Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máme dobré vztahy s Čínou? No a co má být…?

Návštěva čínského prezidenta v naší zemi budí vášně, zejména u obhájců lidských práv, některých politiků zapadlých v propadlišti dějin, a v neposlední řadě u mnoha populistů…

 

Velice mě pobavil například komentář Martina Bursíka, tohoto neochvějného bojovníka za cokoliv, odkud se dá něco vycucat. Tento bývalý nazelenalý politik se nechal slyšet, že jsme přátelským přijetím čínského prezidenta prý popřeli všechny ideály, se kterými jsme po Sametu začali budovat demokratickou společnost.

Prý je to pošlapání odkazu bývalého prezidenta Havla a vůbec, je to úplně nejvíce fuj.

Spolu na stejné notě s ním je pochopitelně celá řada lidskoprávních aktivistů (nevím jak komu, ale mně se i jen při napsání tohoto označení ježí chlupy na předloktích…), kteří se bouří proti návštěvě, a hlavně proti přátelskému přijetí, kterého se čínskému prvnímu muži dostalo.

Hmmm, tak nevím, co si mám tedy myslet o ostatních vyspělých zemích, namátkou třeba o Velké Británii, kde se tomu pánovi ze země draka dostalo, když ne stejného, pak ještě přátelštějšího přijetí. Jsem přesvědčený o tom, že rozumný politik, státník, ale i běžný občan, musí mít v dnešní době na paměti, že Čínu NELZE přehlížet. Čína je jednou z nejvíce rychlých ekonomik v současném světě. To si dobře uvědomují všechny vyspělé státy světa, ze kterých mnoho, včetně například USA, mají u čínských bank nemalé půjčky, státy, které jsou s Čínou s povděkem úzce zainteresovány v mnoha a mnoha finančních a technologických projektech.

Fascinuje mě, jak my, malá a doslova nepatrná myš ve světovém dění, máme mít podle názorů některých lidí ten správný „morální kredit“, abychom školili svět v otázkách s kým se kamarádit, a komu nepodat v zájmu vyšších ideálů ani ruku.

Ano, v Číně spousta věcí nefunguje stejně, jak jsme zvyklí z našeho „civilizovaného“ a demokratického světa. Na druhou stranu tam ale spousta věcí funguje tak ukázkově, že bychom si mohli blahopřát, kdyby tomu bylo u nás alespoň podobně. Je třeba si uvědomit, že Čína prostě JE jiná, vždycky byla, a vypadá to, že ještě dlouho bude. A právě proto si stále více státníků uvědomuje, že čím přátelštější vztah budou s Čínou mít, tím více od ní mohou získat. Ideálů se člověk totiž, až na výjimky lidskoprávních aktivistů, co umí žít jen ze vzduchu a čisté vody, nenají.

Zajímalo by mě, kolik z těch současných kritiků Číny vůbec někdy vidělo nějaké moderní čínské město? Jsem přesvědčený o tom, že kdyby nějaké takové opravdu viděli, že by jim při srovnání našich měst s technickou vyspělostí takových megapolí doslova spadla čelist pod únosnou mez.

Ano, Čína k sobě kdysi násilím připoutala Tibet a několik dalších území. Jenže to už je dnes v podstatě minulost a historie, a že se i dnes brání vzdát se takových území? A který dnešní mocný stát se snad dobrovolně vzdává území, které kdysi v minulosti více či méně násilným způsobem získal…?

Myslí si snad někdo, že jiné světové velmoci v minulosti postupovaly v jiných intencích? Co jen států, vlád a zemí překopaly dle obrazu svého například USA? Co již zmiňovaná Velká Británie, která má dodnes své území na jinak dle logiky španělském území – na Gibraltaru? Co Falklandy, za které v docela nedávné době umíralo sousta vojáků jak Británie, tak Argentiny, a které jsou od Británie vzdálené tisíce kilometrů? Proč se tohoto území Británie nevzdá, když evidentně geopoliticky patří spíše do sféry vlivu právě Argentiny?

Opravdu nejmocnější státy současné Evropy a světa, vždy postupovaly naprosto košer při naplňování svých územních a politických ambicí? Opravdu už dnes z tohoto dědictví nic neplatí? Nezbohatla snad Velká Británie kdysi z výměnného obchodu s Čínou, kdy bylo ve hře stříbro, čaj a OPIUM…?! Což ty peníze z té doby nepoložily základy a dodnes nezajišťují bohatství spousty britských společností?

Co na to naši aktivisté stran lidských práv?

Ať si každý myslí co chce, jedna věc je ale jistá – bez Číny to v budoucnu nepůjde. A právě i ti lidskoprávní aktivisté by si měli uvědomit, že pokud je v Číně žádoucí jakákoliv změna stran dodržování lidských práv, tak k ní může dojít jen tehdy, když bude Čína partnerem co nejvíce jiných zemí. Jen tak lze vyvinout nějaký tlak, pod kterým lze očekávat určité změny v tomto směru, pokud ale Čínu odsuneme, ne za čínskou, ale za pokrytecko-idealistickou zeď pravdoláskové izolace, pak to bude jenom ku škodě věci.

Celého světa…

 

 

Autor: Vladimír Kroupa | úterý 29.3.2016 10:26 | karma článku: 43,40 | přečteno: 3309x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5535x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3846x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám