Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Premiér Fiala a jeho vláda vyslali jasný signál – že si z nás tropí bžundu…

To on dělá rád, pan premiér. Myslím to vysílání jasných signálů. Skoro žádný z jeho projevů určených pro veřejnost se bez nich neobejde…

.

Hnedle na začátku musím uvést, že jsem svým volebním hlasem i já přispěl k tomu, že je dnes pan Fiala premiérem. Cítil jsem, že je třeba změny, změna přišla, ale bojím se, že ne všechny její aspekty jsou moudré, srozumitelné a hlavně logické.

A tak si dovolím kritizovat…

Dnes jsem si vzal na paškál nápad snad nového ministra zdravotnictví Válka, nebo kýho šlaka, podle kterého by v budoucnu měli i lidé prokazatelně nakažení covidem (pozitivní výsledek PCR testu…), bezpříznakových (zatím...) kteří pracují v některých odvětvích pro stát důležitých, měli dál chodit do práce.

Mimo jiné se to týká třeba řidičů MHD.

I kdybych si dokázal představit (nakaženého) řidiče pro jistotu zabaleného od hlavy k patě do neprodyšné fólie, ve které by jako panáček od Michelinu snad i mohl kroutit volantem, nějak si nedokážu představit stejného řidiče, jak by dokázal bezpečně zvládnout situaci případného ataku covidu, který jak známo, může u nakažených, i když třeba zatím bezpříznakových, přijít kdykoliv.

Když si vzpomenu na svůj vlastní loňský leden, kdy jsem já sám až po 12-ti dnech od chvíle, co se covid projevil u mé ženy, jakoby lusknutím prstů dostal tak neskutečnou zimnici a jako by vypínačem zapnutá vylétla mně horečka z minuty na minutu na 38,5 °C, nechtěl bych v tuhle chvíli řídit několika tunový kolos, navíc s odpovědností za desítky lidí za mými zády.

Ještěže si neumím pro své nedostatečné vzdělání ani představit, že bych stejnou covidovou ataku schytal jakožto (nakažený, ale zatím bezpříznakový) vedoucí noční směny ve velínu jaderné elektrárny, to by teprve byla asi legrace…

Chápu, že covid může rychle a zákeřně zaútočit i na člověka, který ani neví, že ho v sobě má, ale přeci jen mně přijde riziko takového útoku mnohem větší u člověka, který to na 100% ví, že v sobě covid má.

Ale to je jen jeden příklad z mého pohledu nesmyslného nápadu na chození do práce s nákazou covidu.

Ono to má celé ještě jiný lidský rozměr.

Už se objevily „jasné signály“… o tom, že nebude dlouho trvat a za kulturou, nebo za sportem, nebudou moci jíti i u nás lidé, kteří nebudou mít třetí posilující dávku očkování. Dnes už neočkovaní technicky vzato nesmějí ani do hospody na pivo.

A teď si zkouším představit situaci, kdy mladý neočkovaný řidič autobusu, třebaže bude vědět, že má v těle covid (pozitivní test…) bude moci, co moci, bude muset, jít do práce. Na to, aby makal, bude jeho stav vyhovující, ale pozor, když bude chtít po té své rachotě zajít večer na jedno orosené, už to s jeho stavem tak vyhovující nebude a on se vystoupením ze svého autobusu, který do té chvíle řídil, stane rázem rizikem pro všechno a všechny okolo.

Bude mít pak právo jen na to jít domů, (autobusem, nebo tramvají ne, je přeci nakažený a dle jiného nařízení, stále ale platného, má sedět doma na prdeli a dodržovat isolaci od všeho živého…) pěkně pěšourem a fofrem.

A já se tě pane Bože, pardon, premiére, ptám – takhle sis to přál…?! (Cimrmanologové chápou…)

Někdy mám opravdu pocit (bohužel), že nová vláda dokáže vymyslet pěkné blbosti, snad už jen z principu, jen aby to, s čím přijde, bylo hlavně něco jiného, než s čím tady donedávna operovala minulá vláda v čele s Andrejem Babišem.

Pokud to tak je, tak to pak ano, to se nové vládě daří, protože s takovou hámotinou neměl odvahu přijít ani ten Babiš, a že to byl v tomhle směru zdatný protivník…

Chápu, že klíčová odvětví státního aparátu nemají přívlastek „klíčová“ jen tak pro legraci. Je ale skutečně dobrou cestou řešit jejich neomezení v covidové době chozením do práce i nakažených? Je moudré riskovat, když už jde o tak důležitá pracoviště, zvyšovat riziko dalších nakažených pracovníků od svých kolegů s pozitivním testem? Je moudré riskovat, že když se dílo (ne)podaří, že bude teprve průšvih s dalšími a dalšími nemocnými policisty, řidiči MHD, pracovníky elektráren a dalšími pro chod státu důležitými pracovními kolektivy?

V mnoha ohledech totiž není možné s nakaženými pracovníky dodržovat nějaká isolační opatření, která si asi ministr Válek ve svých divokých snech o zadních vrátnicích jeho ministerstva, vybájil.

Vláda premiéra Fialy vysílá jen jeden jasný signál – že i si asi dělají z občanů srandu. Vláda sama by si měla hlavně ujasnit, jestli tedy je covid natolik vážná a smrtelná nemoc, že je třeba nedovolit neočkovaným lidem jít na pivo, nebo do divadla, nebo zda se ukazuje, že jde o v podstatě banální nemoc, se kterou i když mi běhá v těle, mohu řídit autobus plný lidí, nebo obsluhovat řídící pult ve velínu jaderné elektrárny.

Teprve až si to vláda sama ujasní, měla by vyslat signál, hodně jasný, asi nejen já  na něj nedočkavě čekám…

.

.

Autor: Vladimír Kroupa | úterý 11.1.2022 11:30 | karma článku: 47,96 | přečteno: 22141x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5535x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3845x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám