Neslané prase se prostě jíst nedá…
.
Nedávno jsem někde četl, že sláva, výrobci potravin začali konečně významně zmenšovat podíl soli ve svých produktech. Já osobně jsem si toho všiml i bez zpráv v médiích. Už jsem si říkal, jestli nemám něco se svými chuťovými pohárky, protože jsem čím dál častěji docházel k názoru, že ta, nebo ta potravina najednou není skoro vůbec osolená.
Jsou potraviny, kde by to určitě tak moc nevadilo, například dosud přesolované pochutiny typu chipsů a oříšků a podobných záležitostí, které mají podíl soli skutečně nekřesťansky vysoký a určitě velmi škodlivý. No, co si budeme povídat, ten stav u těchto „potravin“ trvá už dlouho, na druhou stranu ale člověk, který si takový produkt zakoupí, musí jasně předpokládat, že to bude slané až hrůza.
Co se mi ale už vůbec nelíbí je to, když si někde dám v restauraci třeba jídlo s brambory, které jsou prostě absolutně soli-prosté. U jídla takového typu ( u brambor) je dané, že po uvaření bez soli už je nedosolíte, kdybyste se na hlavu postavili. Ve finále, ve snaze chuť oběda přiblížit alespoň trochu poživatelnému stavu, si takový konzument té soli přidá do jídla tolik, že pak už je to skutečně nad míru.
To samé platí o některých uzeninách. Píšu některých, protože je fakt, že ve veliké části tohoto druhu potravin je soli opravdu zbytečně moc, například u salámů typu turistického, vysočiny, uheráku a všech jeho modifikací. Kde mi ale sůl poslední dobou vyloženě chybí, to jsou například vepřové tlačenky, nebo párky. Díky své vysoké hladině cholesterolu si nemohu a ani nechci dopřávat tyto „laskominy“ moc často, ale co bych komu lhal a sobě už vůbec ne – občas prostě zhřeším a udělám si radost nějakým tím kouskem, abych na chvíli uspokojil svoje chutě a mohl se dál držet na uzdě. Taková malá „radost“ je podle mě žádoucí, stejně, jako někdo funguje na stejném principu například v případě čokolády.
Jenže pak nastane okamžik, kdy si tedy těch svých 15 deka světlé tlačenky koupím, cibuli nakrájím, octem vše pokapu, zakousnu se a …
A ono to nějak není ono…
Vzpomínáte si na pohádku Sůl nad zlato, kde si Jan Werich v roli pana krále objedná od svého kuchaře neslané vepřové hody a ono to dopadne katastrofálně, protože jak že to řekl ten malý kulatý kuchař?
„Jo, bez soli to nikdy nebude ono…“
A o tom to je, vepřové maso se bez soli prostě jíst nedá. Tedy dá, ale požitek z toho může mít leda tak masochista.
A zase to dopadne, jako v případě neslaných brambor – ve snaze tu tlačenku uvést do stavu poživatelnosti, zbytečně ji na svém talíři přesolím, do mého těla se pak ve finále dostane soli mnohem víc, než by se tam dostalo v případě, že by ta tláča byla normálně osolená už od výrobce a já nemusel po slánce vůbec sahat.
Tak vám nevím, je ta direktiva stran šetření solí v potravinách ve finále k něčemu dobrá, nebo je tomu naopak?
Ať se na mě nikdo nezlobí, ale já bez solí žít odmítám, i ta lesní zvěř ji dostává v zimě u krmelce. Ano, všeho s mírou, samozřejmě, ale když je něčeho pod míru, tak to také není to pravé ořechové.
Co si o tom moderním trendu nesolit myslíte Vy?
.
Vladimír Kroupa
V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…
Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...
Vladimír Kroupa
Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...
Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...
Vladimír Kroupa
Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…
Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...
Vladimír Kroupa
Den, kdy se naivům zastavil dech…
Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...
Vladimír Kroupa
Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?
Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný
Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce
Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...
Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko
Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...
Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“
Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...
Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD
Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...
Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci
Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...
- Počet článků 2182
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3086x
Dum Spiro Spero...
Seznam rubrik
- O FILMECH...
- SMRT TÁHLA PIKOVÝ ESO
- MŮJ ČTENÁŘSKÝ DENÍK
- POVOLÁNÍ - BODYGUARD
- JE TĚŽKÉ PŘEŽÍT...
- O lásce...
- TANEC S BÍLOU SMRTÍ
- S PRSTEM NA SPOUŠTI...
- HRA O ŽIVOT...
- MOJE RECEPTY - VAŘENÍ...
- O LÁSCE - MOJE PŘÍBĚHY A ÚVAHY
- SLOUŽÍM VLASTI...
- MOSSAD...
- MOJE BAJKY A POHÁDKY
- DIVOKÝ ZÁPAD...
- Z DENÍKU - AFGHÁNISTÁN...
- O ČLOVĚKU...
- STÍNY...
- STŘÍPKY Z DĚTSTVÍ...
- TĚŠÍ MĚ, CHÁRON...
- ,,SHAKESPEAROVINY"
- TEXTY MÝCH PÍSNÍ A BALAD
- I ĎÁBEL BÝVAL KDYSI ANDĚLEM…
- CHERCHEZ LA FEMME...
- TAXÍK A JINÉ SRANDIČKY...
- CUI BONO VERITAS...
- HORORY, SCI FI, PSYCHO...
- RYBÁŘSKÉ POVÍDKY A ZAMYŠLENÍ..
- MOJE BÁSNIČKY...
- MOJE FOTOBLOGY...
- OSOBNÍ
- NEZAŘAZENÉ
Oblíbené blogy
- Všechny, ze kterých se dozvím něco, co jsem nevěděl...
- Pavlína O' T. -Ta, která umí říci jasně co se jí líbí a co ne...
- Dušan Rovenský - Ten, který zná, ví a zažil...
- Alice Barešová - Ta s krásnou duší...
- Standa Wiener - Ten, co mě vždy pobaví...
- Jana Krčová - Ta něžně svá...
- Pavel Krečíř - Myslím, že srandista a budovatel :-))
- Ivo Richter - normální a prima chlap
- Hana Rebeka Šiander - V sametu zabalený diamant...
- Marián Béreš - PAN fotograf...
- Dušan Streit - zdravě rozumný
Oblíbené stránky
- Své články publikuji i v časopise ,,Rybář"
- Něco pro milovníky fajnového pití - COGNAC CLUB
- Napsal jsem první knihu
- Napsal jsem druhou knihu
Oblíbené knihy
Oblíbené články
- Hoď kamenem, kdož jsi bez viny...
- Z deníku - Afghánistán...jsou čtyři ráno...
- Vánoce 88' a ráže 7,62...
- Bodyguard - ,,Vaše sukně madam..."
- Bodyguard - ,,Tohle je Bagdád madam..."
- Pod palbou...
- ,,Vrať se mi živý, Vasko..."
- Přežít...
- Ano, já jsem Smrt...
- Per atria mortis... (Skrz brány smrti...)
- Kytarový mág...
- Zakuř si, Žide, zakuř...
- Cizinec...
- Milý Ahmede...
- Jak jsem salutoval B. Willisovi...
- Tanec s bílou smrtí - kapitola první...