Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fake news přímo na televizní obrazovce…

O tom, že se fake news, tedy „podvržené zprávy“, šíří internetem, už asi nikdo nepochybuje. Účel těchto zpráv je různý, podle toho, jaké cílové skupině jsou určené. Je tu ale jeden zdroj i mimo internet – obrazovka televize…

.

Konkrétně se mi jedná o televizní stanici „KinoSvět“. Dost často tato televize vysílá podivné dokumenty, nad kterými zůstává rozum stát. Dost často ruské a jak jsem zjistil, zřejmě i čínské. V době, kdy ze všech stran vnímáme úsilí o selekci informací na pravdivé a lživé, kdy jsme svědky internetového až „svatého“ tažení proti všem možným proruským a jiným, dle rozhodnutí někoho nahoře jinak škodlivým webům, se činnost této televizní stanice jeví jako hodně podivná.

Pokud vím, existuje dokonce na unijní úrovni speciální tým East Stratcom, který funguje od roku 2015 v rámci unijní diplomatické služby. Tento tým identifikoval a zanalyzoval nejméně přes 4500 případů falešných zpráv a pro svou činnost má v současné době rozpočet cca pět milionů eur (téměř 130 milionů korun).

Ani naše vlastní úřady nezůstávají pozadu, u nás se problematikou fake news zabývá úřad zvaný „Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám“ (zkratka CTHH). Jde o odborné, analytické a komunikační pracoviště, které spadá přímo pod Ministerstvo vnitra České republiky, a které bylo zřízeno 1.1. 2017 z nařízení tehdejšího ministra vnitra, Milana Chovance. Tento úřad vznikl ne jako přímo nový, je sestaven ze stávajících kapacit ministerstva, i jeho financování a rozpočet vychází z běžného rozpočtu MV.

Centrum má mimo jiné za úkol reagovat na závažné dezinformace a má veřejnosti i státním institucím poskytovat odborná stanoviska na danou problematiku, při čemž se má tato státní instituce samozřejmě držet platné Ústavy České republiky.

Tolik suchá fakta.

Nedá mi to a trošku si „bodnu“ směrem k této instituci – co dělá proti tomu, aby se na běžně přístupném televizním kanálu neobjevovaly pořady, jaký jsem měl možnost sledovat v neděli 12.5. 2019, kolem 15:45 hod?

Šlo o jakýsi dokument, česky nadabovaný, v němž jako podkres běžel čínský komentář. Šlo v něm doslova o kydání té nejhorší špíny na celý západní svět, obsahoval totální nesmysly ve stylu vraždících vládních maniaků ze Západu, neskutečnými lžemi byla dehonestována jakákoliv víra a náboženské vyznání, jako je křesťanství, nebo islám. V tom dokumentu byla dokonce zmínka o pověstných „vrazích z Wall Streetu“, takže si člověk rázem připadal, jakoby se ocitl o nejméně třicet roků nazpět v čase.

Paradoxem je, že obrazový doprovod byl smíchán ze všech možných událostí, zemí, politiků a lidských činností. Byl v něm kritizován náš, západní svět, který údajně trpí totalitářstvím (jak úsměvné v podání zřejmě čínského dokumentu…) přitom jsme mohli vidět záběry Saddáma Husajna, Usámy bin Ládina a jiných, ne zrovna západních osobností.

Jako příklad současné západní dekadence jsme mohli vidět záběry staré více než půl století odkudsi z amerického jihu, kde policisté bili nějaké černošské demonstranty, dále popravu zastřelením nějakého ležícího člověka, podle všeho šlo o záběry odkudsi ze středního východu. Dobře posloužily i záběry nabubřelých výrazů tváře Benita Mussoliniho, stejně, jako jeho časového souputníka, Adolfa Hitlera.

Ten dokument byl neskutečný paskvil, který měl jeden jediný cíl – absolutně očernit celý západní současný svět, přičemž si na pomoc přibíral nesmyslné a doslova lživé údaje, stejně tak, jako nesouvisející obrazový doprovod.

Vůbec nechápu, komu u nás byl ten dokument určený, proč vůbec někdo umožnil takovému propagandistickému hnoji objevit se na českých obrazovkách?

Televizní stanice KinoSvět má zvláštní skladbu pořadů. Když jsem onehdá sledoval ruský dokument, kterými se to tam mimochodem jen hemží, dokument, který hlásal, že ruští odborníci nedávno odhalili skutečnost, že kdesi v jihoamerickém pralese až do nedávna (!!!) místní obyvatelé žili společně s dinosaury, které dokonce používali jako domácí zvířata, musel jsem se nahlas smát.

Ruský divák asi takovým nesmyslům věří, v tomto případě jde v podstatě o nevinné žvásty, které tak maximálně mrví diváckou informovanost stran vědy a historie. V případě dokumentu, který jsem ale popisoval výše a který podle všeho pocházel z Číny, se smát nelze.

Tam už byla podle mého názoru překročena ona hranice lživé, nenávistné a skutečně nepřátelské propagandy, která by neměla v zemi, která je díky našemu usazení v určitém světovém geopolitickém spektru vlastně cílem takové nenávisti, na televizních obrazovkách, co dělat.

Nabízí se tedy otázka, zda si některý z kompetentních úřadů televizní stanice KinoSvět všímá a vidí, co se tam vysílá.

 

P.S. musím se omluvit Číně. Až po zveřejnění článku jsem zjistil, že dokument má být ve prospěch Severní Korei a natočil ho novozélandský scénárista a režisér Slavko Martinov. Více informací o dokumentu najdete po kliknutí ZDE

.

 

 

Autor: Vladimír Kroupa | středa 15.5.2019 10:01 | karma článku: 23,44 | přečteno: 1981x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5534x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3845x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:22

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

Koudelka by mohl povýšit na generálmajora, generálem se může stát i šéf GIBS

23. dubna 2024  11:20

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka by mohl po roce povýšit z hodnosti...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:07

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám