Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je úplně jedno, jak aféru Vrbětice nazveme…

Někdo pro tu událost nemá jiný pojem než státní terorismus, někdo zase šermuje slovním spojením „zpackaný útok na zboží bulharského obchodníka“. Jde o slovíčkaření, dopady, ať už skutečné, nebo potenciální, se na název neptají…

.

Až do včerejšího večera byla asi většina z nás přesvědčená, že akci ruských rozvědčíků na našem území nelze definovat jinak než jako státní (ruský) terorismus. Do toho nám všem ale pan Babiš na večerní tiskovce hodil vidle, respektive je prý o něco dříve do té hromady ruského hnoje hodil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který na jednání vlády prohlásil, že aféra Vrbětice nebyla aktem státního terorismu proti České republice.

Pak se tedy začalo hovořit o „pouhém“ zpackaném útoku na zboží bulharského obchodníka.

Já tedy nevím, ale když celou záležitost posunu o pár kilometrů dál, z lesa třeba do centra nějaké českého města, kde bude provozovat nějaký bulhraský občan třeba bufet s občerstvením, který bude sídlit na rušné ulici, bufet, v jehož zázemí bude mít tento bulharský obchodník nějaké to své zboží – zásoby, a pak se stane, že se mu do jeho skládku za závěsem z korálků někdo v noci vloupá a umístí tam výbušninu, která bouchne a v té ulici napáchá škody za bratru jednu miliardu, dokonce i nějaký ten lidský život si ta řachanda vyžádá, ani potom by se nejednalo o terorismus?

Já chápu, že termín „státní terorismus“ náš právní řád nezná, na druhou stranu terorismus zná.

Ale jak už jsem předeslal v úvodu, ono je to v konečném důsledku asi fakt jedno, jak tu prasárnu nazveme, dopady a výsledek oněch dvou výbuchů se nezmění, ať jim budeme říkat jakkoliv.

Operuje se s možností, že k výbuchům nemělo vůbec dojít na našem území, prý snad k tomu mělo dojít v Bulharsku, nebo i na Ukrajině. Dokonce i z Ruska zaznělo cosi v tom smyslu, že proč se Češi rozčilují, když podle všeho došlo k omylu…

To mi připomíná dnes již slavnou jinou aférku, ve které se měli naši fotbalisté někde na hotelu bavit do brzkého rána za přispění nějakého stádečka lehčích děv, přičemž se do médií dostala informace, že za jejich „služby“ museli hoši s kopačkami na nohou zaplatit určitou částku peněz.

Když se pak k celé věci fotbalisté vyjadřovali, jeden z nich se ohrazoval, že to není pravda, žádné lehké holky nebyly, žádný mejdan také ne, a ta částka údajně vyplacená oněm prostitulím prý také rozhodně neodpovídá…

Zajímavá věc mě napadla v souvislosti s informací, že by měl být původní záměr diverzantů, co nastražili ony výbušné systémy do muničních skladů ve Vrběticích ten, aby k výbuchům došlo mimo naše území (takže o co vám jde, Čecháčci, přeci brnkačka, no ne…?!).

Zatím jsem nikde v médiích, ani od politiků napříč politickým spektrem neslyšel otázku, co by se vlastně stalo, kdyby tedy k výbuchům skutečně nedošlo u nás, ale v Bulharsku, respektive na Ukrajině, nebo třeba někde cestou.

Rozumějte mi, o co mně jde – v takovém případě by totiž byla vina za výbuchy na cizím státním území (Bulharsko, Ukrajina atd…) svalena na nás, na Českou republiku. Munice a zbraně totiž pocházely z nepotřebných zásob naší armády, a na našem území došlo k jejich balení a případné expedici.

Vzhledem k razanci výbuchů pochybuju, že by byly k dispozici nějaké kousky samotné technologie nástražných systémů, z těch si myslím nezbyl ani prach, takže vystopovat součástky třeba směrem do Ruska by bylo takřka nemožné.

To znamená, že kdyby ruským agentům jejich plán vyšel, a k výbuchům nedošlo u nás, ale jinde, nikdo by vinu za to naší zemi neodpáral ani zápřahem volů.

Byly bychom to my, Česká republika, kdo by byl před tváří celého světa za zločince, my bychom nesli odpovědnost za případné škody na majetku či životech v jiných zemích.

Docela by mě zajímalo, jestli pro takovou sviňárnu, že by celý ten zločin byl ruskými agenty, potažmo ruskou vládou, a hlavně ruským prezidentem Putinem (bez jehož rozkazu by si tací agenti GRU nedovolili na cizím území ani uprdnout, natož aby se snad bez přímého rozkazu pouštěli do takto mezinárodně-politicky ožehavé akce…), hozený na náš nevinný český hřbet, jestli pro takovou boudu ušitou na náš stát, má náš právní systém také nějaký jasný v zákoně ukotvený termín, nebo jestli i na tuto stránku celé věci není náš právní řád připravený.

Tenhle aspekt celé věci pokládám za zatím nikým nezmíněnou možnost průseru, do kterého jsme mohli spadnout, jako onen pověstný slepý do latríny.

Nevím, co je horší, zda to, že k výbuchům došlo u nás, nebo by byla horší možnost, že by k nim došlo až po předání munice a zbraní v jiné zemi. Každopádně faktická vina za všechny možnosti padá na hlavu těch, kdo k celé věci vydali rozkaz, těch, kdo operaci fyzicky provedli, a v neposlední řadě i těch, co se dnes snaží balamutit celý svět stejně, jako když mu lhali o tom, že žádní zelení mužíčci na Krymu nejsou, a jestli jsou, že nejsou v žoldu Rudé armády.

Ještě si neodpustím jednu věc – v minulých dnech se krásně vykrystalizovalo, kdo je u nás kdo, kdo je nejen myšlenkami zalezlý mezi ruské půlky, kdo je zkrátka ruský troll. Poctivý vlastenec by nemohl v takové situaci ruskou stopu opomíjet, bagatelizovat a v některých případech doslova odmítat.

Ani nevím, jak nazvat někoho, kdo vykřikuje do světa, že aféra Vrbětice je jen uměle vykonstruovaná, nebo toho, co potřebuje týden a jeden den k tomu, aby se postavil (v jeho případě ať klidně sedí v kolečkovém křesle, tam problém nevidím…) před národ, někdo, kdo je vrchním velitelem ozbrojených sil, o další státní funkci ani nepíšu…

Nad tím když se zamyslím, tak si říkám, že když jsem byl někde v šesté – sedmé třídě, tak jsem uměl zadání v ruském jazyce přeložit do češtiny za pár minut, týden to netrvalo ani nejhoršímu mému spolužákovi…

Jedni mlčí, druzí, kteří byli dříve vždy při svých projevech až arogantní a sebevědomí, na tiskovkách najednou blekotají a zajíkají se,  jako by na ně prasklo, že rozbili okno u domovníka.

Neumím si představit, jak by se tito lidé chovali a vyjadřovali, kdyby ta munice bouchla fakt jinde a celý svět by se pak s vinou sesypal na nás. Vím, že to asi bude znít blbě, ale v tomto světle si říkám, že až na ty dva zmařené životy, jich a jejich rodin je mi samozřejmě nesmírně líto, je snad lepší, že to bouchlo u nás.

Kdyby ruským špionům jejich plán bezezbytku vyšel, byli bychom dost možná v nepoměrně ještě horší situaci, než jsme dnes. Peníze vem čert, ty byly a budou, ale pověst má jen jednu nejen panna, ale na mnoho let i stát.

.

.

Autor: Vladimír Kroupa | úterý 20.4.2021 11:36 | karma článku: 43,23 | přečteno: 8694x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5534x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3845x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:17

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:07

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám