Sloužím vlasti... - Operace SILVER B

Na odletovém letišti se 28.12.1941 sešly v jednom letounu Halifax hned tři operační skupiny.  SILVER  A, ANTROPOID a SILVER  B. Budu vám vyprávět o poslední ze jmenovaných – o SILVER  B.

Šlo prvoplánově o spojovací skupinu a měla dva členy. Jejím velitelem byl rotný Jan Zemek a radistou byl četař Vladimír Škácha. Právě skupina SILVER  B  opouštěla jako poslední, někdy po půlnoci dne 29.12. 1941 letoun Halifax, pilotovaný kanadskou posádkou F/Lt.R.S. Hockeye.

Hned po přistání začaly potíže. Padák rotného Zemka se zaklesl ve větvích stromu a ani když oba muži spojili své síly, nepodařilo se jim vrchlík padáku ze stromu uvolnit a sundat. Věděli, že pokud padák zůstane tam, kde byl, dá se jejich pohyb na svobodě počítat maximálně na hodiny. Odhodlali se tedy vyhledat pomoc u místních obyvatel. Společně s panem Chvojkou z blízké vesnice Kasaličky strom porazili a jak padákovou soupravu, tak svůj operační materiál - rádiovou stanici, uschovali právě u rolníka Chvojky. Od něj se také dozvěděli, že nepřistáli u Svratouchu - Svratky, ale u Přelouče.

SILVER  B měl za úkol spojit se s domácím odbojem, předat jeho představitelům vysílačku s vlastním šifrovacím klíčem a dále se oba muži měli řídit pokyny odboje. Pro tento účel měli Zemek se Škáchou vyčkávat na záchytných adresách až do chvíle, kdy se ve vysílání BBC pro Československo ozve věta - ,,Jděte každý nesmlouvavě za vytyčeným cílem!".  Na ten pokyn, měl SILVER  B opustit svůj úkryt a spojit se s Františkem Buršou, úředníkem ze spořitelny v Chrudimi. Ten se měl postarat o jejich další kontakt s odbojem, kterému měli předat svou vysílačku.

Jejich falešné doklady zněly na jména Jan Novák (Zemek) a Vladimír Vácha (Škácha). Dále byli muži vybavení noži, pistolí se dvěma zásobníky, ampulkami s jedem, čokoládou, vitamíny a masovým koncentrátem. Každý z mužů měl u sebe částku 50 000 korun na zajištění krytí a na to, aby mohli být nezávislými.

Problém nastal už při kontaktu s lidmi na záchytných adresách. Protože byli stále všemi odmítáni, nezbylo mužům ze SILVER  B nic jiného, než vyhledat pomoc u svých příbuzných. Tím SILVER  B zpravodajskému odboru doslova zmizel.

11.2.1942 dostal velitel SILVER  A z Londýna depeši, která ho pověřovala pátráním po osudu SILVER  B. Pro tuto příležitost obdržel nadporučík Bartoš seznam záchytných adres, na kterých by se mohl SILVER  B nacházet. Dostalo se mu i prověřovacího hesla, kterým se měl na oněch adresách identifikovat. Heslo znělo -,,Chtěl bych koupit havajskou kytaru". Na to měl člověk na záchytné adrese odpovědět větou - ,,Kytaru bychom měli, ale ne havajskou, je z Tahiti".

 

,,Fredo" Bartoš vyslal na adresy J. Valčíka, ale všechna snaha sehnat SILVER  B byla marná. Zemek se Škáchou marně čekali na aktivační heslo ve vysílání BBC a tak se sami o své vůli odebrali do Chrudimi za Františkem Buršou ze spořitelny, ale zjistili, že ten byl už asi před dvěma měsíci zatčen. To byla skutečnost, kterou už Londýn věděl a proto aktivační heslo nevysílal v obavě, aby oba muže ze SILVER  B neohrozil.

SILVER  B se tedy snažil improvizovat a oba muži se nakonec rozhodli, že vyzvednou od p. Chvojky vysílačku a přemístí jí do Řečkovic. Chtěli navázat kontakt s Londýnem a oznámit své problémy s neochotou místních lidí na záchytných adresách, bez nichž byli odsouzení k nečinnosti. Bohužel zjistili, že se vysílačka při dopadu na zem nenávratně poškodila a byli tak od té chvíle, bez možnosti jakkoliv se spojit s kýmkoliv, kdo by věděl, kde hledat například SILVER  A.

Jednotlivé operace se totiž před akcí připravovaly zcela odděleně a všichni parašutisté dbali ve vlastním zájmu na to, aby se o svých budoucích úkolech, záchytných adresách, nebo heslech pro kontakt s místním odbojem, mezi sebou s členy jiných výsadků nikdy nebavili. Důvod byl zřejmý - nikdo nechtěl riskovat, že gestapo zatkne některého z informovaných kolegů a mučením ho donutí vypovídat o všech skutečnostech, které by snad mohl vědět o jiných výsadcích. To by samozřejmě vedlo, když ne přímo k fyzickému ohrožení, tak minimálně k ohrožení možnosti splnit všechny operační úkoly.

SILVER  B se napojil na organizaci legionářů na Brněnsku  vedenou Karlem Gromešem. Bez možnosti spojení s Londýnem a bez dalších technických prostředků však jejich činnost byla pasivní a více méně byli stále na útěku.

Brněnské gestapo mělo o jejich přítomnosti už povědomí a intenzivně po nich pátralo. 22.12.1944 se četař Škácha dostal v Řečkovicích do obklíčení, ze kterého se mu podařilo prostřílet se. Byl ale vážně nemocný a 3.1.1945 ho gestapo znovu dostihlo a to v Ostravě. V přestřelce byl těžce raněný, zajatý a po vazbě v Brně byl odeslán do koncentráku Flossenburg. Tam se dožil konce války.

Velitel SILVER  B, rotný Jan Zemek se skrýval na Jižní Moravě. Na jaře 1945 se dostal do Buchlovských lesů a tam se přidal k partyzánům. U nich se potom dožil konce války i on.

V budoucích, poválečných časech bylo SILVERU  B vytýkáno, že neplnil svůj úkol a i fakt, že oba muži přežili, byl tehdejšími i některými dnešními historiky považován za důkaz toho, že čet. Škácha a rot. Zemek mohli udělat víc, aby se vypořádali s nepříznivými okolnostmi a že svůj úkol splnit mohli. Já osobně bych rád ony historiky viděl na jejich místě. Jak by se oni zachovali a co by vymysleli za efektivní řešení, kdyby po té, co by se na ně lidé na adresách, kteří jim měli pomoci proniknout do života v ilegalitě, totálně vykašlali...?!

Po bitvě je každý generál a já za sebe si myslím, že si i tito muži z operce SILVER  B zaslouží naší úctu.

 

 

 

 

 

 

Rotný Jan Zemek, narozen 3.5.1915, zemřel v roce 1994 ve vlasti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Četař Vladimír Škácha, narozen 17.5.1920 zemřel v roce 1987 v Kanadě.

 

 

 

 

 

 

Foto pochází ze sbírky Tomáše Jambora a Petera Rusnáka.

Další díly mého ,,seriálu"  - ,,Sloužím vlasti" najdete po kliknutí - SEM.

Autor: Vladimír Kroupa | středa 1.7.2009 8:15 | karma článku: 28,26 | přečteno: 4593x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5535x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3845x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám