Teprve když je na nás osobně ukázáno prstem, uvědomíme si, jak se zabíjíme…
.
Trochu mě zlobí cukr v krvi, ale řeším to za pomoci pravidelných kontrol, medikamentů a vlastní snahy nenechat toho sladkého prevíta řádit zas tak moc. S diabetem souvisí i pravidelná kontrola cholesterolu v krvi, protože žádný neštěstí nechodí po světě většinou samo, a tak se tenhle druhý zabiják vede s cukrem v našich cévách ruku v ruce.
Pravda, i na to jsou „pilulky“, ale aby byly co k čemu, je potřeba tak trochu překopat svůj životní styl, hlavně tedy jídelníček. A pokud se do toho fakt dáme, teprve si najednou uvědomíme, jak šíleně nezdravě vlastně jíme. Když si vezmete k ruce nějaké ty glykemické tabulky, nebo tabulky vyjadřující poměr „zlého“ cholesterolu v krvi a jídla, které většina z nás běžně konzumuje, nestačíme se divit.
Docela zajímavý je test, kdy si třeba změříme pomoci osobního glukometru (diabetici ví…) hladinu cukru v krvi před jídlem a následně třeba jen po zkonzumování jednoho jediného rohlíku. A nestačíme čumět, jak ten jeden jedinej rohlík s hladinou cukru zamává, jak najednou její hodnota poskočí vzhůru.
A teď si vemte, kolik těch rohlíků člověk kolikrát bezmyšlenkovitě sní na posezení. Rohlík, veka, bageta – svým složením vlastně pro tělo nenabízejí nic jiného, než cukr a tuk. O moc lépe na tom nejsou ani v supermarketech prodávaná pečiva, deklarovaná jako „tmavá“. Většina tohoto pečiva svou tmavost nemá z použití celozrnných komponentů, které jsou pro tělo zdravější, než komponenty použité v bílém pečivu, anébrž jde o výsledek obarvení těsta karamelem. Vlastně si místo „celozrnné“ kaiserky koupíte obarvenou bílou housku.
Ale copak pečivo, tam se ještě jde řídit osobní pečlivostí při výběru a návštěvami ne supermarketů s jejich parodiemi na zdravou výživu, ale menšími pekárnami, kde máte větší naději, že když chcete tmavé pečivo třeba z žitné mouky, že se vám ho také dostane.
Horší je to ale s ostatními potravinami, které by mohli lidé s cukrovkou a s problémy s cholesterolem, jíst. Maso, jasně, tam si lze vybrat, ale člověk se musí připravit na to, že za každou nemoc se brutálně platí – i penězi. Nevystačíte si s často v akcích zlevněným vepřovým, z prasátka by vlastně měl takový diabetik a cholesterolik (neplést s cholerikem… :-) ) jíst jen libovou kýtu, tím to z vepřového hasne. Jiné druhy mas, vhodnější pro zdravou výživu, jsou samozřejmě ryby, telecí (sci – fy…), libové hovězí, spíše opět zadní, nejlépe kýta, dále pak krůtí a třeba králičí. Seznam uzavírá kuřecí maso, to je jako jediné ještě jakž-takž cenově přístupné, za ostatní vyjmenované druhy si zaplatíte trestnou sazbu za to, že jste nemocní.
Úplně nejhorší to ale takový diabetik s vysokou hladinou cholesterolu má ve většině restaurací. Copak ve větších městech, tam už jsou i provozovny, ve kterých se dá objednat jídlo z dietnějšího masa, připraveného relativně zdravým způsobem (gril, pečení na kameni atd.), kámen úrazu ale nastává v momentě, kdy si vyrazíte na oběd někde v menších městech, nebo obcích. Tedy tam, kde se většinou člověk vyskytuje při různých rodinných výletech a při cestování vůbec.
