že ta nevraživost existuje, to je přeci natolik známým jevem, že nepovažuji za užitečné dělat nějaký výzkum, abychom potom došli k závěru, který ví každý z nás.

Takový výzkum má podle mého názoru jediný význam: Umožní těm, kteří ho provádějí, namastit si kapsu.

22 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS