Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Armádní generál Sergěj Jan Ingr – návrat velikána a hrdiny.

Ve Vlkoši u Kyjova se chystá veliká událost – pietní akt, při němž bude do rodné hlíny uložena urna s popelem velikána našeho národa – armádního generála Sergěje Jana Ingra, mimo jiné ministra národní obrany exilové vlády v Londýně…

 

Jan Ingr se narodil 2.září 1894 jako druhý syn starosty obce Vlkoš, ležící nedaleko okresního města Kyjova. Měl sedm sourozenců - tři bratry a čtyři sestry. Nadaný, bystrý, temperamentní a možná po švédských předcích houževnatý selský synek Jan Ingr, začal v roce 1905, po ukončení docházky do místní malotřídní obecní školy, studovat na kyjovském českém státním reálném gymnáziu, kde v roce 1913 složil maturitu.

Po ní měl na přání svého otce studovat veterinární lékařství, které mu slibovalo dobré uplatnění v kraji. Jan však měl o své budoucnosti trochu jiné představy. Přihlásil se ke službě jako jednoroční dobrovolník u doplňovacího velitelství 3.pěšího pluku v Kroměříži. Dne 10.října 1913 nastoupil jednoroční vojenskou službu u 49.pěšího pluku v Brně a dne 14.září 1914 dokončil jako kadet poddůstojník Infanteriekadettenschule Königsfeld, což byla škola pro důstojníky pěchoty v záloze v Králově Poli u Brna.

V té době tedy začala jeho vojenská kariéra, které byl věrný prakticky po celý zbytek svého života.

Po vypuknutí První světové války odjel jako velitel čety 15.září 1914 na ruskou frontu. Zde byl u Lublína hned v prvním střetnutí s nepřítelem raněn do nohy. Jeho zranění nebylo naštěstí vážné, a mladý důstojník se brzy vrátil ke své jednotce. Štěstí mu však nepřálo, 2.září 1915 byl zajat u vesničky Deražnone daleko Rovna. Čekal ho strastiplný pochod o hladu a žízni do zajateckého tábora u Carycinu na Volze (dnes Volgograd). 20.května 1916 se stal v Oděse příslušníkem 1.srbské dobrovolnické divize v hodnosti poručíka. Své sympatie k ruskému národu (které mu ale po Druhé světové válce nebyly nic platné...) a antipatie k Jeho Veličenstvu Františku Josefovi vyjádřil dne 2.února 1917 vstupem do pravoslavné církve a při symbolickém křtu přijal jméno Sergěj. Po návratu do vlasti pak udával jako první jméno Sergěj a jako druhé Jan, používal však většinou pouze jména prvního.

V této jednotce bojoval na rumunské frontě proti Bulharům v Dobrudži u Regardžiku, Kara-Lenanu a Kokaradže a proti Turkům u Amzače a Cuge-Machale. V bojích, v nichž postupovali dle srbské tradice velitelé čet a rot v čele svých jednotek, prokázal velikou osobní statečnost. Po osmidenních ústupových bojích k Dunaji využil první možné příležitosti, aby byl na vlastní žádost uvolněn ze služeb Srbska, a v prosinci roku 1916 se hlásil u Československého náhradního praporu Husitského v Borispolu.

Válečná vřava ho zavála i do Itálie, kde byl zapsán k 33.pluku bojujícímu ve skalách hory Doss Alto mezi jezerem Lago di Garda a řekou Adige. Během obranných bojů, v nichž byla vyřazena řada velitelů čet a rot, nahradil 24.září padlého velitele 5.roty, 5.listopadu byl ustanoven velitelem 3.roty a posléze 10.listopadu velitelem II.praporu. Do vlasti přijel se svým praporem, už v hodnosti kapitána, dne 19.prosince 1918 jako desátý transport z Itálie. Ve vlasti se podílel mimo jiné na vytlačení maďarských vojsk z území středního Hronu.

V období od konce první světové války až po násilnou okupaci naší vlasti německým molochem vystřídal Jan Ingr mnoho velitelských funkcí na mnoha místech naší vlasti. Na nový rok 1938 byl povýšen do hodnosti divizního generála. Během květnové mobilizace mu podléhala obrana úseku hranice mezi Znojmem a hranicemi Čech, v následující září zajišťoval obranu úseku mezi Vltavou a Vranovem nad Dyjí.

V říjnu toho roku byl odvelen do hlavního štábu v Praze s úkolem vypracovat studii o reorganizaci branné moci, vyplívající ze situace po odtržení pohraničí.Odtud se navrátil do Brna, kde ho zastihlo obsazení zbytku republiky. V průběhu března nejprve v Brně, později i v Praze se podílel na vzniku základní charakteristiky a struktury podzemní organizace odporu, později známou jako OBRANA NÁRODA (ON).

V červnu 1939 se dostal Jan Ingr přes Polsko a Dánsko do Londýna, kde navázal kontakt s presidentem E. Benešem. Jeho rodině se také podařilo dostat se do bezpečí před fašistickou mašinérií. Jan odjel do Paříže, kde se také v březnu tohoto roku se svou rodinou setkal. Jeho syn Ivo vstoupil do armády, k div.BKPÚV (baterie kanónů proti útočné vozbě), mladší syn Jiří pokračoval ve středoškolském studiu na francouzských školách. Po porážce Francie odjel Jan Ingr na lodi Rod-el-Farag do Anglie. V roce 1940 byl jmenován ministrem národní obrany čs. exilové vlády v Londýně.

Reorganizoval ČSVS na MNO, zřídil studijní skupinu a později Štáb pro vybudování branné moci (ŠVBM). Stal se funkčně nejvýše postavenou osobností čs. vojenského odboje v zahraničí, kterou zůstal až do 20.dubna 1945, kdy byl po ustavení Košické vlády a jmenování gen. Svobody ministrem národní obrany, zproštěn funkce hlavního velitele, a byla mu udělena zdravotní dovolená. Do osvobozené vlasti se ale směl vrátit až v červnu.

V poválečném Československu však získávali komunisté čím dál větší vliv, a těm se samozřejmě představitel exilové vlády z Londýna nehodil do jejich špinavých plánů. Byla proti němu rozpoutána štvavá kampaň, ve které se obzvláště angažoval tehdejší generální tajemník KSČ Slánský. Různá obvinění se sice Ingrovi podařilo vyvrátit, ale i tak byl jeho osud nejistý. Komunisté se svým vlivem se ho zbavili elegantním způsobem, když byl 7. září 1947 povýšen do hodnosti armádního generála, tedy nejvyšší armádní hodnosti, a posléze jmenován  mimořádným vyslancem a zplnomocněným ministrem u J.V. královny Nizozemska. Ministr zahraničních věcí jej pověřil vedením vyslanectví v Haagu, kam byl vlastně “odklizen“. Zde jej také zastihl komunistický únorový puč.

30.října 1948 president Klement Gottwald odebral generálovi Janu Sergěji Ingrovi nejen hodnost armádního generála, ale přišel i o všechny svá čs. válečná vyznamenání a medaile, byl mu vysloven zákaz nosit na území ČSR anglické, francouzské, polské a italské řády a medaile. V jeho rodné vlasti, za jejíž svobodu bojoval celý život, bylo proti němu zahájeno trestní řízení pro zločin přípravy úkladů proti republice a vlastizradu.

Generál Ingr se však už do své vlasti, která se k němu zachovala tak macešsky, nikdy nevrátil. Dne 9.února 1949 byl na schůzi Rady Svobodného Československa ve Washingtonu pověřen řízením zpravodajské ústředny RSČ. Při reorganizaci RSČ byl gen. Ingr zvolen členem předsednictva a funkci vykonával ve prospěch organizace až do své smrti. Na jaře 1950 založil v Paříži zpravodajskou ústřednu RENOVA. Později se stal politickým a vojenským komentátorem vysílače Radia Svobodná Evropa.

Armádní generál Sergěj Jan Ingr zemřel náhle na srdeční selhání v Paříži 17.června 1956. Prezident České a Slovenské federativní republiky Václav Havel vrátil Sergěji Ingrovi v roce 1991 hodnost armádního generála in memoriam a udělil mu Řád Milana Rastislava Štefánika in memoriam.

 

Nyní se tedy mají tělesné ostatky armádního generála Jana Sergěje Ingra navrátit do jeho rodné obce, kde má být tento akt důstojnou událostí pod vedením AČR, formou státního pohřbu.

Nevím, kdo už jiný, než hrdina takového formátu, by si takovýto státní pohřeb zasloužil.

Čest jeho památce!

 

 

P.S. při psaní článku jsem čerpal s laskavým svolením pana Petra Něničky z Military muzea generála Sergěje Jana Ingra ve  Vlkoši, z materiálů, které mi zaslal.

 

 

K článku můžete diskutovat ZDE.

 

Autor: Vladimír Kroupa | středa 22.8.2012 12:46 | karma článku: 26,19 | přečteno: 1933x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5535x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3846x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám