Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obávám se, že ozbrojená konfrontace, a tím eskalace konfliktu je nevyhnutelná…

Došlo k celkem očekávatelnému vývoji napětí mezi Teheránem a Washingtonem. Írán naplnil své hrozby a uskutečnil raketový útok na vojenské základny v Iráku, z větší části ovládané USA…

.

Že k něčemu podobnému dojde, muselo být každému po americkém útoku na íránského generála Solejmáního, naprosto jasné. Já osobně na jednu stranu uznávám, že generál Solejmání byl legitimním cílem, k jehož likvidaci se dala vůle USA do jisté míry pochopit. Na stranu druhou však, čím více se ke mně dostává informací, jak to všechno s tím útokem USA na kolonu aut Solejmáního v Iráku bylo, obzvláště ve světle informací, že šlo podle všeho dost pravděpodobně o vylákání Solejmáního do Iráku přímo ze strany USA pod záminku vůle USA jednat se zástupcem Teheránu (Solejmáním…), docházím k závěru, že metoda, čas a místo likvidace íránského generála přestoupila určitou mez, za níž je návrat takřka nemožný.

Spravedlivě musím konstatovat, že vyjednavači se zabíjet nemají, v civilizovaném světě už vůbec ne. Musím ale přiznat, že o zprávě o tom, že Solejmáního vylákaly do Iráku samy USA, zatím nevím na 100%, zda je to fakt, nebo fake-news. Pokud je to ale skutečně pravda, pak ano, pak se americký prezident Trump útokem na Solejmáního dopustil hodně špinavé věci, doslova válečného zločinu, odporujícího všem myslitelným, uzavřeným i nepsaným mezinárodním dohodám.

Na světě už to tak chodí, že je nějaké vládě, nějaké skupině, nebo zájmovému hnutí někdo trnem v oku. Občas se stává, že ten trn v oku je doslova životu nebezpečný. Umím si představit, že například některým lídrům EU musí neskutečným způsobem ležet v žaludku každý politik ve Velké Británii, který má na svědomí brzy uskutečněný Brexit. Pro celou řadu evropských politiků jde o zásadní událost, která může mít velice neblahé dopady na obyvatele jednotlivých zemí EU.

Pokud bychom přijali precedent amerického způsobu řešení „problémových“ a nepohodlných cizích politiků, byly bychom ochotní uznat za legitimní atentát například na Borise Johnsona, ke kterému by došlo z rozkazu a vůle politiky nějaké země EU, třeba Německa…?

Že by třeba Německo vyjádřilo touhu setkat se na jednání s Johnsonem, dejme tomu v Paříži, přičemž by po příletu Johnsona na letiště Charlese de Gaulla, vypálil Bundeswehr dvě – tři rakety a milého Johnsona by usmažil jako míchaná vejce…?

Myslím si, že něco takového si lze představit jen stěží – stále bráno pohledem, že by USA skutečně Solejmáního do Bagdádu vylákaly lstí pod záminkou jednání.

Írán sliboval odvetu, že to myslí vážně, bylo od začátku jasné. Tamní režim si nemůže dovolit nechat celou záležitost plavat, i kdyby sám chtěl, pokud by to udělal, ztratil by před svým vlastním lidem naprosto legitimitu. Bohužel došlo i k tomu, co jsem sám předpokládal, a sice že se Írán nechal slyšet ve smyslu, že pokud USA dnešní noční útok Íránu oplatí, zaútočí tento na Izrael.

A to bude opravdu zlé…

Stejně, jako bylo nad Sluce jasnější, že si Írán nenechá líbit smrt Solejmáního, stejně tak je nad stejné Sluce jasné, že nenechají ani USA noční raketový útok na letecké základny v Iráku bez odezvy. Pokud pak Teherán splní hrozbu a zatáhne do celé záležitosti Izrael, bude se to rovnat vylití kýblu benzínu do ohně.

Paradoxem celé věci je, že sám izraelský premiér Benjamin Netanjahu jasně deklaroval, že s pátečním útokem USA na íránského generála nemá Izrael nic společného, a dokonce zmínil i to, že si Izrael nepřeje být do celé záležitosti zatažen.

To je poměrně neobvyklý postoj k aktivitám USA podobného typu, většinou měly Spojené státy ze strany Izraele doslova podporu, v tomto případě je ale jasné, že Izrael dává od prezidenta Trumpa a jeho nápadů ostentativně ruce pryč. Bohužel to ale asi nebude nic platné a Írán pravděpodobně udělá všechno proto, aby právě Izrael do konfliktu zapojil. Ajatolláhům se tak totiž nabízí silná karta v boji proti USA, Izrael, pokud se skutečně stane terčem íránského útoku, jistě nesklopí uši, ale do konfliktu se určitě zapojí. Pak by se nepodařilo to, co se podařilo v případě první války v Zálivu, kdy se Saddám Husajn snažil útoky za pomoci sovětských raket Scud proti Izraeli taktéž Izrael zapojit do konfliktu, čímž by narušil křehkou alianci USA s regionálními spojenci arabského původu.

Tehdy se ale USA podařilo Izrael přesvědčit, aby vojensky proti Iráku nereagoval, USA pak Izraeli poskytly obranné systémy protiraketové obrany Patriot, které umístěné ve Vardiji, toliko čtvrti Haify, měly pomoci irácké raketové útoky zvládnout, což se podařilo.

Zda se podaří i dnes udržet Izrael stranou konfliktu, je ovšem otázka. I dnes je stále karta, v regionu neoblíbeného Izraele, stále platná a nadmíru silná.

Bohužel se domnívám, že ozbrojená konfrontace mezi USA a Íránem je nevyhnutelná a jaké budou nakonec její hranice je bohužel ve hvězdách.

Svět už si tak nějak zvykl na to, že se například mezi sebou zabíjejí agenti tajných služeb (v tom jsem naprosto zajedno s Karlem Schwarzenbergem, který tuto myšlenku vyjádřil přede mnou), ale zabíjení politiků, nebo jinak významných veličin nějakého státu, ze strany rozhodnutí politika jiného, který se k tomu ještě hrdě dozná a chlubí se tím, to bylo dosud nezvyklé.

Je to hodně zapeklitá věc, Solejmání sice byl cílem, který byl podle všeho rizikem pro celý západní svět, tedy i pro nás, ale k jeho eliminaci asi mělo dojít jinde, jinak a při jiné příležitosti. Takhle došlo k veřejnému výstřelu do tlakové lahve z jasně určeného místa, kulka stále ještě letí a je jen otázkou času a štěstí, jak velikou škodu výbuch té lahve způsobí.

Musím se přiznat k jednomu – po hodně dlouhém čase pociťuju strach…

.

Autor: Vladimír Kroupa | středa 8.1.2020 11:11 | karma článku: 24,77 | přečteno: 1244x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5535x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3846x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám