Také letos vzpomínám na hrdiny…

Tak jako každý rok v tyto dny, i letos věnuji tichou vzpomínku na odvahu, obětavost, hrdinství a smysl pro povinnost, které naší vlasti prokázali českoslovenští paragáni…

.

Samozřejmě mám na mysli události z května roku 1942, kdy Jozef Gabčík, Jan Kubiš z para-skupiny Anthropoid, za pomoci dalších svých spolubojovníků z řad členů ostatních výsadkářských skupin (např. Josef Valčík, který se také zúčastnil samotného atentátu), ale i příslušníků a příslušnic protinacistického odboje z řad civilního obyvatelstva tehdejšího protektorátu, uskutečnili atentát na zastupujícího říšského protektora, Obergruppenführera SS, Reinharda Heydricha.

 

Mercedes Reinharda Heydricha po atentátu...

 

Místo atentátu

Samotná akce, tedy atentát, byla jedna věc, další skutečnosti, tady mám na mysli hlavně hrdinný boj paragánů s nacistickou přesilou až do úplného konce, byla věc druhá. Často si kladu otázku, zda to bylo jejich mládím, nebo ryzím charakterem, že dokázali něco tak nám dnes možná už nepředstavitelného, jako byl jejich čin od prvního doteku jejich nohou na protektorátní půdě po seskoku padákem, až po okamžik, kdy sami sobě v kostelní kryptě vzali život, aby nepadli živí do rukou gestapácké mašinérii, která by je mohla svými nechvalně známými prostředky donutit vyzradit mnoho skutečností o dalších plánech a příslušnících zahraničního i domácího odboje.

Asi to bylo od každého trochu, roli hrálo jistě odvážné mládí i charakter, který nadevší pochybnost prokázali.

 

Jozef Gabčík

 

Není náhodou, že právě v místě, kde skončily jejich mladé životy po odvážném boji proti německé přesile, tedy v kryptě kostela Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze, dnes probíhají přísahy našich nejelitnějších vojáků, kteří se snaží řídit jejich odkazem.

 

Jan Kubiš

 

Nechme prosím stranou otázky, zda byl v konečném důsledku atentát pro naši vlast přínosem, či pohromou, to ponechme historikům, my se soustřeďme na odhodlání, odvahu a smysl pro povinnost těch mladých mužů.

 

Okénko do podzemní krypty kostela Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze, kde skončil boj československých paragánů...

 

Připojte se prosím zítra, tedy v den 75. výročí provedení atentátu ke mně s tichou vzpomínkou na tyto hrdiny:

Jozefa Gabčíka, Jana Kubiše (oba Operace ANTHROPOID), Adolfa Opálku (Operace OUT DISTANCE), Josefa Bublíka (Operace BIOSCOP), Jaroslava Švarce (Operace TIN), Jana Hrubého (Operace BIOSCOP) a Josefa Valčíka (Operace SILVER A).

 

Čest jejich památce!

 

P.S. Pokud Vás zajímá hlubší historie operací československých parašutistů za Druhé světové války, klikněte SEM.

 

 

 .

 

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 26.5.2017 9:03 | karma článku: 28,58 | přečteno: 644x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

Co je na Rusku teroristického?

25.11.2022 v 11:40 | Karma: 30,45
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám