Vrbětice? Podle mého se žádné velké překvapení nekoná…

19. 04. 2021 10:47:12
Už 12.12. 2014 jsem napsal článek, ve kterém jsem nastínil možnost, že vybuchlé sklady mohly obsahovat munici a zbraně určené pro některou ze stran ukrajinsko – ukrajinského (ruského...) konfliktu...

.

A jak to vypadá, podle všeho jsem se tehdy nemýlil. Protože jsem kdysi sám muniční sklady hlídal, takže tuším, jak to v takových areálech chodí, protože vím na beton, že když se Rusku nebude něco líbit, dá to najevo bez jakýchkoliv skrupulí, nemohu být v těchto dnech nijak překvapený.

Jediná věc, která se přiznám mě trochu překvapuje, je skutečnost uváděná našimi vyšetřujícími a zpravodajskými orgány, a sice, že měli být do výbuchu nějakým způsobem zainteresováni jako na potvoru zrovna ti samí agenti GRU, kteří mají podle jiných vyšetřovacích týmů a jiné zpravodajské služby prsty v pokusu o otrávení dvojitého agenta Skripala a jeho dcery na území Velké Británie.

To se mi jeví jako hodně veliká náhoda, a i když jsem zvyklý na takové náhody ve světě pláště a dýky moc nevěřit, nedá se taková náhoda vyloučit.

Rozhodně si nemyslím, že má ruská GRU k dispozici omezený počet agentů schopných „mokré práce“, ale náhody se dějí, dejme tomu.

Čemu ale nevěřím ani na kratičký okamžik, to je snad představa, jak se ti dva agenti pod rouškou noci plíží přes plot areálu ve Vrběticích, jak se plížením plazením vpřed se začerněnými tvářemi a rukama blíží ke skladům munice, aby se do jejich vnitřních prostor dostali nějakou větrací šachtou, nebo pootevřeným okýnkem na záchodě.

Jako daleko pravděpodobnější se mi jeví možnost, že ti dva byli jen jakýmsi zastřešovacím činitelem, který dodal nástražný časovaný výbušný systém.

Ti dva totiž museli mít opravdu dobré informace o tom, jaké zbraně a munice se ve kterých budovách nacházejí (budov je v areálu více než třicet...), co se s nimi zamýšlí, kdy a kde mají tyto zbraně a munice být.

Z toho mi jednoznačně plyne, že museli mít někoho přímo uvnitř areálu, někoho, kdo jim ony informace poskytl, někoho, kdo umístil nejprve do skladu prvního, pak do druhého onen nástražný systém.

Podle vyšetřování prý došlo k prvnímu výbuchu v říjnu „nedopatřením“, rozumějte s největší pravděpodobností při fyzické manipulaci s nástražným systémem. Druhý výbuch, který následoval v prosinci, byl už zapříčiněný časovačem, protože pachatelé toho výbuchu prý byli přesvědčení, že v té době, tedy v prosinci, už budou zbraně někde jinde.

Tam mi nehraje jen jedna věc – kdyby byly ony bedny s municí v prosinci už mimo sklad ve Vrběticích, třeba už i v onom Bulharsku, nebo třeba už také na Ukrajině, kde prý měly tou dobou být, mohlo se klidně stát, že by ona bedna s iniciačním systémem byla v tu chvíli výbuchu naložená jen s několika pár dalšími někde na náklaďáku a škody tak mohly být doslova minimální.

Chápu, že vzhledem k prvnímu říjnovému výbuchu nešlo dost dobře opětovně proniknout do dalšího skladu a nástražný systém před druhým výbuchem deaktivovat – prostor už byl plný vojáků a policistů kvůli výbuchu prvnímu a zaměstnanci skladů už tam neměli přístup – určitě ne nekontrolovatelný. V té době už patřil areál týmům pyrotechniků.

Vzhledem ale k tomu, jak veliká škoda byla celkově díky oběma výbuchům napáchána, což mohlo být pro ruskou GRU výhodnější než vyhodit do luftu jeden náklaďák někde na Ukrajině, nebo v Bulharsku, asi bych se ještě při vyšetřování neodkláněl od možnosti, že oba výbuchy byly plánované tak, aby k nim došlo na našem území, a právě v oněch inkriminovaných skladech.

