Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dnešní situace na řeckých hranicích už mohla být dávno za námi…

Na řecko-tureckých hranicích i na březích Řecka v těchto dnech dochází k situacím, které byly ještě před několika měsíci možná až nemyslitelné. Přesto si dovolím tvrdit, že se jedná o zákonitý vývoj, který se dal čekat…

.

Ano, dnes, v situaci, kdy Turecko porušilo dohody s EU o „zavřené bráně“ před migranty, majícími touhu putovat dál do Evropy, a tuto bránu natvrdo otevřelo, se dostalo Řecko do hodně složité situace.

Řecko má samo se sebou, se svou společností, a hlavně se svou ekonomikou obrovské problémy, natož aby mělo všechny potřebné kapacity k náporu nelegálních migrantů, kteří se přes jejich území snaží dostat dále do Evropy.

Protože je jasné, jak se zachovají země na sever od Řecka, pokud se k jejich hranicím z řecké strany statisíce migrantů dostanou, totiž, že si je nepustí k sobě dál, je jasné, že v takovém případě by onen pomyslný Černý Petr zůstal Řecku na krku.

A to si Řecko nemůže dovolit…

Z těchto důvodů dnes ŘeckoKONEČNĚ (!!!) začalo brát ochranu svých břehů a hranic před náporem migrantů vážně a lidově řečeno už se s nimi nijak necrcají.

Řecká pobřežní stráž vlnami za svými hlídkovými plavidly defacto znemožňuje člunům s migranty pokračovat k řeckým břehům, dokonce došlo i ke střelbě do vody před přijíždějící čluny.

Já vím, vypadá to drsně, je mi jasné, že lidskoprávní organizace dnes zažívají něco, jako náběh na hromadný infarkt, když se ale nad věcí zamyslíme beze všech pozlátek a v čistě racionální rovině, tak pobřežní stráž Řecka nedělá nic jiného než svoji práci, práci, kterou měla dělat už někdy v roce 2015, kdy se současná migrační vlna rozjela naplno.

Každá země má neoddiskutovatelné právo na ochranu svého území před kýmkoliv, koho si na svém území nepřeje. Nikde a nikdo nemá právo jen proto, protože si vezme do hlavy, že chce jít tam či onam, aby mu ostatní ustupovali z cesty a jeho nápad tolerovali.

Osobně jsem toho názoru, že k tomu, co se děje právě dnes, k tomu, kam se situace dopracovala, muselo dojít zcela zákonitě. Každému rozumnému člověku muselo být přeci jasné už od začátku, že jakákoliv smlouva s tureckým prezidentem Erdoganem byla postavená na pobřežním písku, který se vlnami přelévá sem a tam. Z titulu toho bylo zřejmé, že se jednou pohár přelije a bude ještě více zle, než bylo dosud.

A přesně k tomu došlo.

Evropská unie bohužel sama sobě lhala, že smlouvy s Erdoganem jsou řešením problému, o kterém bylo patrné, že namísto toho, aby se časem zmenšoval, tak spíše narůstal.

Pokud by EU od samého začátku postupovala vůči snahám tisíců nelegálních migrantů o průnik od Evropy mnohem tvrději, například tak, jak jsme dnes svědky na řeckém pobřeží, věřím tomu, že v této době už by se nebylo v podstatě o čem bavit.

Jenže to se několik let zachraňovalo každého, kdo si namočil kotníky, vrcholní politici, nechci jmenovat, všichni vědí, o kom je řeč… vykřikovali, že se to zvládne, nabízel se azyl kdejakému pochybnému individuu, které nemělo ani jeden papír, kterým by dokázalo svou totožnost, nadávalo se Maďarsku, když si toto dovolilo postavit plot a říct že přes ně neprojdou…

Takže nakonec došlo přesně k tomu, k čemu dojít zákonitě muselo – ozývá se už i střelba. Je bohužel jen otázkou času a vývoje celé situace(a já v tomto případě nejsem ani trochu optimista…), kdy vše vyeskaluje ještě mnohem více a ta střelba bude i cílená.

A toho všeho jsme se mohli uchránit, to všechno vůbec nemuselo být, pokud by politici měli, jak se říká „koule“ na tehdy volitelná a hlavně účinná opatření, opatření, ke kterým dnes budou natlačeni násilím, postojem svých vlastních občanů a tlakem okolností.

Dnes už i sami civilní občané Řecka hlídají pláže a pevninské hranice své domoviny. Nikdo se jim nemůže divit, bohužel se ale možná někdo bude divit, až se při takovém živelném bránění vlastního území tito necvičení civilisté, pod tlakem ekonomických problémů své země, stejně tak jako pod tlakem touhy opět si vzít zpět svou vlastní zemi, dopustí nějakého násilí, které může přerůst v něco opravdu ošklivého.

Zatím střílejí jen profesionálové a zatím jen vedle člunů, pokud se to celé ale zvrtne, půjde vina za to na hlavy všech, kteří byli už od roku 2015 slepí, líní, nerozhodní a nečinní. Na hlavy všech, kdo měli tu moc rozhodovat, kterou nevyužili.

 

P.S. - jako největší selhání evropských elit vidím fakt, že i když možná neúmyslně, vzbudili v migrantech falešnou naději, která nešla splnit. Naději, že pouhým přemístěním do Evropy dojdou konce svých problémů. Nedojdou, oni si totiž své problémy nosí všude s sebou, těm se utéct nedá ani přes sebehlubší moře...

 .

 

 

Autor: Vladimír Kroupa | úterý 3.3.2020 12:32 | karma článku: 44,82 | přečteno: 3000x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5535x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3845x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám