Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Někteří lidé už z karantény začínají … hloupnout…

Vidím to osobně na některých svých známých. Ti, kteří jsou od začátku toho průšvihu nuceni být doma, začínají často vymýšlet ptákoviny, chytají se každého hoaxu, docházejí k názoru, že už je vše za námi…

.

Nemohou se více mýlit.

Nejsem psycholog, ale začínám mít pocit, že v chování, a hlavně myšlení některých lidí, hraje významnou roli fakt, že venku všechno krásně kvete, svítí tam sluníčko, a tak se jen stěží dá věřit tomu, že tam na nás může číhat něco opravdu ošklivého.

Jenže ono číhá. Číhá to tam na nás všechny úplně stejně, jako to číhalo 1. března, kdy tenhle kolotoč dorazil i k nám do Česka. Stále se objevují noví a noví lidé nakažení koronairem, stále lidé nakažení tímto nebezpečným virem umírají.

Že neumřel někdo přímo před vámi? Nebo vedle vás?

Ano, to je možné, přesto věřte tomu, že jsou stále rodiny, které v těchto dnech přicházejí o své nakažené blízké, přicházejí o ně jen a jen kvůli koronaviru.

Že by stejně zemřeli, že byli už před krizí stejně nemocní…?

Ano, zemřeli by, všichni zemřeme, ale řada z nich tady s námi ještě mohla dvě, pět, deset, a třeba i více let být. Jen kdyby se nenakazili koronavirem…

Je zajímavé, že zatímco zpočátku většina lidí opatření naší vlády vítala a chápala, dnes ti samí lidé nezřídka obracejí a najednou opatření nechápou, najednou se jim zdají příliš moc přísná, už zbytečná (přestože jak jsem napsal v úvodu, nemocných a mrtvých přibývá pomaleji, ale PŘIBÝVAJÍ…)  a volají do světa, že už by se mělo skončit s omezováním našich životů.

Jsou čím dál častěji slyšet názory, že by měla vláda umožnit našim občanům vycestovat do zahraničí, že se současný stav začíná podobat době Železné opony.

Těmto názorům se musím opravdu smát a můžu si hlavu ukroutit nad jejich „logikou“. Jako by lidem, co se už už vidí za našimi hranicemi nedocházelo, že nejde jen o povolení naší vlády k tomu, aby směli vyjet za naše hranice, že jde i o to, zda vůbec země, kam by rádi vyrazili, o nějaké turisty v současné době stojí…

Pak jsou slyšet, a to opravdu hlasitě, názory, že by měla vláda znovu povolit skoro vše, co se týká hotelů, restaurací, OSVČ a vůbec vše, co má nějakou souvislost s ekonomikou. Jako by lidé razící takové názory nevnímali, že vláda má určitý plán na POSTUPNÉ uvolňování zavedených nouzových restrikcí. Já nevím, školy nemám, přesto si tak nějak umím představit, do jakého o mnoho většího průseru bychom se vrhli v případě, kdy by za současného stavu koronavirové nákazy u nás, vláda najednou všechno uvolnila.

Mnoho lidí razí teorii, že by zemřeli jen staří a nemocní (co také s nimi, že ano…), jako by někdo někomu dal na 100% bianko potvrzení, že zrovna on, ač se cítí být zdravý a silný, nezemře, že ho koronavirová nákaza mine, že ho nesešrotuje, jako krabici od mléka.

Je zajímavé, že alespoň podle mého osobního průzkumu třeba jen zde, na diskusích a blozích, se lidé, kteří volají po uvolnění restrikcí a kteří argumentují jejich faktem, že proč bránit smrti starých a stejně nemocných, když je třeba zachovat ekonomiku v běhu (…), že jde zhusta o ty samé lidi, kteří ještě před pár měsíci například pod články o přílivu nelegálních migrantů do Evropy, volali po lidskosti a humanismu.

Tito lidé by nejraději vlastními silami tahali z moře kdejakého z člunu spadlého migranta, člověka, kterého nikdy neviděli, který se dost možná jen těžko bude moci systému za svou záchranu odvděčit svým pracovním přispěním v evropských parametrech, na druhou stranu by dnes ti samí lidé s klidem v duši hodili přes palubu naše (i jejich…) vlastní příbuzné, známé, lidi, kteří jsou součástí našich, českých  životů.

A já se ptám – kde je dnes vaše humanita…?!

Kde je dnes vaše lidskost, když jste ochotní v ekonomickém zájmu odsoudit doslova k smrti lidi, které dost možná denně potkáváte…?

Ekonomika bude po době koronavirové zasažena všude na světě, ani naše země není výjimkou. A i když to někteří nechtějí slyšet, náš premiér Babiš toho opravdu není příčinou. V naší zemi máme poměrně uspokojivá čísla nakažených a mrtvých. Jako by lidi, co volají po okamžitém znovuzavedení „normálního“ stavu nevnímali, že je to právě díky včasným a přísným opatřením. Domnívají se snad titíž, že nám nehrozilo to samé, co vidíme v jiných zemích, kde je mrtvých více o několik řádů?

Mnoho lidí, včetně politické opozice, tepe do opatření naší vlády s tím, že jsou zbytečně restriktivní, přehnaná, dnes již zbytečná a hlavně – ekonomiku pohřbívající. Babiš svými opatřeními prý dovede zemi k zániku, kam by ji opozice prý nedohnala. Opozice tepe jedním dechem opatření Babišovy vlády, aby druhým dechem volala do světa, že většinu těch současných opatření Babiš sprostě vykradl z návrhů opozice...

Vypadá to, že spíše než koronavirus, se nám na naší politické scéně rozmnožila schizofrenie...

Je spousta zemí, kde to dnes vře, příkladem budiž USA. Tam jde společenská nálada dokonce tak daleko, že i přes alarmující počty nakažených a zemřelých, pořádají někteří lidé, kteří nesouhlasí s bezpečnostními opatřeními, demonstrace. Prý budou raději mrtví, než rudí – oni nasadili koronaviru dokonce rudou vlajku do pozadí a na tykadla mu připnuli srp a kladivo.

Na demonstrace chodí ozbrojeni svými puškami a co já vím čím vším, prý aby bránili Druhý dodatek své Ústavy, který jim zaručuje možnost vlastnit zbraň. Jako by jim nějaká AR-15 byla před nákazou co platná, to ani nezmiňuju pochybnost, co má zrovna jejich Druhý dodatek společného s karanténními opatřeními.

Je jasné, že celé situace v jejich zemi zneužívá zbrojařská lobby, což není vlastně ani tak nic divného, divné je, že tyto demonstrace podporuje na svých stránkách i americký prezident Trump.

Já osobně si myslím, že nejlepší názor na Donalda Trumpa projevil už v jeho volební kampani orel, se kterým se jako se státním symbolem tento nabob nechal fotit, a který ho zuřivě napadl a jen tak tak, že ho neklofnul do čela.

Jako by tento státní symbol USA dal najevo, jakým neštěstím bude pro Ameriku tento člověk…

Jestli to v USA takhle půjde dál, dopadne to špatně. Lidé se budou navzájem střílet na ulicích, kdo se do toho nezaplete, bude mít velikou šanci, že ho skosí koronavirus.

Je snad tohle řešení ekonomické krize…?

A co Afrika, až tam to vezme koronavirus řácky do tykadel?

To bude mazec…

A on bude, to si pište.

Myslím si, že my u nás bychom si mohli blahopřát, že to u nás vypadá tak, jak to vypadá. Nejme ostrovem hrůzy v moři okolních států, co na tom jsou a budou lépe než my, je tomu přesně naopak, jsme ostrovem naděje v moři beznaděje.

Tak vezměme rozum do hrsti a té naděje se nevzdávejme. Nic přeci nekončí, když budeme rozumní, přijde konec restrikcí dříve, než když budeme blbnout, natruc porušovat nařízení vlády a myslet si, že když venku krásně svítí sluníčko, že už máme všechno za sebou.

Nebo jsme opravdu tací slaboši, že nevydržíme pár týdnů, i kdyby měsíců, těžkostí a strádání? To bychom se nestyděli před našimi předky, kteří museli čelit třeba mnohaleté nacistické okupaci a vraždícímu šílenství?

A napadlo některé z těch, co dnes tak lehce pronášejí názory, že dnes smrt z koronaviru hrozí jen starým, že ti staří třeba právě tu dobu nacismu osobně pamatují?

Co vidí v zrcadle ten, kdo takové lidi hodlá obětovat ve jménu nechuti se v příštích pár týdnech trochu uskromnit ve svých nárocích na dosavadní zpovykaný život …?

.

.

Autor: Vladimír Kroupa | úterý 21.4.2020 12:37 | karma článku: 46,00 | přečteno: 9525x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5535x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3845x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

VIDEO: Londýnem běhali splašení královští koně. Vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  13:27

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout....

Bezvýhradně plnily jeho instrukce, uvedl znalec o ženách, které zabily vůdce sekty

24. dubna 2024  13:23

Zubařka, která společně s tělocvikářkou v důchodu Irenou Stejskalovou usmrtila vůdce kutnohorské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám