Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Z kvality naprosté většiny české filmové tvorby po přehmatu 89 jasně vyplývá, že účelem je pouze vytahat pokud možno peníze z dotací a dalších finančních nástrojů, včetně těch pro nás diváky povinných - jako jsou poplatky za tv nebo odvody části tržeb za lístky do kina...

1 0
možnosti
Foto

„...Rada pozitivně vnímá autorský záměr realističtějšího pojetí adaptace románu Jaroslava Haška, které ostře kontrastuje s dosavadními typy adaptací tohoto klíčového literárního díla,“

Abych se přiznal, neumím si ani trochu představit, v čem tkví ono „realističtější pojetí“ něčeho tak jasně srozumitelného, jako je právě Haškovo dílo.

Zdroj: http://vladimirkroupa.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=525422

Vladimíre, pokud si tu před všemi honíte triko, že Švejk je tak jasně srozumitelný... tak na to si netroufnou už tři generace literární kritiky něco takového říci... tak to jste lepší, než se zdá

A obávám se, že to, že Hašek především upozornňoval na naši přizpůsobivost za každých okolností, že to je občas i přesmutné čtení o válečném poli a žádný humor ve velkém... , že Švejk je prototypem toho, jak se dá vždycky uhnout... líbit se to bude málokomu...Masaryk tohle vnímal , neměl rád, protože cítil, že je to příliš pod kůži o nás... a to on nepotřeboval.... Málokdo totiž Haška opravdu zná... je v tom semleto vše...ale my si bereme jen to k zasmání.

Budu za nový zfilmovaný pohled na věc ráda.

1 1
možnosti

Natočit dalšího Švejka je naopak nápad chvályhodný a divím se že to tak dlouho trvalo, než s tím někdo přišel. Každá generace by svého Švejka měla mít, proč jen donekonečna oprašovat pana Hrušínského?

Podle té knížky by šlo natočit filmů několik, a dokonce i jenom z těch pasáží, které "Hrušínského" Švejk vynechává, by šlo natočit vícero snímků. Je to zároveň nápad odvážný, protože ten film nejspíš bezprostředně po uvedení propadne... Lidová porota srovnání se známou verzí neunese, aura populárních (a bezpochyby skvělých!) herců, je příliš silná.

Slámovi nezbývá než doufat, že film dojde uznání až po letech (to v optimálním případě).

Klíčová bude hlavní postava - pokud je pravda, že to má být pan Liška, je mi to líto. Je to, dle mého, rezignace na vizuálnost a právě vizuálnost je bytostně filmová. Neměli bychom (opět dle mého) v opojení uměním, rezignovat na osvědčené filmové postupy - lidi nejsou blbí. Liška není Švejk.

Pokud bych měl jít s kůží na trh a vyřknout jméno, byl by to Václav Kopta. Přestože nový Švejk asi nebude úplně komedie, myslím si, že by to uhrál.

0 3
možnosti
Foto

S panem Koptou souhlas, když už někdo, tak asi opravdu on. Typově i herecky odpovídáR^

0 0
možnosti

Vláďo, k těm tragédiím, které vznikly násilným natočením druhého dílu k úspěšnému prvnímu, bych přidal ještě Dívku na koštěti.

A prý také Sněženky a machři, avšak to jsem pro jistotu vůbec neviděl.

Ale ta Dívka na koštěti už jako pokračování, to byla také hrůza.

3 0
možnosti

Dost dobře nerozumím Vašim obavám. Tolik děl světové literatury bylo zfilmováno mnoha způsoby, divadelně zinscenováno a vždy rozhodovalo umělecké zpracování režisérů a protagonistů v hlavních rolích. I já mám Švejka zafixovaného jako Hrušínského, ale nebrání mi to shlédnout jiný náhled na literární dílo, které se nechce srovnávat s jiným předchozím filmem.

3 0
možnosti

Nevadí mi že to udělají jinak. Ale hrrozně se bojím, že do toho nacpou propagandu toho jediného správného pohledu na věc. A oni to udělají, protože to dělají prakticky ve všech dílech.. Naprosto šílená je třeba promluva Alexandra Velikého, kde v Babylonu hřímá, že sní o sjednocené Evropě s volným pohybem osob a bez obchodních bariér... ;-D

6 1
možnosti

Určitě bude Švejk horovat pro migraci a bude pomlouvat Zemana a Offčáčka;-D;-D;-D;-D8-o

3 1
možnosti

Až na ten nesmysl v nadpisu (17-ti) s Vámi dnes souhlasím, Vladimíre. Také z toho mám hrůzu. :-)

1 0
možnosti
Foto

Díky Vám všem za komentáře. Víte, já mám Haškův román docela rád, stále v něm nacházím nové a nové "věci". Můj názor na chystaný počin pana Slámy se odvíjí od absolutní nedůvěry, jakou mám k jakýmkoliv "předělávkám" klasických děl. Vzpomeňme třeba na paskvily, které se natočily v poslední době na motivy Dumasových Třech mušketýrů, nebo další a další zpracování Robina Hooda. Z českých filmů mě napadá třeba pokračování dnes snad již kultovního filmu Dědictví, aneb prostitutka hoši guten tag. Nebo nastavení Bony a klid... Všechno jedna větší tragédie, než ta druhá. Já prostě vycházím z premisy, že když je něco natočené absolutně dokonale, a v případě Švejka se domnívám, že tomu tak bylo právě ve verzi z panem Hrušínským, tak by další filmaři měli z úcty ke svým předchůdcům nechat vavříny takému dílu, a soustředit se na jiná, neotřelá témata. Už jsem jednou psal o tom, že pokud chce někdo ukázat válku a krveprolití ve vší hrůze, je mu k dispozici např. husitská doba, kdy se děla pěkná svinstva. Děsí mě ona zmínka komise o modernějším pojetí Haškova románu. Mám za to, že kouzlo Hrušínského Švejka je právě v naději, kterou svým přístupem a vyzněním základní myšlenky, totiž že válka je vůl, právě tento herec postavě prostého vojáka vdechnul. Bez urážky - Liška ze sebe umí dělat jen naprostého idiota, vnitřní rozměr jeho pitvoření podle mě nemá. Můj názor.

5 0
možnosti

Ti české příklady jsou samozřejmě nesmysl.Nejde o dvě ruzné filmové zpracování stejné předlohy,ale o "nastavovanou kaši",která jen volně vychází z prvního dílu a kde hrají stejní herci.Oboje je samozřejmě šunt,to se shodneme.Pokud jde o zahraničí,natočilo se třeba hned několik verzí Hrabě Monte Christa nebo Bídníci.I mladší verze byly stejně kvalitní,nebo i lepší než puvodní z 50.let....

0 0
možnosti
Foto

O11t66a 33V25á84l64e70k

2. 6. 2016 10:06

Švejk je politická satira. Role by měli převzít politici. Švejkovi je nejvíc podobný M. Hašek, Müllerovou by si mohla střihnout J. Šiklová, feldkuráta Katze výřečný M. Zeman, Palivce J. Kubera, jemuž by nevadila zakouřená hospoda, Balouna vypasený V. Jandák, nadporučíka Lukáše elegán M. Stropnický... Autocenzura mi nedovolí napsat, koho bych obsadil do rolí agenta Bretschneidera a MUDr. Grünsteina.

8 0
možnosti

Je mi jasné, koho míníte tím Bretschneiderem. U toho Grünsteina mě také jeden politik napadl, koho jste tím mohl myslet, avšak tam už si nejsem jistý, zda jsem se strefil do vašeho názoru. Mínil jste rovněž lékaře, který však měl dost závažný problém se zákonem a už je to bývalý politik?

1 0
možnosti

D16a96v75i19d 41V36l74k

2. 6. 2016 10:02

A mně to vůbec nevadí. Nemám rád mramorové pomníky. Švejka s Hrušinským můžu, ale pokud Sláma má tolik odvahy, že se na to chce podívat z jiného úhlu proč ne? Proč bych to zatracoval předem. Buď to bude blbé, nebo dobré, nic víc nic míň. A Lišák je dobrej o tom žádná.

4 0
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám