Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Dal jste si s tím práci, dlouhý článek, ve kterém chybí zdroje, ze kterých jste čerpal. Dlouhý článek.  Ale ten atentát nebyl dobrá akce, odbojáři si mají vybírat pečlivě, co kdy a jak, opatrně si vybírat bitvy, co se vyřešilo atentátem? Nic. Sabotovat zbraně, hodit do vzduchu koleje, fajn. Ale atentát na vysoce postaveného nacistu vždy přinese jenom pomstu civilistům, stalo se to mockrát. Tento způsob odboje byl nešťastný, nedomyšlený. Připomínat si ho můžeme, ale z důvodů odstrašujícího příkladu aneb jak nedělat odboj. Ad diskuze níže, je jedno, zda někdo údajně zrušil podpis Mnichovské dohody nebo ne, kostky už byly dávno vrženy. Nechápu, jak někdo může oslavovat Beneše a jeho rozhodnutí z exilu, at se jedná o atentát nebo dekrety.

2 0
možnosti
Foto

Vy uvažujete v intencích jen jednoho národa, jenže Heydrich byl osobnost celoevropského významu. Jako třetí muž Říše byl v době války zcela legitimním cílem, a myslím si, že kdyby nebyl přidělen do Prahy, ale do jiného města jiné země, že by se místní odboj pokusil ho odstranit také. S těmi zdroji - fakt si myslíte, že jsem si všechny ty údaje vycucal z prstu? Pocházejí z několika publikací a několika článků. Všechny ty prameny jsou volně dostupné každému, jen jsem prostě vytáhl to, co jsme k daným osobám považoval za hodné vypíchnutí, a to jsem zpracoval po svém

0 0
možnosti
Foto

Prostudoval jsem si blog pana Kristlika. Pokud je profesor historie, pak jsou to pro mě relevantní informace. Pokud je to blogér jako Kroupa, pak se budu ptát jako skoro všichni tady Vladimíra...z jakých informací čerpal? Nikde jsem to nenašel. Je to prostě jen názor, nic víc. Tím ale neni nijak vyloučeno, že jiní mohou mít zase jiný.

0 0
možnosti

M80a55r69e94k 84Š45k12o47d98a

28. 5. 2014 10:16

Kompilát a zase plno chyb, zdroje uvedené žádné. Snaha o působení dojmu "odborníka a historika". Pokud je v článku, který působí dojmem odborného článku několikrát uvedeno "prý" nebo "údajně", bez uvedení zdrojů, tak to vypadá, že jste si v knihovně vytahl pár knížek a vyplodil článek a ještě reinkarnoval svůj původní výtvor.

Za snahu máte palec nahoru, ale vaření Vám šlo lépe.

Diskuze opět zajímavější než článek.

0 0
možnosti
PP

P53e31t18r 54P49á71l25k57a

28. 5. 2014 10:07

za podobné blogy jsem vždycky rád.

Pokud jde o samotný atentát - Valčíkova (jakkoliv je mi jeho osobnost ztoho, co jsem o parašutistech četl, ze všech nejbližší) přítomnost není nijak prokázána, stejně tak se spekuluje i o otm, že se na akci přímo podíleli další odbojáři (Jaroslav Piskáček či Jaroslav Smrž).

Akce v Resslově ulici opravdu trvala přes 2 hodiny, ale přesto bych to takhle neformuloval - zásah začal asi ve čtvrt na pět a skončil mezi jedenáctou a polednem, bylo to tedy zhruba 7 hodin.

0 0
možnosti
MB

Mám na ten atentát a jeho prevedenie svoj pohľad a veľmi sa podobá pohľadu pána Krystlíka: http://tomaskrystlik.blogspot.cz/2013/03/neuveritelne-zpackany-akt-odboje.html . Predpokladám, pán Kroupa, že ako skvele vycvičený bojovník a záškodník by ste zvolil podobné prevedenie. Alebo sa mýlim?

3 3
možnosti
Foto

Že se nestydíte, plivat na památku mužů, kterým nesaháte ani po kotníky. Je mi z vás zle. Lidé jako jste vy si asi vůbec neuvědomují, že ten atentát byl nejen znakem veliké odvahy a sebeobětování mužů, kteří ho provedli, ale v konečném důsledku měl za následek ze strany Britů zrušení jejich signace pod Mnichovskou dohodou. Kdyby k tomu totiž nedošlo, mohlo se reálně stát, že by tato zrada o nás-bez nás platila i po válce, a to by znamenalo, že by Sudety mohly klidně připadnout sice poraženému, ale stále Německu. Pane Béreši, jste dobrý fotograf, ale jako s člověkem bych s vámi nechtěl mít společné ani schodiště do sklepa...

2 3
možnosti
JB

J98i94ř90í 94B85o11b44e73k

27. 5. 2014 17:03

Dostane se mi pravděpodobně kritiky, že se šťourám v detailech, ale nějak to snad ustojím. Když píšete oslavný blog o našich parašutistech, spojení "spáchali atentát" zní poněkud nepatřičně...

1 0
možnosti
Foto

Zkuste si zadat do vyhledávače slova "Gabčík Kubiš spáchali". Budete překvapen, jak často je sousloví "spáchali atentát" používáno. Pravda je, že bájná wiki volí slovo "provedli". Fakt ale je, že se šťouráte v detailech.

3 0
možnosti
Foto

Nerad to dělám, ale pan Kroupa snad odpustí. Inspirovala mě fotka brány břežanského zámku, odkud vyjel protektor naposledy. Naposledy v životě z ní o rok později vyjel i jeho syn. Proto si dovolím dát sem odkaz na prastarý můj blog:

http://presler.blog.idnes.cz/c/155011/Toulky-s-Irem-Za-katy-ceskeho-naroda.html

3 0
možnosti
Foto

V pohodě. Dobrý článekR^

0 0
možnosti
Foto

Tentokrát karma!

0 0
možnosti
Foto

četl jsem i druhý článek na toto téma, ale nějak mi pod ním v diskuzi chybí taky pitva.:-P:-)

0 0
možnosti
PP

P29e13t80r 15P14e36t87r14o76v

27. 5. 2014 15:51

Nelze napravit všechny zlořády tohoto blogu. Tak sedněte na toho svýho fichtla a dejte to tam do pucu vy.

0 0
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám