S Ruskem na věčné … asi…

28. 11. 2019 11:07:18
Rusko nikdy nebylo náš kamarád. Pokud k naší zemi mělo někdy nějaký vztah, vždy to bylo na základě mocenských choutek, to je třeba si jasně uvědomit. Myslet si opak může jen, třeba jen někdo, jako... no, pár takových tady je...

.

Tím se jich nechci dotknout, ale jejich vztah k Rusku je všeobecně znám, nikdy se jím ve svých blozích a diskusních příspěvcích netajili, tak snad se nebudou cítit uražení.

Ale zpět k Rusku a jeho vztahu k naší republice.

Rusko nemůže být náš skutečný přítel. Je to na rozdíl od nás obrovská země, odjakživa ovládaná lidmi, kteří se nikdy s ničím moc nepárali. Jak je známo, na takové chování většinou doplatí někdo malý, kdo je po ruce. Někdo, kdo nemá šanci se vzepřít vnucované vůli, koho je možné smáznout kdykoliv by se zachtělo.

Dnes, v době, kdy zatím jakž-takž funguje NATO, máme tak trochu kliku. Rusko má tolik velikých problémů jak samo se sebou, tak s většími hráči na světovém politickém poli, že přidělávat si další s nějakou nudlí mu nestojí za to.

To ovšem neznamená, že by nám nedokázalo znepříjemňovat život. Protože sedíme ve spolku s ideologickými a hospodářskými protivníky Ruska, přitom jsme malý trpaslík, doslova na dosah tlapy ruského medvěda, jsme tím pádem na ráně. Rusko nikdy netrpělo nějakou přehnanou úctou a soucitem s menšími a slabšími, naopak vždy dávalo svými velkopanskými manýry jasně najevo, co si o řazení hodnot směrem k menším myslí. A to v kterékoliv době, ať už šlo o carské Rusko, o Sovětský svaz, nebo o dnešní podobu kapitalisticko-bolševicko-oligarchistického státu.

Mentalitu Rusů jako takových můžeme dobře pozorovat z chování těch z nich, se kterými se setkáváme jako s turisty ať už někde v cizině, nebo bohužel v poslední době i přímo u nás doma. Dokonce mám někdy pocit, že je dnes v naší zemi Rusů více, než jich tady bylo před rokem 1989. Rusky sem jezdí běžně rodit své děti, Rusové zde kupují nemovitosti a celé rodiny se zde usalašují, jako někde kilometr za Moskvou. Jsou nabubřelí, neslušní, nepozdraví, nepoděkují, každého jiného přehlížejí, jako ukrajinský lán obilí. Je jasné, že nejde jen o nějakou „vadu“ několika málo jedinců a vzhledem k tomu, že se tak chová naprostá a drtivá většina z těch, se kterými se setkáváme (já tedy ano), je jasné, že jsou jim takové chování a postoje vlastní už v jejich základu.

Nás, tedy Českou republiku, berou dle mého soukromého názoru stále jako svou jakousi gubernii, se kterou sice v současné době nemohou zacházet tak úplně jak by se jim chtělo, ale přesto jsme pro ně my, čeští občané, něco, jako užitečný hmyz.

Běda, jak se směrem k Rusku od nás objeví nějaká iniciativa, kterou Rusko pokládá za „vměšování“ do svých vlastních věcí. Je jasné, že ty české iniciativy, viz. problémy kolem sochy maršála Koněva, každoročně jasně odsouzená invaze vojsk Varšavské smlouvy z roku 1968, ke které došlo pod taktovkou Sovětského svazu, nebo v posledních dnech polemika nad výstavbou pomníku Vlasovců, kteří na konci Druhé světové války pomáhali osvobodit Prahu, leží Rusku pěkně v žaludku. I když jde o věci čistě naše, o věci, které mají co dělat hlavně s naším vlastním rozhodnutím, Rusové se přesto snaží nám do toho kecat a snažit se tlakem nás nutit někam, kde my být nechceme, ale kde nás oni chtějí mít.

Nikdy s tím nepřestanou, nedokážou si přiznat, že nemají co kecat každému cizímu státu do jeho vlastních věcí. Důvod je právě v jejich přesvědčení, že díky své velikosti je musejí ti menší poslouchat.

Rus nikdy nebude náš kamarád, vždycky to bude jen nevycválanej, protivnej a potíže dělající soused. Rusko se bude chovat "kamarádsky" vždy jen k těm zemím, které ho budou bez výhrad a slepě poslouchat, které budou dělat bez odmlouvání jen to, co Rusko chce. Chceme být snad takovou poníženou zemí...?

Je hloupost lézt Rusku, jak se říká do pozadí, ono to neocení, protože je stejně přesvědčené o tom, že je to naše povinnost. Můžeme s Ruskem obchodovat, ale neměli bychom spoléhat na jeho "bratrství" a kamarádství. Ničeho takového totiž není Rusko schopné, neumí to, nikdy nemělo žádného bratra a opravdového kamaráda, vždy šlo jen o vztahy založené na síle a podřízenosti. Mnozí lidé, včetně našeho prezidenta, budou Rusku podlézat asi do konce svých dnů. Jejich volba, od toho, kam s radostným výskotem občas zalézají, budou smrdět jen oni sami.

A to je dobře, alespoň budou vždy snadno identifikovatelní.

.

Autor: Vladimír Kroupa | čtvrtek 28.11.2019 11:07 | karma článku: 29.34 | přečteno: 935x

Další články blogera

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma článku: 44.52 | Přečteno: 5522 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma článku: 46.62 | Přečteno: 10214 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma článku: 19.66 | Přečteno: 833 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma článku: 31.22 | Přečteno: 1379 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 176 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 129 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 339 | Diskuse
Počet článků 2182 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3086

Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...