Za krátko prý bude možné vymýtit několik tropických nemocí. Vnucuje se však jedno ALE…

10. 05. 2019 10:12:08
Říká se, že všechna slova, která zazní před slůvkem „ale“, neplatí, protože nejsou důležitá. Důležité je prý vše řečené po tomto slůvku. A já musím jedno veliké „ALE“ za zprávu o konci některých nemocí přidat...

.

Včera jsem se dočetl, že se vědcům podařilo rozlousknout problém, jak na některé tropické nemoci. Konkrétně má jít o malárii, horečku dengue, nebo virus zika. V zásadě jde o to, že se do vajíček komárů, kteří tyto nemoci rozšiřují, vpraví nějaká bakterie, která zapříčiní nemožnost narozeného komářího jedince přijímat do své krve viry zmíněných nemocí a tím je následně roznášet dál. Navíc, jako bonus, bude tato „hodná“ bakterie mezi komáry dědičná, a to i v případě, že se spáří nenaočkovaný sameček s naočkovanou samičkou. Naočkovaní samečci navíc prý ztratí plodnost.

Sláva, chtělo by se zvolat. Takový objev ve svém výsledku přeci znamená v průběhu několika roků úplné vymizení některých tropických chorob, které dosud decimovaly a decimují obyvatele zejména tropických oblastí kolem rovníku, kde je výskyt komárů – přenašečů, největší.

A už je tady ono veliké ALE.

Skutečnost je bohužel taková, že zrovna jako na potvoru žije v těchto oblastech světa ta nejméně vzdělaná a nejméně informovaná část lidstva. Už nyní, i přes dosud trvající řádění zmiňovaných tropických nemocí, které si prý ročně vyberou daň na životech v řádu milionů lidí, jsou tyto oblasti přelidněné. Právě z těchto rovníkových územích pocházejí miliony těch nejchudších a nejbezmocnějších lidí. Tací lidé si bohužel již dnes nelámou příliš hlavu nad tím, kolik potomků zplodí, málokdy nad takovým problémem vůbec přemýšlejí. Zejména v africké části rovníkových oblastí jde o lidi, kteří svůj sexuální pud nijak neomezují a v jejich nevzdělanosti a neinformovanosti jim nedochází, že každý sex nemusí nutně končit oplodněním. Již nyní z těchto oblastí proudí všemi směry sta tisíce migrujících lidí, protože doma bohužel neumí nezřídka vyprodukovat tolik potřebnou infrastrukturu a podmínky pro vyspělý život.

To ovšem není problém jen rovníkové Afriky, stejná situace bohužel platí i pro rovníkovou Jižní Ameriku. I tam žije mnoho lidí již dnes na pokraji, nebo hluboko v chudobě, i z jejich řad se rekrutují migrující tisíce a tisíce lidí, mířících na sever za lepším živobytím. Denně o tom slyšíme v médiích, o problémech na jižních hranicích USA, kde má problém imigrantů podobu priority No.1.

To samé platí o těmi nemocemi postižených oblastech Asie, v Indii, v jihovýchodní Asii atd. I tam to, jak se říká - "praská ve švech" už nyní.

Samozřejmě se nabízí otázka, co bude následovat poté, co z těchto oblastí vymizí ony tropické nemoci a v konečném důsledku tam bude přibývat obyvatelstvo geometrickou řadou...?

Já vím, že je to strašně ošemetné, strašně kruté a sobecké, vůbec přemýšlet nad tím, aby ty nemoci dál decimovali miliony nevinných lidí, na druhou stranu ta otázka přelidnění těchto nevzdělaných a k životu dost těžkých oblastí skutečně existuje.

Ti lidé se mávnutím proutku nestanou zodpovědnějšími rodiči, nestanou se vzdělanějšími a platnějšími na světovém trhu práce. To všechno je totiž běh na dlouhou trať, běh, který Evropě trval stovky let a žádná zkratka neexistuje. Ti lidé, ač mnohdy žijí v pásmech s příhodným klimatem k pěstování čehokoliv, přesto se jim nedaří vyprodukovat dost jídla, aby je uživilo.

Jak tedy lze očekávat, že budou tito lidé platní tam, kam díky přelidnění svých domovin v budoucnu domigrují? Budou se schopní v nových domovech uživit bez toho, aby automaticky spadli do již tak přetížených sociálních sítí hostitelských zemí?

Já vím, opakuji, je to strašná myšlenka, aby miliony lidí trpěli tak hroznými nemocemi, není ale stejně strašná myšlenka – otázka, kolik milionů lidí bude trpět, až ty nemoci nebudou...?

Domnívám se, že dokud lidstvo nedokáže najít odpověď na to, jak zajistit životy a živobytí skrze absenci malárie a spol. přeživších lidí, nemělo by se pouštět do role Boha a měnit tak zásadním způsobem běh světa.

Sám chápu, že kdybych žil v těch oblastech postižených těmi nemocemi, přál bych si přesně to, k čemu se díky vědeckému pokroku schyluje. Rozumím těm lidem tam, ale zároveň si uvědomuji tu strašnou otázku, kam to povede?

Na tu přetěžkou otázku odpověď neznám, ani sám nevím, co si přát – vymýtit ty nemoci, nebo nechat věcem volný průběh?

Za sebe se domnívám, že jde o stejně zapeklité morální dilema, jako je laborování s genetickou úpravou DNA živých lidí. Obojí může mít, alespoň z mého pohledu, pro svůj obrovský dopad a logický vývoj, nedozírné následky pro celé lidstvo.

Co si o tom myslíte Vy?

.

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 10.5.2019 10:12 | karma článku: 25.96 | přečteno: 599x

Další články blogera

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma článku: 44.52 | Přečteno: 5522 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma článku: 46.62 | Přečteno: 10214 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma článku: 19.66 | Přečteno: 833 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma článku: 31.22 | Přečteno: 1379 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 30.83 | Přečteno: 426 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 26.96 | Přečteno: 1504 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.96 | Přečteno: 252 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 189 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 254 | Diskuse
Počet článků 2182 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3086

Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...