V takové průměrné restauraci narazíte na jídelní lístek, kde najdete moravského vrabce se zelím a knedlíkem (diabetikův zlý sen), na smažák (doslova vražedná zbraň, kterou tak ale spousta lidí vůbec nevnímá…), klasika – svíčková, sekačka s br-kaší a nakládaný hermelín. Jako přílohy – knedlíky, rýže, vařené brambory (jo, ty by pro cukrovkáře v rozumné míře přicházely k úvahu), hranole, americké opečené kartofele (další cholesterolová bomba), bramboráčky – to když si restaurace hraje na světovou. Dušenou zeleninu, nebo alespoň grilovanou, většina vesnických a maloměstských restaurací vůbec nezná. Ještě že mají alespoň mrkvový salát…
Ať si dáte jakékoliv jídlo, v drtivé většině narazíte na cukr a mraky tuku. Já vím, že spousta z vás právě teď mává rukou, ale ubezpečuju vás, že až v momentě, kdy se musíte vy osobně více zamýšlet nad skladbou svého jídelníčku s ohledem na svůj zdravotní stav, zjistíte se zděšením, jak je opravdu ta naše česká kuchyně šíleně nezdravá, přeslazená, přesolená a doslova se topí v tuku. Jestli mi nevěříte, zkuste si takový malý pokus - na cca týden si odpusťte jakékoliv uzeniny. Po tom týdnu si dejte ať už kousek třeba loveckého salámu, buřta, nebo kousek klobásy. A najednou sami, pokud máte chuťové pohárky v pořádku, poznáte, jak strašně přesolené a mastné tyto potraviny jsou.
Cesta z tohoto neutěšeného stavu je v nedohlednu, protože jak už jsem napsal, většina lidí, kteří (zatím…) nepociťují žádné zdravotní problémy, si to vůbec neuvědomuje. Další problém je, jak už jsem také zmínil, finanční cena „zdravého“ života. Ať už zelenina, ovoce, o kvalitním a z dietetického hlediska vhodném masu ani nemluvě, jsou nekřesťansky drahé. Potřebné porce kvalitní ryby, nebo kvalitního masa, vás přijdou několikanásobně dráž, než nezdravé a tuku plné druhy.
Je tedy fakt, že takový diabetik se sklonem k vyšší hladině cholesterolu ušetří na uzeninách, pokud má tu vůli, ale ceny vhodných a zdravějších potravin mu i bez párků a tlačenky vyluxují peněženku stejně spolehlivě.
A možná ještě jistěji…
Další lež jako věž jsou všechny ty „dia“ potraviny, například sušenky, oplatky a dnes už i čokoláda. Problém těchto produktů je v tom, že sice, ano, jsou bez cukru a sladkost v nich zajišťují náhradní sladidla (také pěkný humus pro tělo…), ale to, co jim chybí na pravém cukru, to dohánějí na množství tuku. Takže když si bude chtít diabetik zpestřit život nějakou tou dia baštou, spíše si uškodí, než co jiného.
Člověk je všežravec a neměl by jíst jednostrannou stravu, ať už ve prospěch zeleniny, nebo masa. Mělo by to fungovat vyváženě, jenže jsou okamžiky v životě lidském, kdy musíme s tou vyvážeností brát ohled ještě na spoustu dalších věcí. A když to zkoušíme, zjistíme, že se v naší krásné zemi, tak nějak všichni společně a co nejrychleji snažíme sami sebe zabít. My vlastně tím, co jíme, jen cpeme miliardy do kapes potravinových magnátů typu pana Babiše, tedy lidí, kteří nemají absolutně žádný zájem na zdraví naší populace, naopak, čím více lidí se bude cpát těmi jejich sajrajty plnými dochucovadel, náhražek, tuku, cukrů a mouky, tím lépe pro ně.
Je to jen na nás, ale snadné to nemáme a ani mít nebudeme…
.
Vladimír Kroupa
V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…
Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...
Vladimír Kroupa
Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...
Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...
Vladimír Kroupa
Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…
Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...
Vladimír Kroupa
Den, kdy se naivům zastavil dech…
Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...
Vladimír Kroupa
Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?
Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?
Vladimír Kroupa
Silní Putinovi ustupují, zatímco slabí s ním statečně bojují…
Začíná to vypadat, že nejsilnější ze západních států začínají ustupovat Putinovi, a zároveň začínají házet Ukrajinu přes palubu. Jak že to řekl Churchill?
Vladimír Kroupa
Co (některým...) voličům Andreje Babiše absolutně nedochází…
Tito někteří voliči argumentují hlavně tím, že za jeho vlády jim bylo lépe. Měli více peněz, ceny byly mnohem nižší, mohli si koupit více zboží, a dokonce i něco do slamníku pro strýčka Příhodu jim zbylo...
Vladimír Kroupa
Andrej Babiš – generátor dluhů. A ještě se tím chlubí…
Při sledování včerejší předvolební debaty na Nově jsem jen lapal po dechu. Už ale vím, proč se pan Babiš předchozích debat neúčastnil – nechtěl dát více času svým rivalům, aby jeho cancy a lži rozprášili po každé debatě...
Vladimír Kroupa
Co je na Rusku teroristického?
Někteří to vidí tak, že nic. Všechno je v pořádku, Rusko využívá svého práva na velikost a sílu, Ukrajina si může za lekci ze slušného chování sama, a jestli ne sama, tak spolu se Západem...
Vladimír Kroupa
Ani omylem se nechci zastávat Ruska, ovšem…
... některé horké hlavy by se měly zchladit. Mám na mysli hlavy některých novinářů a televizních redaktorů, a hlavně politiků. Našich...
Vladimír Kroupa
Pro ukrajinské civilní oběti ruských zločinů můžeme udělat víc…
Současně s tím, můžeme udělat něco pro sebe, hlavně pro ty z nás, kteří stále nevěří, závidí, nenávidí a názorově stojí na straně, která není morálně ospravedlnitelná...
Vladimír Kroupa
Kdo má největší strach z potenciálního prezidenta, Petra Pavla…?
Na hlavu Petra Pavla, toliko kandidáta na prezidenta ČR, se v posledních dnech snesla vlna kritiky za jeho minulost, respektive za to, jak se k ní staví.
Vladimír Kroupa
Ideální muž a ideální žena. Konečně jsem na to sám pro sebe kápnul…
Kdekdo si s tím láme a lámal hlavu. Je fakt, že co člověk, to názor, pocit a priorita. Po dlouhodobém studiu tohoto problému jsem alespoň já sám pro sebe tomu přišel na kloub...
Vladimír Kroupa
Rus nekreslí červené linie, Rus páchá krvavé linie…
Ještě ani není jasné, kdo vlastně vyhodil do luftu část Kerčského mostu, ale už je jasné, jak blízko má Putin k Hitlerovi...
Vladimír Kroupa
Nechápu, proč někdo nechápe, že je Putin vrah a zloděj…
Jak moc musejí být zblblí lidé, co se stále zastávají Putina a jeho zločinných záchvatů? Kde tací vyrůstali, jaký vnitřní řád nasávali s mateřským mlékem...?
Vladimír Kroupa
Hledám na Západě toho, kdo chce válku. Zn. Marně…
Nějak tomu nerozumím. Podle zpráv a informací z Ruska, Číny, nebo Běloruska, prý Západ nemyslí na nic jiného než jak rozpoutat válku, na to, že nejpozději zítra budou státy Rusko, Čína a Bělorusko ze strany Západu napadeny...
Vladimír Kroupa
Začátek ruské mobilizace – konec začátku Putinova pádu…
Sir Winston Churchill mi snad odpustí, že jsem trochu překroutil jeho citát z Druhé světové války. Ruský prezident Putin si to ale „zaslouží“...
Vladimír Kroupa
Jestli se Rusové rozzlobí, tak prý budou zlí…
To, že jde o národ v podstatě zlý, jak stádo čertů, to krom skalních proruských rekt-alpinistů, už u nás ví snad každý. Že lžou druhým i sami sobě, to víme taky. Jo, a ještě to, že se mají čeho bát...
