Jak si někteří pletou demokracii s covidovou anarchií…

1. 12. 2021 12:34:43
Všiml jsem si zajímavé věci – občas mají někteří lidé problém s dodržováním určitých nařízení, protože si myslí, že jejich svoboda nechtít je dodržovat, je více, než cokoliv jiného...

.

Často se mi v diskusích stává, že se dostanu do rozepře s lidmi, kteří mají jiný názor na demokracii a určité mantinely. Tito lidé zdá se nechápou, že demokracie není o tom, že si bude moci dělat každý, co se mu zlíbí, že i v demokracii může nastat situace, kdy musí každý občan poslechnout určitých nařízení, pakliže se nechce dostat do křížku se zákonem a postihem ze strany státu.

Demokracie totiž není anarchie.

Vždycky se ve společnosti najde někdo, komu bude ten či ten zákon či nařízení nevyhovovat. Zloději se jistě nelíbí, že je pod trestem zakázáno krást, pedofilovi že nesmí prznit a obtěžovat děti, podvodníkovi že nesmí druhé podvádět, a mohl bych pokračovat donekonečna.

Ani na silnici se nesmíme pohybovat v protisměru, a pokud to uděláme, riskujeme buď život, nebo trest – záleží na tom, jak se situace vyvine.

I když se to některým lidem nezdá, hlavně asi nemají odvahu si to přiznat - v dnešní době je vlastně celý svět ve válce. I když nepřítel nemá ruce, hlavu, ani mozek, i když na nás nestřílí, ekonomika, stejně jako tomu bývá při válečných konfliktech, jde všude do kopru. Umírají lidé, kteří se s naším společným nepřítelem potkají. Dokonce i lidí s trvalými zdravotními následky, podobně, jako tomu bývá u zraněných ve skutečném boji, všude přibývá.

Je tomu několik desítek let, co byl celý svět také ve válce, v té, které říkáme dnes Druhá světová. Tehdy byl nepřítel demokracie a svobody nacistický režim v Německu, stejně jako podobně zhovadilé režimy v některých dalších zemích.

Tehdy museli všichni, kdo stáli na straně svobody a demokracie zatnout zuby a smířit se s některými omezeními, která jistě nebyla populární, mnoho lidí obtěžovala a pro některé byla doslova nesnesitelná.

Jenže jiné cesty nebylo!

A není ani dnes, což si bohužel stále spousta lidí neuvědomuje.

Představte si například situaci, kdy by ve válečném Londýně lidé přestali respektovat příkaz nočního zatemnění. Jaký by to mělo asi dopad?

Došlo by k tomu, že by německé noční bombardéry měli hodně snadnou práci a bombami by Londýn doslova obrátili kámen po kameni naruby.

Nebo co by se stalo, kdyby mohl ve válečné době kdokoliv psát cokoliv, fotit si co by se mu zachtělo atd.

Dnes také často čtu, či slýchám, že dnes panuje cenzura, že prý vláda a další chapadla státní moci zamezují některým názorům naplno zaznít.

Ano, je to možné, a je to i pochopitelné. Ani ve válce nebylo možné, aby nějaký pošuk s nacistickým viděním světa někde uprostřed Londýna vydával veřejně nějaký nacistický plátek, burcoval lidi k boji proti Churchillovi a jeho válečné vládě s tím, že je třeba se zasadit o vítězství německých zbraní.

Stejně ani dnes není možné, aby kdejaký rádoby kazatel ve veřejnoprávních médiích hlásal nesmysly, že covid neexistuje, že očkování obsahuje jed, nebo že vládní opatření není třeba dodržovat.

Kdyby podobné věci toleroval již zmíněný Churchill, jak by asi Druhá světová válka dopadla...?

A nejen on, i v USA v té samé době platily úplně jiné zákony, než v „normální“ době a běda tomu, kdo by šel proti nim.

I dnes, jak už jsem zmínil, JSME ve válce. Nepadají bomby, nelétají kulky, ale stejně jako tehdy, i dnes je zapotřebí, aby každý člověk přiložil ruku k dílu, aby každý člověk pomohl v boji.

Tahle válka se týká každého a nikdo se z ní nevyvlíkne s tím, že jeho se to netýká, on je mladý a zdravý a má své svobodné přesvědčení, že si má stát se svými nařízeními trhnout nohou.

A i dnes, stejně, jako tehdy, pokud někdo bude ten náš společný boj sabotovat, riskuje právní postih. Mantinely musejí platit v době míru, natož v době, v jaké žijeme dnes. Cochcárnou se z toho fakt nevymotáme.

Chápu, že některá vládní opatření někomu zdánlivě, nebo i fakticky nedávají smysl. Jednou jsou to ale nařízení vlády, která vzešla ze svobodných voleb, na nichž, na svobodných volbách, je založen náš právní i společenský systém, tak už sakra přestaňte někteří blbnout!

Zanedlouho nastoupí vláda nová. Některá opatření, co dnes platí, asi zruší, některá s námi půjdou v našem „boji“ dál. Smiřte se s tím, nedá se nic jiného dělat. Všude ve světě v tom či onom malinko odlišném odstínu platí to samé. Není před tím úniku, jediná cesta ven vede skrze obezřetnost, sounáležitost, odpovědnost a odvahu přijmout určitá omezení.

Svobodu si musíme zasloužit, naši předkové pro ni krváceli, teď je řada na nás – až dosud jsme si v tomto směru žili tak říkajíce na dluh.

Najdeme v sobě odvahu a sílu nebýt v boji o budoucnost poraženými?!

.

.

Autor: Vladimír Kroupa | středa 1.12.2021 12:34 | karma článku: 32.66 | přečteno: 1305x

Další články blogera

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma článku: 44.52 | Přečteno: 5522 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma článku: 46.62 | Přečteno: 10214 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma článku: 19.66 | Přečteno: 833 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma článku: 31.22 | Přečteno: 1379 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 11 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 6.40 | Přečteno: 101 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 123 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 332 | Diskuse
Počet článků 2182 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3086

Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...