Zajímá mě, proč VĚŘÍTE v Boha? Proč jste uvěřili? Co Vás k tomu vedlo…?

26. 11. 2020 13:59:01
Kolegyně blogerka, Zuzana Slabá, napsala blog, kde se už v nadpisu obrací na nás, ateisty, s otázkou, proč v Boha nevěříme, kdo nás od něj odradil. Já její otázku s dovolením otočím...

.

Nejen autorka onoho blogu, na který právě reaguji, ale i někteří, nebo některé další v diskusi pod jejím článkem opakovaně píšou v tom smyslu, že byli/y do jisté chvíle nevěřící, ale pak v Boha uvěřili. Mohly/i byste prosím být v diskusi pod tímto mým článkem trochu konkrétnější a doslova popsat jaká příhoda, událost, nebo cokoliv jiného Vás tedy přivedlo k tomu, že jste z ničeho nic uvěřili v Boha a ve vše co souvisí s křesťanskou vírou?

Jistě, jsou mnozí, kteří byli jednoduše ve víře vychováni, a tak prostě věří. Rozhodně nic proti tomu, ani nic proti nim, ani proti těm, co začali věřit, jak se říká až „cestou“.

Mě ale dnes zajímá hlavně ta část z věřících, kteří právě došli k víře až postupem času. Jak jsem předeslal, mnozí tvrdí, že je v životě potkalo NĚCO, co od základu změnilo jejich život i jeho vnímání, něco, co je dovedlo k bezvýhradné víře v Boha.

Co to tedy konkrétně bylo?

Taková událost si přeci zaslouží pozornost, přeci jen uvěření je nezpochybnitelně zásadní okamžik v lidském životě, mnozí věřící přeci říkají, že se jim okamžikem uvěření v Boha doslova obrátil život a jeho smysl.

Někdo by mohl argumentovat, že víra, nebo i cesta k ní je pro ně něčím tak srozumitelným, že o tom není třeba mluvit, někomu se do toho dokonce nemusí chtít z důvodu, že to pokládají za tak osobní, intimní věc, že si myslí, že do toho nikomu nic není.

Ano i ne...

Pokud někdo, jako konkrétně paní blogerka Zuzana Slabá klade veřejně otázky nám, ateistům – proč nevěříme, a chce slyšet či číst naše argumenty, myslím, že je adekvátní abychom my ateisté měli právo požadovat jasnou odpověď zase od ní – proč ona věří...?

Kdy a jak přesně k tomu došlo?

Víte, vzpomínám si na jednu situaci, kdy jsem kdysi na vojně vedl debatu s jedním klukem odněkud z východního Slovenska, který věřil až fanaticky. Ta naše debata byla vlastně stejná, jakou vedeme tady - já argumentoval proč nevěřím a on proč věří. Jako příklad existence Boha ten kluk vyprávěl, jak jednou ještě před vojnou tam u nich na Slovensku zabloudil někde v lese. Měl hlad a žízeň a prý se začal modlit k Bohu, aby ho vyvedl z toho lesa a aby zařídil, aby se najedl a napil. A prý se stal skutečně "zázrak" - za chvíli prý opravdu vyšel z lesa a v údolí pod sebou uviděl nějakou vesnici, kde, jak když tam došel, zjistil, byl obchod s jídlem... Tomu tedy říkám zázrak hodný důkazu existence Boha... Jen jsem se ho tehdy zapomněl zeptat, zda mu v tom krámě něco dali zadarmo...

Nechci se v žádném případě dotknout těch, co v Boha věří, nicméně můj osobní názor na něj a na víru v něj je takový, že jak Bůh, tak víra v něj je berlička pro ty, co strašně potřebují věřit něčemu, snad protože nedokáží věřit sami sobě(?).

Možná Vás to překvapí, ale já Bibli četl (když už jsme tedy u víry v křesťanského Boha...), i když bych z ní určitě nedokázal citovat všechno zpaměti. Vadila mi na ní jedna věc - v Novém Zákoně Ježíš strašně moc hrozil těm, kdo v něj a v Boha nebudou věřit. Ne že by hrozil, že to bude on, kdo nevěřící potrestá, ale já tam tu hrozbu vnímal jako všudypřítomnou.

A to mi vadilo.

Většina věřících říká, že Ježíš je láska. Já se ale nemohu přinutit mít v lásce někoho, kdo mi nedává na výběr, kdo mne staví před jednoznačnou a jeho věc - buď budeš věřit ve mě, nebo je s tebou amen. I ve Starém zákoně jsem našel věci, které mi byly cizí - většina věcí tam popsaných na mě působila, že si lidé o kterých se tam píše brali Boha jako omluvu za cokoliv, čeho se dopustili. Vždy, když chtěli cokoliv udělat, respektive když to už udělali, naroubovali na to, že to bylo z vůle boží a basta. Když Abrahám chtěl podříznout syna Izáka, tak mu vůbec nepřišlo na mysl, že dělá zlou věc - jeho Bůh si to přál a tak nebylo o čem se bavit. Nebýt údajného příchodu, nebo příletu anděla, který ho poplácal po rameni, že jako dobrý, ale že Bohu bude stačit beránek, tak by podřízl vlastního syna, jako slepici. V podstatě takový příklad nutí věřící, že pokud nebudou slepě plnit přání Boha, tak je to špatně.

A s tím se já osobně nemůžu ztotožnit.

Samozřejmě, že chápu jistou „potřebu“ něčemu věřit, i morální rozměr dodržování takzvaných božích přikázáních, dle Bible donesených na dvou kamenných deskách z hory Sinaj Mojžíšem, který je měl dostat od samého Boha. Tomu všemu rozumím, chápu vývoj lidské civilizace i zásadní vliv Bible jako takové v onom vývoji.

Ale i přesto, že tohle všechno vnímám, nejsem přesvědčený o tom, že to, že se o těchto záležitostech už několik tisíc let hovoří a píše, znamená, že jsou založeny na skutečné události.

Můj „bůh“ je především lidský mozek, um a vůle. Lidská vůle, nikoliv ta Boží.

Ale pokud je tady někdo, kdo věří v tu vůli Boží, a kdo zažil něco, co ho přesvědčilo o boží existenci, prosím, napište o tom do diskuse, buďte konkrétní, jak jen to jde, aby na Vaši misku vah přibyly skutečné a relevantní argumenty.

Vyzývám Vás tedy, abyste využili možnosti argumentace a konkretizovali nějakou zkušenost - událost, která se stala přímo Vám, ne něco ve stylu "jedna paní povídala", ale konkrétně VÁM, která dle Vás jasně ukazuje na existenci Boha a správnost víry v něj.

Díky a jen do toho...

P.S. ... jen prosím všechny „Bohuše“, co ji sice nikdy neviděli, ale věří, že ju dámy majů, aby se s argumentací snad ani raději neobtěžovali...

.

.

Autor: Vladimír Kroupa | čtvrtek 26.11.2020 13:59 | karma článku: 36.44 | přečteno: 2401x

Další články blogera

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma článku: 44.52 | Přečteno: 5522 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma článku: 46.62 | Přečteno: 10214 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma článku: 19.66 | Přečteno: 833 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma článku: 31.22 | Přečteno: 1379 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 10.43 | Přečteno: 86 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.46 | Přečteno: 113 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 203 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.68 | Přečteno: 162 |
Počet článků 2182 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3086

Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...