Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co by se USA mohly učit od nás v ČR…?

Moc toho není, ale v jedné věci si myslím, že ano. Jde o pravidla, která v naší zemi upravují právo na držení zbraní. Jak ukazují události z nedávné doby, dostat se legálně ke střelné zbrani, je v USA snadné i pro šílence…

.

Prezident Trump přislíbil podepsat, a už se tak částečně stalo, některá nařízení, která by měla vést k úpravě práva Američanů na pořízení a držení střelných zbraní. Jak asi všichni víme, vedl ho k tomu nedávný případ šíleného střelce z floridské střední školy.

Jak ale také snad všichni víme, nešlo o ojedinělý exces, který by šokovou metodou donutil prezidenta USA k akci. Jen za poslední rok zemřely v USA rukama šílených střelců doslova desítky nevinných lidí. Ať se to zastáncům amerického zbrojařského průmyslu, a hlavně zastáncům ústavního dodatku, který Američanům zaručuje právo na držení zbraní, líbí nebo ne, skutečnost je taková, že v USA došlo k masovým vraždám typu Florida, nebo Las Vegas, za poslední rok výhradně za použití LEGÁLNĚ držených zbraní a při LEGÁLNÍ možnosti nákupu stovek kusů munice.

Tyto zbraně si šílení střelci (doufám, že se shodneme na tom, že pokud někdo jde a postřílí desítky nevinných lidí, tak to asi nemá v hlavě v pořádku…) došli zakoupit normálně a zcela v souladu se současnými zákony platnými v USA do obchodů. Jako si Vy, nebo já, jdeme koupit do Hornbachu novou baterii k vodovodu.

Je pravda, že v různých státech v USA platí trochu jiné podoby pravidel při nákupu střelných zbraní. Někde musíte například čekat určitý časový úsek od chvíle, kdy vejdete do prodejny se zbraněmi s úmyslem zakoupit si zbraň, do chvíle, než si ji můžete skutečně odnést sebou domů. To je myšleno zejména pro lidi se sklonem ke zkratkovitému chování, co je tchýně rozpálí do běla a tak první co je napadne, je to, že tu babu odstřelí a jdou si do krámu pro kvér Když si ho ale mohou odnést až za X – dní, tak je šance, že se jim jejich vražedný úmysl rozleží v hlavě a oni se smíří s tím, že si spolu s manželkou brali i tchýni…

V případě psychopatů, kteří ale jednají s rozmyslem, je i toto opatření k ničemu. Jak se mnohokrát vyšetřováním ukázalo, někteří střelci do davu si svůj čin plánovali dlouho a tak je několik dní čekání jistě neodradilo. Je pravda, že nikdy nevidíte nikomu do hlavy a že není možné zavřít do basy, nebo do blázince všechny podivíny v okolí.

Na druhou stranu by se ale tací lidé v zájmu společnosti neměli k legálně drženým zbraním dostat, protože pokud takovým lidem v jejich nekalých záměrech pomáhá i dodatek Ústavy USA, pak je něco evidentně špatně.

Ano, už slyším argumenty typu, že když si nebude moci takový člověk opatřit zbraň legálně, najde si cestičku ke svému úmyslu skrze černý trh. Ta možnost tu skutečně je, to popřít nelze. Tento argument ale pro mě osobně není důvodem k tomu, proč, když existuje černý trh se zbraněmi, proč takovému zločinnému podhoubí jít naproti a v podstatě mu konkurovat se státním požehnáním.

Otázka černého trhu se zbraněmi, s drogami a co já vím s čím vším, je ale přeci k řešení v gesci státních úřadů, jako FBI, DEA a dalších. Je to jejich džob, tak ať dělají to, za co si je američtí daňoví poplatníci platí. Možná, kdyby se tyto úřady nemusely zaobírat politickým bojem a politikařením, měly by více volných kapacit na to, k čemu byly zřízeny, a sice na boj se skutečným zločinem.

Ať už se na problém podíváme ze kterékoliv strany, vždy zjistíme, že nejvíce zastánců současného, dost benevolentního stavu stran možnosti pořízení si střelné zbraně v USA, stojí lidé, kteří jsou ať už přímo, nebo nějak nepřímo napojeni na zbrojařskou loby. Jinými slovy, kšeft se zbraněmi je po drogách asi nejvýnosnějším džobem všude ve světě.

Často jsou slyšet argumenty, že je nutné mít mezi lidmi co nejvíce zbraní, aby se ti hodní hoši mohli bránit těm zlým hochům, protože kdo zastaví zlého hocha se zbraní? No přeci hodný hoch se zbraní.

To se zdá být neprůstřelným argumentem, má to však jednu chybu – kolik držitelů legálních zbraní v USA, nebo kdekoliv jinde ve stvětě, za poslední rok zabránilo nějaké hromadné střelbě?

Pokud je mi známo tak snad s výjimkou Izraele ani jeden a ani jednou. Že by se o tom třeba média nešířila? To je hloupost, umíte si představit nějaké americké, nebo i jiné novináře, kteří by si nechali ujít takovou zprávu, že támhle někde v Ohiu místní občan, John - XY zasáhl svou legálně drženou zbraní šílence, co začal střílet do davu před stánkem se zmrzlinou…?

Asi těžko, a to z toho prostého důvodu, že k takovým událostem nedošlo a nedochází. Šílení střelci si v drtivé většině vždy dokážou svůj zločin naplánovat pokud možno tak, aby měli před sebou jen bezbranné lidi, a je třeba říci, že jim to vychází.

Jak je tedy možné, že se mezi oběťmi nenajde nikdo, kdo by ho střelbou zastavil i v USA, kde může mít zbraň u sebe každý druhý? Inu protože si zbraň dost často pořídí ten, kdo s ní nemá zrovna dobré úmysly, kdežto člověk poctivý často vůbec nemá potřebu u sebe zbraň mít.

Ano, i když jsem sám milovníkem střelných i jiných zbraní, jako krásných až uměleckých a technických mechanismů, myslím si, že v USA skutečně nastal čas na revizi jejich slavného ústavního dodatku o držení zbraní. V jiných zemích světa takový dodatek nemají, není tam tedy tak snadné opatřit si výkonnou zbraň a světe div se – zdaleka tam nemají takový problém s masakry na školách. Mimochodem, není mi jasné, jak by mohla legálně držená zbraň nějakého studenta pomoci při útoku šíleného střelce, když si ji do školy stejně nikdo vzít nesmí - až na útočníka, samozřejmě. Takže zase bude jen šílený střelec jediný, kdo bude mít ve škole zbraň...

Ano, sem – tam k něčemu dojde i jinde než v Americe, ale se statistikou v USA se to srovnat při nejlepší snaze prostě nedá.

Policie nemůže být všude, takže je nutné přijmout jiná opatření, která by byla účinná. Otázkou ale je, zda je to v zemi, kde je zbrojařská loby tak silná, vůbec možné. Od toho ale mají i v USA volby, od toho mají politiky, které si lidé volí pro to, aby zastávali jejich zájmy. Já vím, je to idealistické, ale jiné řešení ten problém nemá. Další variantou je, že si lidé v USA po každém takovém masakru budou muset říci – no co, tak si odepíšeme dalších deset – dvacet, šedesát životů a jedeme dál. Hlavně, že máme právo držet zbraň, každý, jak vedle sebe stojíme…

Možná by se občané USA divili, jak spolehlivější a účinnější pravidla pro držení a legální získání zbraní, při zachování občanských práv, mohou mít v tak „primitivní“ zemi, jako je zemička ve střední Evropě, o které asi většina z nich vůbec neslyšela…

Čím jsem starší, tím více začínám přicházet na to, že právo na život je nadřazenější právu vlastnit cokoliv jiného.

Musí být!

.

 

Autor: Vladimír Kroupa | středa 21.2.2018 12:22 | karma článku: 24,69 | přečteno: 1536x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5534x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3845x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám