Cui Bono Veritas - Svět pláště a dýky...

21. 09. 2008 17:03:28
Každé velvyslanectví je svět tak trochu sám pro sebe. Má zvláštní statut území svrchovanosti země jedné uprostřed země druhé. Vztahují se na ně zvláštní podmínky a je na ně myšleno ve všech mezinárodních úmluvách co jich jen kdy bylo podepsáno.

 

Lidé, kteří na takovém velvyslanectví pracují, mají různé úkoly a různá pověření. Je veřejným tajemstvím, že ne každý ,,kulturní atašé“ má na starosti skutečně otázky týkající se prezentace kultury své země v zemi hostitelské. Zabývají se mnohem závažnějšími otázkami a zjednodušeně řečeno, dá se o nich říci, že jsou to špioni. Jejich pověření a úkoly plynou dílem ze zájmů ministerstva zahraničí a dílem z vedoucí rozvědné agentury té které země.

 

Na většině vyslanectví mají jednu zvláštní místnost. Ve slangu se jí říká nějakým ekvivalentem slova - ,,bublina“. Tato místnost je denně udržovaná technickým týmem v ,,čistotě“. Ne, nejedná se o skupinu uklízeček s kýbly a hadry na podlahu. Jde o vysoce kvalifikované odborníky z oboru elektrotechnické špionáže. Ti mají za úkol udržovat místnost absolutně čistou od možnosti jakéhokoliv druhu odposlechu. Konají se zde porady o věcech, o kterých se dá říci, že mají označení - ,,tajné“, nebo dokonce ,, přísně tajné“.

 

Na velvyslanectví České republiky v Moskvě probíhala právě v takovéto místnosti porada. Zúčastněnými byl (oficiálním pověřením) úředník mající ve své kompetenci logistický chod velvyslanectví. Ve skutečnosti tuto funkci vykonávala jeho náměstkyně a on se mohl věnovat činnosti, pro kterou zde skutečně byl. Tento úředník byl zaměstnancem BIS (Bezpečnostní a informační služba) a jeho starostí byly události týkající se bezpečnosti České republiky. Minulý den měl zajímavou schůzku a dozvěděl se na ní zajímavé věci. Druhým účastníkem porady v bublině byl první náměstek velvyslance.

 

,,Odkud to sakra mají“, první náměstek velvyslance neskrýval údiv.

 

Právě se dozvěděl, že zástupce ruské zpravodajské služby včera varoval svůj ,,protějšek“ z české ambasády, že by se český odbor pro boj s terorismem měl zaměřit na kohosi, kdo přijede, či už přijel do země z Anglie. Řekl mu v podstatě vše, co se ruská výzvědná služba dozvěděla před časem od svého agenta v USA, ,,Váni“. Samozřejmě že původ zpráv zamlčel. Od ruské strany se neočekávalo, že by se svěřovala se svými zdroji. Důležité bylo, že se jméno ,,Avicenna“ konečně dostalo tam, kam se mělo dostat už dávno – k bezpečnostním složkám České republiky.

 

Podobný krok k jakému se ruská strana odhodlala byl jednoduše řečeno ,,nestandardní“. Bylo jasné, že Rusové měli své důvody proč takovou informaci ,,pustili“. To bylo důležité, leč v tuto chvíli tomu nemohl nikdo rozumět. Časem bude tento krok logický a dokonale zapadne do politiky ,, Ruského medvěda“. Náměstek velvyslance si jen pomyslel něco o tom, že s tím ať si lámou hlavu na ministerstvu zahraničí. Jeho úkolem bylo postarat se, aby se tato informace dostala co nejdříve z moskevské bubliny do Prahy. V dnešní době mailů, faxů a družicových přenosů zpráv by normálně stačilo text zakódovat a během několika vteřin či minut by mohl být v místě určení. Tento případ však podle náměstkova instinktu vyžadoval ,,jednání po staru“.

 

A tak byl rezident BIS ,,požádán“, aby odletěl do Prahy a zprávu předal osobně.

 

Akce ,,Avicenna“ v Praze roztočila kolečka mašinerie připravené pro podobné případy. Počítač BIS vybral náhodný krycí název a volba padla na slovo – Wolfram. Byly aktivovány složky ministerstva zahraničí, obrany i vnitra. To znamenalo vojenskou i civilní rozvědku a odbor pro boj s terorismem spadající pod policii. Začaly se prověřovat dlouhé seznamy ,,závadových“ osob, jejich možné cesty a kontakty s kýmkoliv a čímkoliv z Velké Británie. Přednost dostali ti, kteří měli u svého jména poznámku - ,,Islám“. Byly prověřovány seznamy cestujících, kteří v posledních dvou měsících dorazili do země.

 

Síto bylo velmi děravé. V dnešní době otevřené Evropy a při absenci hraničních kontrol byly k dispozici jen seznamy z letišť a to bylo žalostně málo. V podstatě se spoléhalo na náhodu, na cokoliv, co by mohlo uvíznout v síti a mohlo by znamenat jakoukoliv stopu. Takové věci se stávají a nezřídka znamenají průlom. Šance sice malá, ale byla...

 

Opět kratičký úryvek z mé nové knihy -,,Quo Bono Veritas".

 

Autor: Vladimír Kroupa | neděle 21.9.2008 17:03 | karma článku: 21.28 | přečteno: 1964x

Další články blogera

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma článku: 44.52 | Přečteno: 5522 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma článku: 46.62 | Přečteno: 10214 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma článku: 19.66 | Přečteno: 833 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma článku: 31.22 | Přečteno: 1379 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Václav Kunft

Velký pátek

Otevírání hor a vydávání pokladů nemá nic společného s křesťanským Velkým pátkem. Je to stará pohanská tradice spojená s příchodem jara. Mytologické téma je smrt a znovuzrození.

29.3.2024 v 11:12 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

David Snítilý

... a co je vlastně normální aneb nudné vztahy

„A je sexy ten Váš kamarád?“ provokovala Marka Tereza. „Ne tak jako já," kasal se Marek. „Sexy s tímhle pivním mozolem?" poukázala na jeho zvětšujícího se milana. „To není pupek, to je charisma," oponoval nádherné femme fatale.

29.3.2024 v 7:40 | Karma článku: 9.82 | Přečteno: 153 | Diskuse

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 8.90 | Přečteno: 156 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 15.51 | Přečteno: 208 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.54 | Přečteno: 200 | Diskuse
Počet článků 2182 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3086

Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...