Vladimír Kroupa
Omezenci žijí jen ve městech…
To je jasný fakt, pro který jsou nepopiratelné důkazy. No řekněte, umí snad běžný Pražák zabít, stáhnout a vykuchat králíka? Umí si snad Pražák převléci své značkové sako za umatlané montérky? Neumí, omezenec jeden...
Vladimír Kroupa
Jak demonstranti na Václaváku zapomněli na příčinu…
Sešlo se jich tam hodně, o tom není sporu. Jsou ale i další aspekty, o kterých není sporu, co se téhle demonstrace týká. Jde z ní větší mrazení, než snad z nastávající zimy...
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 2182
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3086x
Dum Spiro Spero...
Seznam rubrik
- O FILMECH...
- SMRT TÁHLA PIKOVÝ ESO
- MŮJ ČTENÁŘSKÝ DENÍK
- POVOLÁNÍ - BODYGUARD
- JE TĚŽKÉ PŘEŽÍT...
- O lásce...
- TANEC S BÍLOU SMRTÍ
- S PRSTEM NA SPOUŠTI...
- HRA O ŽIVOT...
- MOJE RECEPTY - VAŘENÍ...
- O LÁSCE - MOJE PŘÍBĚHY A ÚVAHY
- SLOUŽÍM VLASTI...
- MOSSAD...
- MOJE BAJKY A POHÁDKY
- DIVOKÝ ZÁPAD...
- Z DENÍKU - AFGHÁNISTÁN...
- O ČLOVĚKU...
- STÍNY...
- STŘÍPKY Z DĚTSTVÍ...
- TĚŠÍ MĚ, CHÁRON...
- ,,SHAKESPEAROVINY"
- TEXTY MÝCH PÍSNÍ A BALAD
- I ĎÁBEL BÝVAL KDYSI ANDĚLEM…
- CHERCHEZ LA FEMME...
- TAXÍK A JINÉ SRANDIČKY...
- CUI BONO VERITAS...
- HORORY, SCI FI, PSYCHO...
- RYBÁŘSKÉ POVÍDKY A ZAMYŠLENÍ..
- MOJE BÁSNIČKY...
- MOJE FOTOBLOGY...
- OSOBNÍ
- NEZAŘAZENÉ
Oblíbené blogy
- Všechny, ze kterých se dozvím něco, co jsem nevěděl...
- Pavlína O' T. -Ta, která umí říci jasně co se jí líbí a co ne...
- Dušan Rovenský - Ten, který zná, ví a zažil...
- Alice Barešová - Ta s krásnou duší...
- Standa Wiener - Ten, co mě vždy pobaví...
- Jana Krčová - Ta něžně svá...
- Pavel Krečíř - Myslím, že srandista a budovatel :-))
- Ivo Richter - normální a prima chlap
- Hana Rebeka Šiander - V sametu zabalený diamant...
- Marián Béreš - PAN fotograf...
- Dušan Streit - zdravě rozumný
Oblíbené stránky
- Své články publikuji i v časopise ,,Rybář"
- Něco pro milovníky fajnového pití - COGNAC CLUB
- Napsal jsem první knihu
- Napsal jsem druhou knihu
Oblíbené knihy
Oblíbené články
- Hoď kamenem, kdož jsi bez viny...
- Z deníku - Afghánistán...jsou čtyři ráno...
- Vánoce 88' a ráže 7,62...
- Bodyguard - ,,Vaše sukně madam..."
- Bodyguard - ,,Tohle je Bagdád madam..."
- Pod palbou...
- ,,Vrať se mi živý, Vasko..."
- Přežít...
- Ano, já jsem Smrt...
- Per atria mortis... (Skrz brány smrti...)
- Kytarový mág...
- Zakuř si, Žide, zakuř...
- Cizinec...
- Milý Ahmede...
- Jak jsem salutoval B. Willisovi...
- Tanec s bílou smrtí - kapitola první...