Andreje Babiše asi musí konkurence neskutečně štvát…

27. 05. 2020 10:59:59
Trh s potravinami je pokřivený. Křivícími prvky a tlaky jsou hlavně dotace, bohužel se situace dostala do takové fáze, kdy je návrat k „normálu“ velmi obtížný, ne-li nemožný. A jsou lidé, kterým to více než vyhovuje...

.

V poslanecké Sněmovně se má projednávat návrh zákona o potravinách. V něm, jako šídla v pytli, jsou zašité i dva pozměňovací návrhy, jeden od poslankyně za ANO, Margity Balaštíkové, druhý od komunistického poslance Pavla Kováčika.

O co v nich jde...?

Ten první, od paní poslankyně se týká toho, že by pokud možno už od příštího roku mělo mít své pevné místo v regálech našich obchodů s potravinami závazně – tedy povinně, 55 % českých výrobků. Poslankyně se ale vůbec nedrží u zdi, a dokonce do budoucna plánuje v každém dalším roce zvyšovat tento podíl českých potravin v českých obchodech o dalších 5 %, a to prosím pěkně až do roku 2027.

Pan komunistický poslanec Kováčik jde ještě dál, ten to vidí tak, že by všechny obchody s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečních, měly nabízet povinně nejméně 60 % českého potravinového zboží...

Na první pohled se tyto návrhy zdají být dobré, člověk si říká, že jako fajn, že se takovým opatřením zvýší produkce českých výrobců potravin, zemědělci se budou moci bez obav z konkurence cizích dodavatelů z jiných států těšit na skoro jisté zisky z domácího trhu. Všichni víme, že zahraniční zemědělci a chovatelé mají k dispozici vyšší dotace na svou produkci v takové výši, o které se nějakému tomu Pepovi Novákovi, co někde na české Vysočině pěstuje brambory, nebo který chová prasata, ani nezdá.

Produkce takového Pepy je na našem trhu tím pádem jen obtížně konkurence schopná, protože ho svou nabízenou cenou bezpečně převálcuje dodavatel z Nizozemí, nebo z Německa.

Když ale budou muset obchodníci povinně odříkávat dodávky z onoho Nizozemí, a Německa, Pepa bude mít větší šanci.

Myšlenka dobrá, řečeno slovy klasika Járy Cimrmana, ale výsledky nebudou dobré...

Problém je totiž v tom, že ani Pepa, ani Václav, ani nikdo jiný z našich luhů a hájů, nebude zkrátka schopný splnit svou produkcí požadavky současného trhu, současného českého zákazníka.

Už dávno není naše země svou potravinovou produkcí soběstačná, což ve všech směrech dnes již „rozmazleného“ českého spotřebitele ani nikdy nebyla. Nyní je marné ptát se, kdo za to může, čím to je, co se s tím dá dělat.

Situace se dostala tak daleko, že se s tím dnes nedá dělat vlastně nic. Ano, může přijít befel shora, ve smyslu oněch dvou návrhů zásahů do trhu, ale dočkáme v takovém případě něčeho opravdu pozitivního?

Asi sotva...

Jediné, čeho se dočkáme, bude další pokřivení trhu, další zdražování i základních potravin, obrovský propad v nabídce a pestrosti sortimentu. Navíc, jako bonus, o který ale asi stojí jen málo kdo, půjde do kytek i kvalita produktů, protože pokřivený trh zaviní daleko menší tlak na kvalitu dodávaného sortimentu. Čeští výrobci a dodavatelé potravin už dnes zkrátka nejsou schopní uspokojit požadavky zákazníka z vlastní produkce, ať už jde o množství, pestrost, ani o kvalitu.

Ano, Pepa bude moci zaměstnávat Tondu i Petra, bude mít ze zisků bezpečně na jejich výplaty, ale když potom ten Tonda a Petr půjdou do supermarketu, tak si z něj odvezou místo pěti druhů jogurtů jen dva, maso pak za takovou cenu, že budou mít co dělat, aby dořídili auto bezpečně domů, protože se jim budou protáčet panenky ještě za jízdy, v neděli k obědu budou jíst ze dvou zakoupených kil brambor sotva kilo, protože zbytek, ten nahnilý, bude muset jejich Anča, nebo Marie, při škrábání bez milosti okrouhat.

Zeleninu a ovoce si koupí jen od června do října, v případě skladněných jablek ještě možná něco bude na Mikuláše do punčochy. Jo, nějaký ten pomeranč a banán se také najde, ale bude jich nabízeno méně, budou dražší a zase se o ně budou lidé u regálů skoro prát.

Jenže vážně si někdo myslí, že ten Pepa, nebo Václav, tedy čeští zemědělci a chovatelé, z toho budou mít nakonec opravdu své jisté...?

Nebudou mít náhodou oba smůlu...?

Budou, a víte proč?

Protože se najdou lidé, kteří si budou za takové situace mnout ruce mnohem více a s mnohem větší nadějí, než ti dva příštipkáři.

Tací lidé totiž už hodně let dělají všechno proto, aby ovládli trh s potravinami a to opravdu ve velkém. To znamená, že pokud by skutečně měly obchody nařízeno v příštích letech nabízet ona pevná procenta českých potravin, hádejte, čí produkce se do oněch „povinných“ procent krásně napasuje...?

A povinně, žádné kecy, žádné pochyby, žádná konkurence. A krásně podle zákona...

Asi jako když se na našich polích začala objevovat najednou všude žlutá barva. Také jsme slyšeli o tom, že je to pro naši zem „povinné“, že nás k tomu nutí nařízení, že to tak musí být.

A kontrolní otázka – od KOHO byla tato tvrzení slyšet, kdo za takový stav loboval, kdo z něj má dnes největší užitek...?

Pokud trpíte nedochápavostí, sorry jako, vraťte se prosím zpět k mému nadpisu.

Ti chápavější asi nemusí...

.

.

Autor: Vladimír Kroupa | středa 27.5.2020 10:59 | karma článku: 44.08 | přečteno: 9159x

Další články blogera

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma článku: 44.52 | Přečteno: 5521 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma článku: 46.61 | Přečteno: 10213 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma článku: 19.45 | Přečteno: 832 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma článku: 31.14 | Přečteno: 1378 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 167 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.18 | Přečteno: 491 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.05 | Přečteno: 227 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.99 | Přečteno: 5036 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 230 | Diskuse
Počet článků 2182 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3086

Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...