,,Lidí je na světe zbytečně moc..."

Fantasmagorické? No, v zájmu nás všech doufám, že ano. Jenže kdo to může opravdu posoudit…?

Lidé v metru v Ciudad.de MéxicoZdroj Wikipedia

 

,,Jak dlouho trvalo vypracování té zprávy?"

,,To není důležité. Důležité je to, abychom jí všichni pochopili a uvěřili jí. Já jí tedy věřím a myslím, že mně nakonec dáte za pravdu všichni, jak jste tady..."

 

Pět mužů rozsazených v křeslech na jednom nejmenovaném místě, v jedné nejmenované zemi. Mělo jich být původně šest, ale muž původem z Ruska se omluvil pro zaneprázněnost v souvislosti se světovou finanční krizí. Ani jeden z nich na první pohled nebudil nijak zvláštní pozornost, přesto patřili k těm, z rodu mocných. Ne k těm, co se objevují s pravidelností letních monzumů  na titulních stránkách tiskovin všude ve světě, přesto však byli těmi, kdo veřejností nepozorováni tahali za nitky dění okolo sebe. Byli jakousi ,,šedou eminencí" ve svých zemích a jeden by se skoro divil, že neměli prsty i v rychlosti rotace Zeměkoule. Jeden z nich byl Američan, po jednom zde byla zastoupena Velká Británie a Francie, jeden muž měl výrazné asijské rysy a posledním byl jeden ze členů vládnoucí Saúdskoarabské dynastie, který byl rodem velice blízko k samotnému korunnímu princi.

,,Jak moc uškodí celá záležitost obchodu?" Číňan zapalující si jednu cigaretu, usazenou v nefritové špičce, od druhé.

,,Samozřejmě, že v průběhu, ehm... - ,,opatření", bude pohyb oběživa, abych tak řekl, omezen. Značně omezen. Ovšem podle studie, jejíž kopie máte pánové právě před sebou, je potvrzeno, že až bude po všem, obchod se rozeběhne mnohem lépe, než jsme toho svědky právě teď. Současné problémy ekonomického globálního rázu budou smetené ze stolu a bude před námi pole neorané a velice, velice úrodné..."

 

,,Kolik  bude... obětí? Rád nazývám věci pravými jmény."  Francouz, hubený, nenápadný, ale s mozkem počítače.

,,Odhad se pohybuje okolo přibližně jedné a půl miliardy lidí." Američan, přesvědčený a přesvědčivý.

Okolo stolu zavládlo ticho a zdálo se, že každý z mužů vstřebává to strašlivé číslo po svém.

,,Jak se to povedlo kultivovat?" Angličan, čiperný, s nervózními pohyby, tak odporujícími pověsti jeho, za všech okolností klidného národa. Pohled Američana se upřel na Číňana, právě majícího krátkou pauzu ve svém nikotinovém šílenství. Hedvábným kapesníčkem si právě čistil svou nefritovou špičku a koutky jeho úst se zvedly v úsměvu, který nebyl ani trochu hezkým.

,,Ani já neznám přesné technické parametry a myslím, že ani vy pánové byste je neměli chtít znát. Prý to ale bylo docela snadné. Muž, který měl celý projekt s kultivací chřipkových kmenů na starosti nám však už bohužel nic neřekne. Ani nikomu jinému. Měl ošklivou nehodu chudák. Představte si to, že uhořel ve svém autě..."

 

Muži pochopili a otázku technického rázu už nikdo nepoložil. Byla spousta jiných, přidružených otázek, které se však položit daly...

,,Já se jen nemohu ubránit lítosti, že zřejmě spousta mých souvěrců odejede k Alláhovi díky něčemu, co má snad cosi společného s tvorem tak nízkým, jako je prase. S nějakou ,,prasečí chřipkou"..." Saúd, hubený, pohádkově bohatý a ve skutečnosti velmi, velmi nelítostný.

,,Proč Mexiko?" Francouz, už v podstatě přesvědčený a jen ještě trochu zvědavý.

,,Lidí na Zemi je zbytečně moc", ujal se opět slova Američan.

,,Proč Mexiko? Protože je to jedna z mála zemí, která sousedí s nejbohatší zemí světa, s USA a tam je obrovská fluktuace obyvatelstva. Denně létají ze Států statisíce lidí doslova do celého světa a rozšíření viru tak bude otázkou jen několika málo týdnů. Mexiko jsme vybrali jako ideálního hostitele a dokonalé místo pro pacienta ,,nula" až třeba ,,milion". Nenajdete snad zemi s tak propastnými rozdíly mezi chudinou a boháči. Střední vrstva prakticky neexistuje. Těch chudých je samozřejmě víc než bohatých a z této drtivé většiny je víc než polovina negramotných, nebo pologramotných. Považte jen, ve kterém velkoměstě světa najdete u názvů stanic podzemní dráhy také jakési piktogramy, na nichž jsou znázornění například had, opice, želva s žábou a co já vím, co ještě. Nebýt těch obrázků, většina cestujících v Mexiko City by snad ani nevěděla, na které stanici se právě nachází. Proto bude těžké pro vládní i mezinárodní orgány dostat potřebné informace, jak se bránit nákaze, právě k těm, co by to potřebovali nejvíc. Důležitou roli hraje i jakási genetická dispozice, lépe řečeno indispozice, která právě u Mexické, respektive Hispánské populace umožní, aby vir zasáhl jejich organismus s plnou silou. Spousta z nich navíc zjistí pravdu o svém nakažení až ve chvíli, kdy už bude pozdě na jakoukoliv léčbu. Náš vir totiž nepotřebuje k šíření od člověka k člověku nic víc než čas. A ten nám negramotní Mexičané dopřejí..."

 

,,A je to opravdu všechno nutné?"  Angličan, klidně neklidný.

,,Bohužel ano, je to nutné." povzdechnuvší si Američan. ,,Jak jsem už řekl, lidí je na naší planetě poslední dobou opravdu moc. Příroda dostává strašně zabrat, nerostné zdroje začínají pomalu, ale jistě mizet ze svých zdánlivě nekonečných zásob. Průmyslové zatížení, potřebné k uspokojení potřeb současného počtu obyvatel, je už prostě neúnosné..."

 

,,Nechcete, tedy pardon, nechceme si hrát na ,,přírodomily", že ne...?" Francouz s pobaveným úšklebkem.

,,Myslím, že věc je vážná a na ,,hraní si" není vhodná doba. Dříve si příroda, nebo Bůh - říkejte si tomu, jak chcete, dokázala pomoci. Byl tady mor, cholera a tak dále, ale se vším si člověk ve své chytrosti dokázal poradit. Dokonce i války, myslím ty veliké války, dokázaly v minulosti jaksi korigovat počet žijících obyvatel na, řekněme, optimální úrovni. Jenže s nemocemi se lidstvo naučilo bojovat a díky současnému Status Quo už v podstatě ani veliký mezinárodní konflikt nehrozí. Naše řešení pomocí nové smrtící pandemie je v podstatě humánní. Na rozdíl od jakéhokoliv válečného konfliktu, zejména pak jaderného, zůstane v tomto případě přeživším dokonale zachované životní prostředí a budou mít k dispozici mnohem více zdrojů, než je tomu na ,,hlavu" ve Světe dnes. Samozřejmě, že absence lidí v určitých regionech bude mít za následek změny v podobě a kvalitě například orné půdy, stoupne kriminalita, infrastruktura bude v troskách - lapidárně řečeno, kus světa nám ,,zvlčí", ale to nebude nic, s čím bychom si nedokázali poradit..."odmlčel se Američan.

,,Jen bych ještě doplnil za našeho přítele," promluvil opět Číňan, ,,že ,,vyvoleným" se dostane samozřejmě skutečného antivirotika. Pro zbytek planety budou k dispozici  preparáty typu Tamiflu. Jenže věc má háček. Po léčení tímto preparátem část nakažených lidí stejně zemře a ta část, která se zdánlivě uzdraví - zdůrazňuji prosím slovo ,,zdánlivě", v sobě bude mít gen viru skrytý dál a to prosím posílený o rezistenci vůči Tamiflu a v druhé fázi útoku naší chřipky už jejich organismus bude naprosto bezmocný. Ke druhému kolu útoku dojde zhruba za osm měsíců od chvíle pacienta ,,nula", tedy v době, kdy na velké části civilizovaného světa vládne zima. Ta potom, se svými běžnými zdravotními komplikacemi mezi obyvatelstvem, dokončí práci naprosto dokonale..."

 

,,Jak tomu budeme říkat?"  zase zvědavý Francouz.

,,Myslím, že tady náš Saúdský přítel už to řekl - ,,Prasečí chřipka" ..."

 

Epilog

Byli celkem šťastnou rodinou, žijící kdesi v Kalifornii. Stejně jako miliony jiných...

,,Miláčku, kdybys jen viděl, jak si náš Thomas šťastně hrál s tou holčičkou od našich nových sousedů! Je to kouzelné děvčátko, vlastně celá jejich rodina je fajn. Myslím tedy na to, že se teprve nedávno přistěhovali z Mexika.  Mohli bychom je pozvat příští týden na grilování, co říkáš drahý?! Ta jejich holčička je opravdu kouzelná, jmenuje se María Luisa..."

 

Po devíti dnech

,,Byl to krásný den! Ten výlet  na pobřeží jsi vymyslel moc dobře. Stejně si myslím, že se dětem nejvíc líbilo to, že dostali možnost sníst tu strašlivou hromadu koláče, ale já jsem se po dlouhé době zase cítila opravdu šťastná. Zase po dlouhé době jsme byli všichni spolu, jako rodina. Doufám, že se vyřeší ten problém s hypotékou. V bance by měli mít strpení, vždyť jsme vždycky zaplatili včas! Je to přeci tak viď?! Zatracená finanční krize...!

Jo a  mám trochu starost o Thomase. Jak si cestou domů stěžoval, že ho trochu bolí hlava, tak jsem se za ním byla podívat v dětském pokoji.

Myslím, že má trochu zvýšenou teplotu..." 

Autor: Vladimír Kroupa | středa 6.5.2009 8:45 | karma článku: 29,78 | přečteno: 2199x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5535x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3846x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám