Když vaří chlap, aneb (skoro) vegetariánské spaghetti...

27. 05. 2019 12:45:12
Je to už hodně dlouho, co jsem sem něco podobného dal, mnozí to ani nepamatují. Letití blogoví pardálové a blogové lvice však už mají možná jasno, co bude následovat... :-)

.

Asi to mnozí nepamatují a ti, co jsou na blogu pouhých pár let, měsíců či týdnů, už vůbec ne. Vězte však, že kdysi, v roce 2008, jsem byl zde, na iDNES, první bloger, který začal na svém blogu uvádět pravidelné články o vaření, podpořené vlastními fotkami a mnohdy i vlastními recepty. Asi jsem si měl na to dát tehdy copyright... :-)

Po mně však přišli mnozí další (a mnohdy určitě lepší), začalo se tomu říkat cizím výrazem "foodblog", ovšem pamětníci jistě potvrdí, že určitá autentická atmosféra, která byla u mě v diskusích, byla nenapodobitelná... ;-)

Jak už jsem zmínil, přišli mnozí další a určitě mnohem lepší kuchtíci, já byl ale první.

Ale dost sebeonanie a vzpomínek na staré zašlé časy, dejme se do toho, proč jsme dnes tady.

Dnešní jídlo, které jsem si pro Vás připravil, je jednoduché, celkem lehké na strávení, není moc drahé a podle mého názoru je i chutné.

A o to asi jde, že ano...

Tohle všechno budeme potřebovat, plus sůl a pepř, které jsem na téhle fotce zapomněl tradičně přidat...

Pokrájíme si na proužky dvě až tři papriky, na barvě nezáleží, ale čím pestřejší jídlo nakonec je, tím lépe chutná. Inu i očima jíme... Dále si pokrájejte dvě střední cibule na půlkolečka, pórek na kolečka, ranné zelí (můžete úplně vynechat, já ho měl doma, tak jsem ho tam prostě prsknul...) na tenké proužky, hrstku sušených rajčat (normálně kupovaná) na proužky, pár plátků kvalitní sušené šunky, také na tenké proužky.

Tady bych doporučil pořídit si skutečně kvalitní sušenou šunku, kdybych byl pan Babica, možná bych napsal, když nemáte sušenou šunku, dejte tam anglickou slaninu, sice by to také zafungovalo, ale bylo by to o level jinde - níž...

Rozetřete si dva - tři stroužky česneku se solí.

Taková ta červená pasta, co je na fotce na průhledném malém talířku uprostřed, to je "paté di pomodori secchi, capperi e olive", což je česky řečeno paté ze sušených rajčat, kapar a oliv.

To jsem si dělal týden před tím, a není to z mé hlavy, to jsem odkoukal od Emanuela Ridiho, známého to "Itala v kuchyni". Na to budete potřebovat 100 g sušených rajčat, 100 g kvalitních vypeckovaných oliv, 100 ml extra panenského olivového oleje, jednu lžíci kapar, půl suché, nebo čerstvé chilli papričky, nahrubo posekané, špetku soli, špetku římského podrceného kmínu a dva stroužky česneku, rozetřeného se solí. Všechno tohle na férovku hoďte do mixéru a mixujte do hladké kaše. Tahle pasta je mimochodem moc dobrá namazaná na v troubě rozpečené plátky baget, k tomu bílé vychlazené víno a máte výbornou, lehkou večeři - právě po jedné takové mi trochu té červené pasty zbylo.

Tak a máte připravené vše potřebné a můžete se dát do vlastního vaření. Kouzlo je v tom, dát na pánev ingredience ve správném pořadí a dodržovat i určitý časový plán. Na pánvi si rozpálíme trochu olivového oleje, na který jako první nasypeme na proužky pokrájené papriky. Ty na nejvyšším stupni rozpálení opékáme za častého míchání cca 5 minut.

Pak do pánve přidáme pokrájené rané bílé zelí, po minutce pak cibuli.

Chvíli opékáme a snížíme stupeň žáru na sporáku. Pak následuje pokrájený pórek, vše dobře promícháme, ztlumíme žár, malinko podlijeme vodou, nebo bílým vínem, osolíme, opepříme a přikryjeme pokličkou.

Dusíme opět 5 minut, pak přidáme na kousky pokrájená sušená rajčata, rozetřený česnek, promícháme, chvilinku dusíme, abychom tam nakonec přidali onu pastu ze sušených rajčat, oliv a kapar. Vše opět přiklopíme pokličkou a necháme asi tak 5 minut se prohřívat. Během té doby párkrát promícháme.

Po 5-ti minutách odstavíme stranou a uvaříme si špagety. Ty snad umíte uvařit i bez mé rady...

Když máte špagety uvařené a slité, přidáte do hrnce s nimi zeleninovou směs a dobře promícháte.

Nandejte na talíř a úplně navrch poklaďte trochu na proužky pokrájené sušené šunky. Tu nijak tepelně neupravuju, nepeču, neprohřívám, nic takového. Nechávám jí tím všechny její původní chutě a vůni, které se pak se směsí špaget se zeleninou krásně spojí až v ústech.

A máte hotovo. No, snad jsem některé z Vás inspiroval a Ty z Vás, kdo jsou zde na blogu kuchařskými profíky, tímto žádám o maximální shovívavost a přivření obou očí zároveň, nad neumětelstvím amatérského kuchtíka.

Dobrou chuť a krásný den!

P.S. - kdyby náhodou někdo chtěl vidět, jak to s mým vařením tady bylo kdysi, tak může kliknout SEM...

Autor: Vladimír Kroupa | pondělí 27.5.2019 12:45 | karma článku: 18.55 | přečteno: 799x

Další články blogera

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma článku: 44.52 | Přečteno: 5522 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma článku: 46.62 | Přečteno: 10214 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma článku: 19.66 | Přečteno: 833 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma článku: 31.22 | Přečteno: 1379 | Diskuse

Další články z rubriky Fotoblogy

Jaromír Šiša

Auto moto veteráni všude možně i jinde.

Třeba pod střechou velkých prostorných i malých útulných muzeí. Nebo na všech možných srazech, případně je potkáváme jen tak v prostoru. Pro svoji krásu a eleganci je obdivujeme a s úctou k těm, kteří jim vdechli nový živý život.

28.3.2024 v 10:03 | Karma článku: 20.05 | Přečteno: 446 | Diskuse

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXII. - Rokycany 12 - Jaro je tu)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

28.3.2024 v 8:42 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 73 | Diskuse

Martina Pazourová

Po dešti......

Nenapadá mě nic jiného, než text písně paní Judity Čeřovské.Foto Nikon D 70. Jo, a dalo to docela fušku :-)

25.3.2024 v 23:00 | Karma článku: 12.36 | Přečteno: 206 | Diskuse

Veronika Foglová

Květná neděle 2024

Uteklo to jako voda, a svatopostní doba nám vstoupila do své závěrečné fáze - Svatého týdne, po němž nadejdou Velikonoce.

24.3.2024 v 15:21 | Karma článku: 11.15 | Přečteno: 154 | Diskuse

Martina Pazourová

Střípky z bleduliště

Bledule mám doma asi tak tři. Z původních šesti, které mi přes zimu zredukoval krtek.Proto jsem byla v bledulišti na vysočině jak Alenka v říši divů. Letos už potřetí, tentokrát po vydatném týdenním dešti, kdy jsem si otestovala

22.3.2024 v 22:25 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 231 | Diskuse
Počet článků 2182 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3086

Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...