Na českých filmech mně začíná vadit jedna věc…

12. 03. 2018 11:46:58
Nechci házet všechny nové české filmy na jednu hromadu, na druhou stranu jsem si všiml, že cenami nejoceňovanější filmy dneška jsou ty nejvíce depresivní...

.

Tuhle to byl smutný příběh Domácí péče, onehdá snímek o tom, jak nebyl svatý Jan Masaryk, dnes je to film o bábě, co před vámi na začátku vleze do ledové Vltavy, aby na konci vlezla do ještě ledovější...

Režisér posledně jmenovaného snímku, Bohdan Sláma nám, divákům sdělil něco v tom smyslu, že je jeho film proto tak dobrý, a oceňovaný, protože ukazuje divákovi, v jak složité době a v jaké společnosti to dnes žijeme.

No, já vám nevím, ale divák je tak hloupý, aby sám dobře nevěděl, kolik skutečných dramat se okolo něho odehrává každý den?

Opravdu je nutné divákovi, který přijde večer domů z práce, divákovi, který celý den řešil dramata všedního dne, který se celý den pohyboval ve společnosti, v jaké žijeme, ještě pěkně před spaním zmasírovat mysl další ukázkou toho, jaké jsme my lidé svině?

Nějak poslední dobou nechápu, proč mají tvůrci filmů neustálou potřebu diváka vychovávat, jako nesvéprávného tupce. O nás, o Češích, se říká, že jsme po Řecích druhým nejpesimističtějším národem v Evropě. Asi to bude pravda, když máme až masochistickou žádostivost nejvíce oceňovat filmy, které dopadnou špatně.

Přemýšlím nad tím, proč mají filmy bez šťastného konce, filmy bez naděje, takový úspěch. Režiséři a scénáristé, jako by se předháněli v tom, jaký tým stvoří depresivnější a syrovější drama současné doby, já tomu pro sebe říkám – sociální horor. Přitom ale často paradoxně od těch samých umělců, to když se pustí mimo rajón filmování a zabrousí do apelů na občany stran politického života, slyšíme cosi o tom, že je v našem národě zbytečně příliš mnoho deprese a strachu z budoucna. Ano, zní to divně od lidí, kteří napomáhají v našich myslích utvářet podobu našeho světa, kde chudák do ještě větší bídy přišel a kde slušnost a mravnost nemá žádného místa, protože stejně všechno nakonec dopadne blbě.

Nevím, jak vy, ale já neznám jediného člověka, který by si po zhlédnutí nějakého toho pěkného sociálního hororu řekl, že jako fajn, když to takhle vidí barevné na bílém, tak se chytí za nos a bude z něj rázem nový, lepší člověk.

Houby!

Spíše si řekne, že vlastně může být ještě rád, že se nemá tak zle, jako ta ošetřovatelka, co celý život pečuje o lidi s rakovinou, aby jí nakonec ta svině zákeřná také dostala, nebo jako ten cikán, co nemá naději na lepší budoucnost, protože hloupí Honzové, co nemají vzdělání, dojdou štěstí jen v pohádkách, nebo jako ta bába, co na konec zjistí, že synové jsou sobečtí hajzlové, nový přítel že ji musí chca-nechca opustit a že jí nezbývá nic jiného a lepšího, než se chodit ráchat do ledové vody.

Opravdu si nezasloužíme více, než utvrzování v tom, že se životy všech okolo řítí někam hodně hluboko, takže vlastně musí být jasné, že je jen otázka času, kdy zlý osud kývne prstem i na nás...?

Ne že bych chtěl, aby se u nás točily srágory jako někde v USA, kde tvůrci filmů už dávno vsadili buď na fantasmagory, kde ale vždy vše dobře dopadne, nebo na animované pohádky pro celou rodinu, kde je dobrý konec povinností. A aby se to nepletlo, tak ještě vsadili na filmy o osamocených mstitelích, kteří když se nad nimi člověk zamyslí, jsou mimo zákon od chvíle, kdy se upnuli na myšlenku pomsty, nicméně divák odkojený Divokým Západem zbaští všechno, a i to má většinou happy end.

Ne, to u nás nechci vidět.

Já si myslím, že doménou našich filmů vždy byla komedie, třeba i trochu hořká. Divák se totiž potřebuje hlavně BAVIT. Na to, aby se zamýšlel nad smrtelností chrousta, jsou přeci jiné instituce, než je kino, nebo křeslo před obrazovkou v obýváku.

Proto mají divácký úspěch hlavně filmy, komedie a pohádky, které pobaví a dobře dopadnou (zdravím s úctou pana Stracha a s pochopením i často opovrhovaného pana Trošku...), zatímco úspěch na festivalech mají spíše filmy, které člověku dokazují, jaký je jeho svět hnusný a zákeřný. Krev a sex prodávají. Prý...

Možná ano, já si ale raději koupím kus obyčejného lidského štěstí a alespoň krapítek naděje...

.
Autor: Vladimír Kroupa | pondělí 12.3.2018 11:46 | karma článku: 48.48 | přečteno: 23685x

Další články blogera

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma článku: 44.52 | Přečteno: 5522 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma článku: 46.62 | Přečteno: 10214 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma článku: 19.66 | Přečteno: 833 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma článku: 31.22 | Přečteno: 1379 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 24.43 | Přečteno: 231 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 22.92 | Přečteno: 1007 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.29 | Přečteno: 220 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.62 | Přečteno: 170 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 241 | Diskuse
Počet článků 2182 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3086

Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...