Proč je chování Putina iracionální? Na co spoléhá?

4. 08. 2022 11:15:16
Vždycky, když se dozvím o nějakém zkratu, který někdo udělal, pokládám si otázku, proč, co ho k tomu vedlo a zda se dají jeho kroky „pochopit“, i když s nimi třeba zásadně nesouhlasím. Hledám logiku, mnohdy nenacházím...

.

Na celé té ruské snaze o vyhlazení co největšího počtu Ukrajinců je zjevná jedna věc – o Ukrajince vlastně vůbec nejde, pro Putina jsou oni i jejich země, respektive jejich decimace, jen prostředkem k tomu, aby Rusko dosáhlo na světové úrovni pozice supervelmoci.

Pokud se nemýlím a je to tak, pak je odhad a plán Putina odsouzený tak jako tak ke zmaru. I kdyby Ukrajinou prošel, jako nůž máslem, stejně by se musel na jejích hranicích zastavit, protože - NATO.

Stejně tak, pokud se Ukrajina vydrží odhodlaně bránit a pouštět ruské armádě žilou, nepovede to ve světovém měřítku ani trochu k tomu, aby si zbytek světa před Ruskem a jeho vládcem sedl na zadek. Spíše se u ostatního světa dostaví určité prozření, že celý ten ruský moloch je jen velkohubý šašek, který nemá na to, co se snaží zbytku světa vsugerovat, totiž dostát obrazu své síly, neporazitelnosti, ekonomické obrovitosti, a v neposlední řadě schopnosti stát se ve světě jedničkou.

Zatím to vypadá, že jsou Rusové ve světě jedničkou asi takovou, jakou byl u pana Topolánka kdysi pan Kalousek...

Podle všeho to vypadá, že je Putin vážně přesvědčený o tom, že nad jeho zemi není, svědčí o tom i jeho postoj k okolnímu světu. On a jeho Rusko totiž nedává jak okolním státům, tak ani státům ruskému území vzdáleným, žádný náznak toho, jak by si představovalo poválečné styky a spolupráci.

Že se bratříčkuje pouze s nejprovařenějšími totalitami světa, aniž by se snažil nechat si alespoň pootevřená zadní vrátka k jednání hlavně s ekonomicky vyspělými státy, se kterými bude muset po válce spolupracovat, ať už ta válka dopadne jakkoliv, je hodně vypovídající. Africké státy, prolezlé korupcí a svrabem skrz naskrz, jejichž vůdce se snaží Putin a Lavrov získat na svou stranu, mu toho zdaleka nemohou nabídnout tolik, jako vyspělé ekonomiky typu Německa, Francie, Japonska, Jižní Korey, o USA ani nemluvě...

Je jasné, že Rus má jen nerostné bohatství, není jinak naprosto nic, co by mohl světu nabídnout, aby se jeho sounáležitost s ekonomikami světa mohla stát skutečností. Rus neumí vyrobit takřka nic, co by zejména západní země neuměly vyrobit lepší, funkčnější, levnější, zkrátka daleko konkurence schopnější.

Ruský průmysl, včetně jeho vojenského potenciálu, je doslova závislý na západních technologiích, protože si v Rusku bez těchto technologiích neumějí zkrátka poradit.

Putin může hlásat hlavně do řad svých nebohých a neinformovaných občanů co chce, realita je na hony vzdálená jeho lžím a v podstatě bláhovým snům, což Západ vnímá a umí lehce rozklíčovat.

S čím tedy počítá Putin ve skutečnosti? S čím počítá on, ne lidé, kteří věří jeho bláhovým lžím?

Myslím, že spoléhá na zimu, na to, že zejména evropská ekonomika, ale i obyčejní občané ( z jeho pohledu konečně...) dojdou bez ruského plynu a ropy k tomu, že nesmějí stát Rusku v jeho imperiálních plánech v cestě.

A právě proto musí být úsilí západní Evropy, i ostatních států, dosud závislých na ruském nerostném bohatství, vymanit se z ruského vlivu, mnohem silnější. Není na co čekat, Putin se nezmění, jeho chtíč donutit svět, aby mu podlehl, nikam nezmizí.

Nezmizí dokonce ani v případě Putinovy potenciální smrti. Jak se ukazuje, v Rusku je nakaženo jeho nenávistí a velikášstvím tak veliké množství jak populace, tak i politických směrů, že snaha Ruska dostat se opět na úroveň kdysi padlého Sovětského svazu, a jeho síly, také sama od sebe nezmizí.

Putinovi se podařil majstrštyk, jaký se naposledy povedl Hitlerovi – zblbnul většinu svého národa a narval mu do hlav přesvědčení o tom, že jejich národ je „vyvolený“ k tomu, aby všem ostatním vládl, vnutil národu myšlenku, že jako Rusové jsou nadlidmi, že jim lidé z ostatních zemí nesahají ani po kotníky a nemají tak žádné právo překážet Rusku v jeho ambicích.

Popravdě mu to moc práce asi nedalo, Rusové mají už v základu své národní povahy aroganci a potřebu vyvyšovat se nad ostatní, takže si mnozí Rusové přijali za svou myšlenku, že za jejich svrab a neštovice může okolní svět, nikoliv jejich vlastní vládci, kteří ani za třicet let od rozpadu SSSR nedokázali Rusko proměnit v prosperující, pro vlastní občany pohodlnou zemi, kde se žije dobře.

Jen si to srovnejte se zeměmi bývalých sovětských satelitů, kam jsme patřili i my, Češi. Srovnejte si v hlavě, kam se posunulo naše žití, naše ekonomické rodinné poměry.

Kované bolševiky a jinou podobnou u nás dosud žijící havěť žádám, ať si v hlavě v tomto směru nic nesrovnávají, na jejich pindy, jak bylo za socialismu a pod chomoutem Rusáka lépe než nyní, jsou zvědavi jen psychiatři a skupinky stejně nemocných lidí, jako jsou oni sami...

Co se kam posunulo v Rusku?

Nic a nikam - pořád jsou tamní lidé ve většině chudí, jejich lékařství je na úrovni začátku dvacátého století, jejich průmysl je nefunkční a alkoholismus obyvatelstva v podstatě stejný, jako kdykoliv dříve.

A za to všechno nemůže nikdo jiný, než ten „prohnilý“ Západ...?

Rus nepřizná svou chybu nikdy, nikomu, ani sám sobě.

No, uvidíme, jak kartami zamíchá zima, já osobně doufám, že se ruské hospodářství začne kácet dříve, než k ní dojde. A také doufám, že si Evropa najde cesty, jak nepotřebovat plyn a ropu od zlodějů, vrahů a rádoby dobyvatelů všehomíra.

A když se Putin nesnaží ani trochu v této složité době hledat příští možnosti jednání s Evropou, ať to dopadne tak, že Evropa nebude mít nakonec potřebu jednat s ním.

Ať se on i jeho klaka utopí v těch jejich lžích, ať je zavalí jak nenávist okolního světa, tak vlastních občanů, kteří si snad časem začnou klást ty správné otázky, otázky, kde jsou jejich synové a muži, proč museli zemřít, proč v jejich zemi dál vládne bída a chaos, a to v ještě větší míře než před začátkem ruského pokusu, stát se skrze Ukrajinu světovou jedničkou...

.

.

Autor: Vladimír Kroupa | čtvrtek 4.8.2022 11:15 | karma článku: 43.34 | přečteno: 6508x

Další články blogera

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma článku: 44.52 | Přečteno: 5522 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma článku: 46.62 | Přečteno: 10214 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma článku: 19.66 | Přečteno: 833 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma článku: 31.22 | Přečteno: 1379 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 8.64 | Přečteno: 95 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 234 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.02 | Přečteno: 137 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 15.05 | Přečteno: 349 | Diskuse
Počet článků 2182 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3086

Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...