Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Donald Trump prezidentem USA. Překvapení…?

Vlastně ani tak  moc ne. Čím více se blížilo datum voleb, tím bylo i přes tvrzení a spíše zbožná přání mediální lobby jasné, že to paní Clintonová nebude mít vůbec lehké…

.

Což se také potvrdilo. Dalo by se říci, že všechny zbraně na straně Clintonové, se nakonec ukázaly být bumerangem, který se obrátil proti ní. Mám za to, že „obyčejný“ (omlouvám se za ten výraz) Američan začínal mít plné zuby sociálně-socialistických experimentů, které možná mnoho z nich cítilo, že započaly příchodem manžela dnes poražené kandidátky, Billa Clintona, a byly potvrzeny usazením Baracka Obamy do Bílého domu. Tím spíše je oslovil právě Donald Trump, který i přes svou mnohdy až humpoláckou rétoriku sliboval svým Američanům návrat USA do podoby „té pravé“, kdysi fungující, a pár let už ztracené tváři Ameriky.

To je totiž přesně to, co současný americký volič od svého prezidenta očekává nejvíce. Samozřejmě se nabízí otázka – co je to vlastně ta „stará dobrá a pravá Amerika“. Asi každý z voličů Trumpa si v tomto slovním spojení našel to své. Bohužel ve většině případech není takový návrat starých časů logicky možný – celý svět se kamsi posunul, a jak ukazují dějiny, nikdy se nikomu nepodařilo cokoliv zvrátit v časové ose.

Jistě mnoho lidí velmi slyší na Trumpovo volání po koštěti, které z USA vymete všechny nelegální imigranty, volání po zákazu islámu a tvrdému postupu proti muslimům jako takovým.

Takové pokusy ale musí nutně narazit na zeď reality, reality, která ukazuje, že ať už jde o hispánské nelegály, nebo o muslimy v USA, jsou ve většině případů i tito tím, co Ameriku dělá Amerikou.

Amerika, na rozdíl od většiny Evropy, je totiž založena na faktoru přistěhovalectví, a jedinými „pravými“ Američany jsou po pravdě Indiáni, se kterými většina těch, co volají po přísné ruce proti imigrantům, ovšem nepočítá jako s nějakým ternem.

Takže opět vzniká další otázka – CO, nebo KDO je pravým Američanem…?

 Voliči v USA spoléhají na to, že v osobě Donalda Trumpa naleznou nového Ronalda Reagana, což je samozřejmě nesmysl.

Pan Trump má jistě mnoho buldočí síly a jisté podnikatelské chytrosti a prozíravosti, kteréžto vlastnosti mu pomohly dostat se v časopisu Forbes mezi význačné majitele naditých kont. Otázka je, zda budou tyto vlastnosti stačit i k výkonu funkce prezidenta USA. Tato funkce v sobě skrývá běžnému občanovi až nepředstavitelnou moc. O moci je známo, že jde o nejsilnější afrodisiakum na světě, o drogu, která dokáže dělat z velikých mužů tyrany, stejně tak, jako z dosavadních nýmandů veliké muže.

Co z toho se bude týkat příštího prezidenta USA ukáže až čas. Čekají na něho mnohé zkoušky, podle mého názoru jedna z nejzapeklitějších bude nastavení nějakého nového kurzu k Rusku. Ať bude Trump chtít nebo ne, tato otázka na něj čeká. Jeho dosavadní proklamace, jak obdivuje ruského prezidenta Putina, může vzít rychle za své, a to v okamžiku, kdy jeho předvolební hlášky narazí na chvíli, kdy se bude muset rozhodnout jak on, tak Putin, zda budou napříště zastávat a prosazovat názory ku prospěchu jejich vlastních zemí, nebo zda se vydají cestou ústupků, ke kterým je ovšem nutné mít jistý stupeň empatie a politické prozíravosti, což se přiznám zatím u Trumpa, na rozdíl od lasičkovitě chytrého Putina, nevidím. Ale mohu se mýlit, samozřejmě.

Pak by asi šlo o to, kdy by si Trump uvědomil, že není tím, kdo má otěže své země pevně v rukách. Další možnost, která v sobě skrývá opět mnohé neznámé, by byla situace, kdy by se Trump snažil ukázat světu i své zemi jako tvůrce míru mezi USA, potažmo celým demokratickým světem, a Ruskem (zastávám názor, že svět je opět ve studené válce, ne že ne...). 

Situace, která by nakonec vedla k zacelení většiny třecích ploch, kterých jsme v současnosti mezi těmito dvěma mocnostmi svědky, by se mohla pro Trumpa ukázat jako úspěch – znamenalo by to bezesporu zrušení všech možných sankcí proti Rusku a nastolení jakéhosi staus quo, který by byl určitým přínosem pro většinu zúčastněných.

Trump je především obchodník, asi více než politik, takže takový vývoj jistě není nemožný.

Největší boj ale Trumpa čeká na domácí scéně – musí přesvědčit nejen ty, kteří ho nevolili, ale hlavně ty, kteří mu svůj hlas dali, že dokáže být prezidentem všech. A jak známo nad politikem nevisí většího klacku, než nelibost vlastních zhrzených a zklamaných voličů.

To všechno ukáže samozřejmě až čas. Lidé v USA si zvolili jednoznačně novou cestu. Dá se obrazně říci, že nejde o obrat o tři sta šedesát stupňů, ale o dvojitou piruetu spojenou se saltem vzad.

Kdo vnímal situaci s otevřenýma očima, asi nemůže být příliš překvapený. Otázka překvapení z výsledků voleb v USA na straně lídrů z EU je jedna z mála věcí, která zase vůbec nepřekvapuje mě…

.

 

Autor: Vladimír Kroupa | středa 9.11.2016 10:14 | karma článku: 31,46 | přečteno: 1436x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5534x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3845x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily dva lidi

24. dubna 2024  8:33

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy a...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám