Gordický uzel v Sýrii…

Jak se říká, každá akce si žádá reakci. Chemický útok na syrské město Chán Šajchún, si dnes v noci vyžádal ze strany USA raketový útok na vládní leteckou základu. Až potud to vypadá jednoduše a logicky. Ale možná jen zdánlivě…

.

Použití chemických látek proti civilistům ze syrského města Chán Šajchún je bezesporu válečným zločinem nejtěžšího kalibru. Viděno touto optikou je raketový útok na údajné viníky tohoto barbarského činu zcela relevantní.

Jenže…

Jenže opět, stejně jako v předchozích případech použití chemických zbraní v Sýrii, chybí jednoznačné důkazy, kdo že se to vlastně chemického útoku na syrských civilistech dopustil. Údajně je věc jasná – viníkem je režim syrského prezidenta Asada.

Pořád dokola si musím klást jednu neodbytnou otázku – proč by se takového zločinu Asad dopouštěl…?

Každý, kdo má alespoň inteligenci houpacího koně, si přeci musí v takovém případě spočítat na prstech jedné ruky, co bude následovat. Opravdu by stálo Asadovi za to, zabít takovým způsobem obyčejné civilisty? K čemu by bylo režimu Asada, že použije tak riskantní zbraně na děti?

Na mě to bohužel, stejně, jako už mnohokrát (vzpomeňme si například na Američany předložené "jasné důkazy" stran údajných zbraní hromadného ničení v Iráku...), působí tak, že někdo strašně chtěl, aby ten útok padl na Asadovu hlavu. Samozřejmě, že Asad je diktátor a lotr, ale je i blázen…? Přiznávám, že vůbec netuším, kdo by mohl něco takového spískat, komu by to prospělo více. V této rovnici je příliš mnoho proměnných, aby to můj nematematický mozek pobral.

Stojí za tím Rusové, kteří si chtějí oťukat, stejně, jako si jejich provokativní lety narušující cizí svrchovaná území oťukávají protivzdušnou obranu a umístění aktivních radarů té které země, nového amerického prezidenta, aby ukázal, kam až je ochoten zajít?

Nebo za tím chemickým útokem stojí zmetci z Islámského státu, kterým nemohla reakce Američanů z dnešní noci udělat větší radost, zmetci, kteří si spočítali, že by mohla US army udělat dost špinavé práce za ně?

Nebo šlo o čin – zločin „umírněných povstalců“, bojujících proti Asadovu režimu, kteří použitím chemické bojové látky, a hlavně očekávatelnou reakcí USA na něj, dosáhli významného oslabení nepřátelských vládních leteckých sil?

Nebo...?!

Tuhle myšlenku se ani neodvažuji domyslet...

Ať se na to dívám z kterékoliv strany, tak když nepočítám přímé oběti nervového plynu, celé jeho použití nejvíce poškodilo právě režim prezidenta Asada.

Vážně by si to v případě, že by vydal k chemickému útoku rozkaz on, nedokázal s předstihem uvědomit…?

P.S. ... ještě mě napadá jedna možnost - pomyslel někdo, že třeba takový Írán může být přesně tím hráčem, jakýmsi černým koněm, kterému by padlo do noty vyostření americko-ruských vztahů...? Nebo co když za vším stojí Turci, kteří to mají přes hranice k místu použití chemických zbraní co by kamenem dohodil, Turci, kterým by možná přišla vhod nová vlna syrských válečných uprchlíků, kterou by se zlomyslností sobě vlastní přesměrovali dál do Evropy, se kterou mají stále nevyřízený účet...?

 

.

 

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 7.4.2017 9:33 | karma článku: 39,55 | přečteno: 1734x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

Co je na Rusku teroristického?

25.11.2022 v 11:40 | Karma: 30,45
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám