Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

... podle mě je pohled na historii obrazem sebevědomí - sebevědomí lidé a sebevědomé národy se za svoji historii nestydí, zdůrazňují to velké, co hýbalo světem, tím malým a zapáchajícím, co má každý národ v historii, se moc nezabývají... u nás se stalo módou spiš to šťourání v hov.ech - poukazování na to, jací jsme byli malí, křiví a nekulturní, jak jsem škodili světu... prostě ukňourané sebemrskačství... podle toho taky vypadá naše politika: premiér se musí ptát, co chce slyšet německá kancléřka, posílá ministra-klaněče na slety krajanských spolků, bez direktiv shora se ani nevy... no, nebudu to rozmazávat...

... a tenhle postoj ve velké míře ovlivňují elity toho kterého národa - podívejte se na ty naše, poslechněte si, co říkají , a bude vám jasné, odkud pramení ten všudypřítomný nevolnický komplex a potenciál kolaborantství...

0 0
možnosti

Nemyslím, že toho málo víme o historii, protože si málo pamatujeme. Je to především proto, že nás toho tak málo (reálného) učili. Co Vás například učili o Zikmundovi. Slyšel jste ve škole, že to byl další velký Lucemburk?

1 0
možnosti

J22a25n 43R79á55ž

16. 5. 2016 21:33

Glorifikace Karla IV, alias Václava, mi nevadí, neb ten udělal ze zemí koruny české na čas středobod politické i kulturní Evropy a zanechal pozitivní odkaz potomkům, který jeho syn Václav IV bohužel zpronevěřil..

Vadí mi, stejně jako panu Kroupuvi ani ne tak glorifikace Jana Husa, coby církevního reformátora evropského významu, ale velmi mi vadí glorifikace husitského hnutí, které způsobilo Čechám jen množství utrpení a nevratnou kulturní a morální spoušť.

Také mi vadí zcela zkreslený pohlked na sv.Václava, knížete povahou velmi podobného "sralbotkovi" Sobotkovi, jak lezl do zadku východofranckému králi Jindřichu Ptáčníkovi, když o suverenitu Čech na franckém království i ukotvení českých zemí jako silné země ve středu Evropy se zasloužil daleko víc kníže Boleslav I., kterého seriózní a objektivní historici považují za skutečného zakladatele české státnosti.

1 0
možnosti

Jo, jo. Tak nás to učili ve škole. Jo - Boleslav odmítl platit. Byla z toho válka, trvající 15 let. Otázkou je, co bylo pro zemi přínosnější. To je otázka nejen pro starověk.

0 0
možnosti

To je panečku filosofická až existenciální úvaha, Vladimíre. Pro začátek - přebývá Vám čárka v nadpisu. Že by opět roztroušená kroupunkce? Jelikož se nacházím v dobrém rozmaru, zbytek doopravím později. Vždyť víte, jak Vaše články toužebně očekávám. A kvituji, že tento alespoň není o migrantech. R^

Ještě by to chtělo nějaký lákavý recept, to už tu dlouho nebylo. O rozverných básních ani nemluvě.

4 2
možnosti

Historie je mimo jiné obrazem pravdivosti. Skvělý Josef Pekař byl kolegou historikem 1.republiky posmíván, že nepíše historii stranicky! Přeji si také, aby naši občané dostali aspoň základ o našich silných světových osobnostech v minulosti. Jenže, k tomu musí být vůle. Mají ji naše cizí média?

Zajímavý byl jeden ze závěrů biskupského synodu ještě za pana papeže Benedikta XVI. Školy i média jsou nadále zneužívány k protikřesťanské propagaci. Kdo nám to tady vládne, že bojuje proti Kristu stejně jako komunisti? Prezident Masaryk měl aspoň minimální zastání proti bezbožectví: " Kristus ne cézar................"

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS