Ne, já opravdu nepůjdu v sobotu na Letnou. Nemohu, demokracie mně to nedovolí...

13. 11. 2019 12:25:07
Nemohu tam jít, protože nesouhlasím s tím, co Milion chvilek hlásá, požaduje a plánuje. Kdybych tam šel, přišlo by mi, že nevím, co chci. Kdybych tam šel, asi bych nechtěl demokracii...

.

A co že to tedy vlastně chci?

Chci, aby i nadále v naší zemi panoval demokracie. Ne demokracie „Milionkařů“, ne demokracie jen Babiše, nebo jen Zemana, ale prostě obyčejná demokracie bez přívlastků.

Ono totiž demokracii nelze vykládat jen pohledem jedné názorové skupiny, nebo jedné osobnosti, demokracie je určitý sled událostí, je to území, které má své určité mantinely, ne že ne, ovšem ty mantinely nesmějí být svobodu názoru uzurpující.

Dalo by se zjednodušeně říci, že demokracie je především o svobodě názorů. Právě proto, protože ji dnes máme, protože dnes požíváme tu čest ji mít, právě proto mohou i lidé z Milionu chvilek pořádat demonstrace za své názory. Demokracie ale rozhodně není o tom, že když někdo s těmi názory „Milionkářů“ nesouhlasí, že by neměl mít právo říkat si demokrat.

Jedna věc je moci svobodně hlásat svůj názor – svou pravdu, druhá věc je tvrdit, že jen ta moje pravda je ta ryzí demokracie.

Jak už jsem předeslal, demokracie má určité „mantinely“. Těmi mám na mysli především určitá pravidla, která jsme si skrze naše zákonodárné zastupitele určili. Mezi taková pravidla bezesporu patří, že když někdo vyhraje v demokratických a svobodných volbách, nebo když se mu po tomto státotvorném aktu podaří sestavit vlády schopnou koalici, má mít možnost vládnout.

Ne každá vláda je dobrá, ne každý premiér, nebo jednotlivý ministr musí být nutně dobrý. V případě ministrů dochází běžně k obměnám, v případě premiéra už to tak jednoduché není. Tak jsme si to ale určili v pravidlech hry, pravidlech, která by se neměla měnit v průběhu hry jen proto, protože se nám, nebo někomu od vedle náhodou zrovna ten a ten premiér nelíbí. To se nám přeci v minulosti stalo již mnohokrát a jistě to naši vlast ještě mnohokrát čeká, že si do čela své vlády bude přát někdo někoho jiného.

Od takové změny ale právě jsou ony svobodné volby – svobodné opět bez přívlastků. Na Milionu chvilek mi vadí (mimo jiné) například to, že srovnává své akce za své názory s akcemi a událostmi z doby před třiceti roky, kdy také lidé za něco demonstrovali. To srovnání je ale naprosto liché, kulhající ne na obě, ale na milion nohou. Tehdy, v roce 89 ́šlo přeci o něco úplně jiného, šlo o změnu celého režimu, ne o sesazení jednoho politika, nebo lidí na něj napojených. Tehdy šlo doslova o absolutní převrácení všeho, co až do té doby po dlouhých 40 let ovládalo naše životy.

Jde snad Milionu chvilek o převrácení všeho, co bylo za uplynulých 30 let vytvořeno...?

Pokud ano, pak by bylo nutné mít se před takovou snahou setsakra na pozoru, pokud ne, pak tedy z logiky věci nelze srovnávat listopady roku 1989 a 2019.

Víte, i já mám problém s panem Babišem, i v mnoha ohledech s panem Zemanem. Přesto si ale říkám, že nelze v momentě, kdy se mi tito nelíbí, vyměnit je za jiné mimo volební místnost. Milion chvilek prý po panu Babišovi bude na svém Letenském sobotním shromáždění požadovat, aby se zbavil Agrofertu a svého vlivu na média, nebo aby odstoupil.

To mi s prominutím přijde asi tak stejně komické, jako když Jára Cimrman v zájmu zapamatovatelnosti historických dat prý po císaři Františku Josefu I. chtěl, aby v zapamatovatelném roce 1900 buď odstoupil... nebo alespoň zemřel.

Když před sebe postavíme slovo – „demokracie“ a podíváme se na věc skrze něj, musíme si přeci nutně uvědomit, že všichni ti voliči, kteří volili Andreje Babiše, respektive jeho hnutí ANO, přeci dávno věděli, že Babiš vlastní ohromný majetek, mnoho firem a společností, které ovlivňují tlak v běhu věcí veřejných.

Už před volbami všichni věděli, že vlastní důležité mediální subjekty, přesto ho voliči volili. Svými dnešními požadavky tím tedy Milion chvilek popírá voličům, kteří poslali Babiše do čela země, jejich právo na vítězství – na demokratické vítězství. Naposledy, kdy byly zadupány do země výsledky svobodných voleb, to bylo v roce 1948, o kterém snad všichni víme, co našemu národu přinesl...

Tam se snad vracet nechceme...?!

V případě Miloše Zemana je to stejné v bleděmodrém. I ten leží jak mně, tak spoustě lidem v žaludku, ale další spousta ho chce na Hradě mít. Těch, co ho tam mít chtějí je podle všeho tolik, že ho tento fakt na Hrad skutečně vynesl.

Pokud chceme ctít demokracii, můžeme sice skřípat zuby, ale musíme ho právě v zájmu demokracie ještě těch pár let na Hradě strpět. Nelze vymýšlet žádná „ale“, pokud se prezident nedopustí předem v Ústavě jasně definovaných zločinů, nelze ho sesadit. Nelze říkat – „bohužel“, protože pokud bychom to řekli, už bychom si vlastně nevážili demokracie, která nezná žádná „bohužel“. Kdybychom dnes dopustili, aby byl z ulice, náměstí, nebo z pláně „sestřelen“ současný prezident, nebo premiér, kdo by nám mohl zaručit, že v momentě, kdy v těchto postech budou dlít lidé námi oblíbení, že se neobjeví na zmiňovaných plochách odpůrci právě těch našich vyvolených a že se i jim nepodaří ty „naše“ hochy, nebo „holky“ křikem sestřelit...?

Víte, kdo jediný nám – Vám, může zaručit, že se to našim – Vašim oblíbencům nestane...?

Jedině demokracie. Demokracie ctěná, bez přívlastků, která bude nahlížet naprosto stejně na fakt, zda dnes sedí ve Strakovce, nebo na Hradě ten či ten, a zda tam bude zítra sedět tamten a onen.

Pokud chcete udržet skutečnou demokracii, nedělejte krok stranu mimo ni, abyste si mohli bez jejího vlivu určit její (vaše vlastní...) pravidla, která však přeci už z principu věci nemohou odpovídat jejím zájmům.

To totiž nelze, buď musíme demokracii ctít se vším všudy, tedy nejen s jejími pozitivy, ale i s určitými riziky, že ne vždy bude pro nás osobně chutnat sladce, nebo ji ctít nebudeme, pak ale nemáme ani to nejmenší právo se za ni schovávat.

Ne, já opravdu nepůjdu v sobotu na Letnou. Nemohu, demokracie mně to nedovolí...

.
Autor: Vladimír Kroupa | středa 13.11.2019 12:25 | karma článku: 44.01 | přečteno: 2658x

Další články blogera

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma článku: 44.52 | Přečteno: 5521 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma článku: 46.61 | Přečteno: 10213 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma článku: 19.45 | Přečteno: 832 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma článku: 31.14 | Přečteno: 1378 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 20.99 | Přečteno: 467 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.04 | Přečteno: 222 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.06 | Přečteno: 4646 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 11.85 | Přečteno: 220 | Diskuse
Počet článků 2182 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3086

Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...