Ale pokud jsou k dispozici informace, kde měl obsah těch skladů v prosinci za normálních okolností už být, je možné, že nešlo ani tak o kompletní zničení celé dodávky, ale jen o jakýsi „vzkaz“ od ruské GRU, respektive od ruské vlády, co se také může stát, když někdo bude dodávat zbraně a munici někam, kde se to Rusku ani trochu nelíbí.

Viděno tímto prismatem, dostala ruská GRU okolnostmi, za jakých k výbuchům nakonec došlo, tak trochu nečekaný bonus – škody jimi způsobené byly mnohem větší a s nějakými politickými dopady výbuchů zrovna v naší zemi, si Rusové opravdu hlavy nelámou.

I když si myslím, že agenti GRU měli v areálu spojence (netroufám si spekulovat, kdo jím byl a rozhodně nehodlám z něčeho takového obviňovat ony dva pracovníky, kteří při výbuchu přišli o život) stejně je na pováženou, že takový areál nebyl podle všeho zabezpečen nejmodernější technikou, jaká je už i u nás k mání (jděte se projít třeba kolem plotu u ministerstva obrany v Praze a dobře se dívejte za plot jak po zemi, tak o něco výše...).

Podle všech dostupných informací byl muniční areál střežen asi tak stejně, jako bývaly střeženy vojenské sklady v době socialismu...

Proč nebyl areál střežen různými typy čidel, od mikrovlnných, po třeba seismické? Jistě taková technika něco stojí, když si ale uvědomíme, co by v případě muničních skladů střežila, už se její cena tak vysoká nezdá.

No, ať tak, či onak, pokud se někdo rozhodne nějakým způsobem něco zničit, stačí mu mít někoho uvnitř. Pak je samozřejmě všechna technika k ničemu. Pak už jen záleží, jaký systém je nastavený přímo v provozu takových skladů, kdo má do jeho prostor přístup, jak je kontrolován, monitorován, jak se vedou záznamy o každém pohybu osob uvnitř budov atd.

Pokud jeden tento článek vypadne, nebo se rovná cochcárně, není se čemu divit, že jednou dojde k průšvihu.

Tenhle průšvih má nejen náš vnitřní rozměr, ale hlavně vnější, struktury NATO a EU k tomu co se stalo budou muset zaujmout nějaký postoj, a pokud dojdou k názoru, že bylo vše zaviněno i nějakým „bordelem“ u nás, ztratíme ještě více, než už jsme ztratili.

A ještě jednu poznámku nakonec si neodpustím – naše země vyhostila 18 ruských „diplomatů“, rozumějte podle všeho špionů, načeš se dalo čekat, že Rusové udělají něco podobného, a vzhledem k nátuře a aroganci Ruska se dalo čekat, že nás nebudou v odplatě nijak šanovat. Přesto je podle našich politických špiček strašně moc „překvapivé“ rozhodnutí Ruska vyhostit našich ne 18, ale rovnou 20 diplomatů z Ruska, a to dokonce ne do 48 hodin, jako jsme dali lhůtu my jim, ale dokonce do 24 hodin.

Nelíbí se mi veřejné podivování našich představitelů, jako třeba pana ministra Hamáčka.

Kdyby cítili trochu více národní hrdosti, naopak by dali celému světu vědět, že něco takového od Ruska čekali, protože co čekat od země, která se chová tak, jak se chová.

Tím, že dávají najevo „překvapení“, jen dávají Rusům za pravdu v tom, jak nám to tito arogantní mužici nandali.

Kdybych mohl dát veřejně najevo postoj já, pokud by tedy někoho ten můj postoj zajímal, vysmál bych se Rusákům sebevědomě do ksichtu, rozhodně bych nehořekoval nad jejich zlovolností.

Ale to už je boj ministrů a dalších potentátů.

..
Autor: Vladimír Kroupa | pondělí 19.4.2021 10:47 | karma článku: 29.75 | přečteno: 1394x

Další články blogera

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma článku: 44.52 | Přečteno: 5522 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma článku: 46.62 | Přečteno: 10214 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma článku: 19.66 | Přečteno: 833 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma článku: 31.22 | Přečteno: 1379 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 12.37 | Přečteno: 128 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 119 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.19 | Přečteno: 215 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 7.19 | Přečteno: 170 |
Počet článků 2182 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3086

Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...