JINÝ Vláďa Kroupa…

19. 04. 2018 14:10:39
Ano, jsem jiný, než někdo jiný a to už prosím pěkně od mala. Sám to na sobě pozoruju a ani si neumíte představit, jakou fušku mi dá, neustále to zdůrazňovat těm, kteří to neumějí vidět...

.

Už jako malý kluk jsem byl pěkné kvítko. Nosil jsem domů mrtvé myši, a pokud si vzpomínám, taky jsem několika mouchám utrhnul křídla. Protože jsem ale byl jiný, než můj bratranec, tak on byl tím, kdo chodil rodičům žalovat, že jsem jiný.

Jednou, když už hranice mojí jiné trpělivosti s jeho jinou povahou, než mám já, přetekla, tak jsem po něm šlehnul ohryzkem z jablka, celého jablka mně bylo na tuto akci líto, co kdyby ho pak snědl a chutnalo by mu...?

Dalo by se říci, že od té doby, od okamžiku přistání oblemcaného ohryzku z nějaké té Renety ve vlasech mého jiného bratrance, se dá datovat naše společná averze, proto se už nějakých čtyřicet pět let nemáme rádi.

Myslím, že to chápete, a pokud ne, musíte vzít samozřejmě ohled na to, že jsem jiný, než jste Vy ostatní!

Pak přišla puberta. Abych se přiznal, se mnou šili čerti už od nějakých devíti let. Chtěl bych říci, že jsem svůj první sex měl až někdy v patnácti letech, ale to bych lhal. Bylo to mnohem, mnohem dřív, asi tak ve čtrnácti a tři čtvrtě. Tehdy byla u nás naštěstí teta jedné mojí sestřenice, která byla sice o nějakých čtyřicet let starší, ale mně se to s ní líbilo. Nebyla už žádná krasavice, byla to taková tmavovlasá vlasatá rockerka, na bradě měla pihu, jednu nohu měla kratší, levou, ale byla na mě moc něžná a mně se líbila každá minuta, po kterou jsem bloudil v záhybech jejího těla.

Když jsem pak měl svou opravdovou první lásku, někdy na učilišti, tak ta si myslela, že jsem ještě panic, ale Vy už víte, že jsem nebyl. Jsem přeci jiný, vždycky jsem byl jiný!!!

Někdy na učňáku jsem se dal na sport. V našem dorosteneckém družstvu akvabeláků nás bylo šest. Bohužel byl jedním i můj neoblíbený bratranec. Topil jsem ho, kde jsem mohl, ale na opravdové potopení si musel počkat až do dneška, kdy sepisuju pro budoucí generace tuto mou zpověď.

Tehdy nastalo pro mě opravdové peklo, náš trenér, Václav Břečka, mně jednou při tréningu řekl, že jsem tlustý, jako bečka a že tím, jak mě moje špeky nadnášejí nad hladinu, a tím se nemohu absolutně potopit, kazím umělecký dojem ze snahy ostatních hochů – akvabeláků. Problém to byl, to je fakt, trenér nechtěl za boha vzít v potaz, že jsem jiný a pořád na mě řval, kdy už se potopím, protože vyčnívajíce nad hladinu, vypadal jsem spíše jako v lepším případě rozhodčí, v případě horším jako výstražná bójka.

Vrcholem všeho bylo, když mi jednou spláchnul do záchoda můj oblíbený chléb s máslem a celým vepřovým kolenem (z kýty...). Nejen, že jsem měl po zbytek tréningu hlad, ale navíc se ten hajzl tím kolenem ucpal, a kdo myslíte, že ho měl za trest čistit...?

Od té doby jsem měl strašnou smůlu na lidi. Nejen že se mně přihodila taková hrozná věc, že jsem přestal mít rád vepřová kolena všech velikostí a z kteréhokoliv místa prasečího těla, ale navíc jsem se vlastně až do dneška setkával jen s lidmi, kteří byli jiní, než jsem já, byli na mě zlí, vylučovali mě z kolektivu a nechtěli se mnou kamarádit.

Co jsem měl z toho, že po skončení konzumace vepřových kolen jsem zhubnul tak, že jsem se nejen uměl potápět, ale ještě k tomu jsem dokázal pod vodou vydržet někdy i do té doby, než skončily závody a všichni už byli někde v šatnách.

I když jsem mezi tím dospěl (tělesně, mentálně to ještě bude chvíli trvat, to víte, jsem přeci jiný...) a dostal jsem se do národní reprezentace, za kterou jsem pro naši zem získal nejednu stříbrnou medaili, kterou jsem obdržel jen já osobně, i když závodím v kolektivním sportu, to víte, jsem jiný... i tak jsem ani v tak vrcholném nasazení nenašel mezi spoluakvabeláky žádného kamaráda. Jednu si dokonce ti mizerové sedli po tréninku při relaxaci do vířivky tak, abych se mezi ně schválně nevešel.

Ale v mém životě byly i humorné okamžiky, to když jsem třeba na obdiv Jardy Jágra, který choval k mé výdrži pod hladinou, zareagoval tak, že jsem přilepil své hod-božové plavky na čtvrtku papíru a poslal jsem mu je.

To vám byla řachanda, to jsme se nasmáli, tedy já se nasmál, nevím, jestli i Jarda, já si pak zpětně uvědomil, že jsem tam ty plavky přilípnul nevyprané...

Naštěstí se jednoho dne stalo, že jsem potkal svou ženu. Nebýt jí, asi bych tu dnes určitě možná nebyl. Zachránila mě tím, že je veganka. To znamená, že měla od začátku plné pochopení k mé averzi vůči vepřovým kolenům. Sama mi dokázala vlít novou sílu do žil, když za mnou stála vždy, když jsem to potřeboval, třeba když jsem se přiblížil k výkladní skříni řeznictví a sotva jsem se zadíval na vepřová kolena, už jsem slyšel za sebou její hlas –„... kdo pak to bude dnes večer doma čistit záchod...?!“

Byla to právě ona, kdo mi jako první člověk uvěřil, že jsem jiný, silný, odhodlaný a dokonce onehdá řekla, že ve mně vidí něco jako národní poklad, který dojde uznání až později a že ona se cítí být tou, kdo musí takový skvost pro náš národ a pro budoucí generace ochraňovat.

A byla to hlavně ona, kdo mi vysvětlil, že mám s akvabelingem seknout, protože prostě neumím plavat! To byl totiž ten pravý důvod, proč jsem po zhubnutí vydržel tak dlouho pod vodou (dokud jsem chůzí po dně nenašel žebřík z bazénu, v čemž jsem se stal postupem času přeborníkem).

Konečně jsem také díky ní přišel na to, proč mě ve vodě tak strašně bolí lýtka, bylo to nedostatkem kyslíku v krevním oběhu, zapříčiněném mým topením se.

No a to bude asi tak vše. Doufám, že se vám bude moje povídání líbit, vězte totiž, že vše, o čem jsem dnes psal, rozeberu obsáhleji ve své nové knize, kterou jsem pracovně nazval – „Jiný Vláďa Kroupa“.

Mějte se mocinky krásně a doufám, že moje zpověď pomohla některým z vás odhalit vaše problémy s averzí vůči vepřovému a také že pomohla uvědomit si mým bývalým kolegům akvabelákům, trenérům a vlastně všem, se kterými jsem se kdy v životě setkal, že jsou to hlupáci a sráčové, protože nepochopili, že já jsem prostě JINÝ!!!

.

Autor: Vladimír Kroupa | čtvrtek 19.4.2018 14:10 | karma článku: 30.12 | přečteno: 1464x

Další články blogera

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma článku: 44.52 | Přečteno: 5522 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma článku: 46.62 | Přečteno: 10214 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma článku: 19.66 | Přečteno: 833 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma článku: 31.22 | Přečteno: 1379 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 17.49 | Přečteno: 507 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.12 | Přečteno: 187 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 154 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.10 | Přečteno: 227 | Diskuse
Počet článků 2182 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3086

Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...