Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moje vlastní minulost - legenda, nebo skutečnost...?

Skoro se to rýmuje, ale dnes básnit nebudu. No, možná to bude alespoň zajímavější. Pro někoho určitě...

Půjdu na to tak trochu oklikou, tak se předem omlouvám.

Je tomu pár let, co se v pražském metru objevily na reklamních plochách ,,dopisy" neznámého muže, adresované neznámé ženě. Cestující z toho byli tak trochu ,,paf". Ženy se rozplývaly nad obnaženými city nešťastného romantika a muži žasli, jak to ten neznámý autor dělá, že mu většina cestujících v sukních leží u nohou.

Nakonec se ze všeho a za vším vyklubal Michal Viewegh. Byla to tak trochu blamáž, ale lidé to ,,vzali".

Dále tu byl například kdysi někdo, kdo se jmenoval Karel May. Napsal spoustu krásných knížek, do jejichž děje ,,obsadil" sám sebe. Jeho příběhy obdivují již po několik generací čtenáři po celém světě a nějak nikdo neřeší otázku, zda ona dobrodružství opravdu sám autor prožil a jestli byl na místech, která popisuje.

Ne, Karel May nikdy nebyl v Americe jako Old Shatterhand, ani se neplahočil coby Kara ben Nemsí  pískem Sahary. Přesto dokázal lidi svým vyprávěním učinit šťastné.  Kdo z nás se spolu s ním a s Vinnetouem neplížil travou prérie k nepřátelskému ohni, aby tam vyslechl plány záludných zlosynů...?!

Já vím, měřítko asi dost pokulhává, ale dejme tomu, že teď před Vámi stojím já.

I já píšu příběhy a snažím se na křídlech své fantazie svést i Vás - moje čtenáře. Nabízím Vám pohled do míst a situací, které asi málokdo viděl a zažil. Nabídl jsem Vám v několika dílech pobyt u naší, české jednotky speciálních sil - SOG, na území Afghánistánu. Snažil jsem se Vás vzít ve své fantazii s sebou na několikadenní hlídku do afghánských hor a do obklíčení a boje s bojovníky Talibanu. Mohli jste spolu se mnou cítit všudypřítomný prach afghánské země a cítit smutek a krev prolitou na jedné i na druhé straně.

Zavedl jsem Vás do rozžhavených ulic iráckého Bagdádu, kde jste se spolu se mnou mohli na pár okamžiků stát příslušníky Tajné služby Spojených států při ochraně senátorky USA a mohli jste po ,,mém" boku bojovat o život ve sklaplé léčce nepřátelských fedajínů (,,Bodyguard - tohle je Bagdád madam" a ,,Bodyguard -Vaše sukně madam"

Mohli jste spolu se mnou pátrat po teroristech, kteří chtějí v Praze rozpoutat peklo sebevražedných výbuchů (Cui Bono Veritas).

Provedl jsem Vás noční Prahou, zavedl jsem Vás do pekla drogově závislých a do světa mužské prostituce (Cherchez la Femme ). Také v knize ,,Tanec s bílou smrtí" Vám umožním spolu ,,se mnou" bojovat v závěru příběhu doslova o holý život.

Nutně Vás asi všechny, kdo jste moje blogy četli, napadlo, co z toho jsem skutečně prožil a co je jen ,,legenda". Je samozřejmé, že každý autor do své tvorby promítá něco ze svého života. Je tomu tak i u mě. Co přesně a jaké zážitky jsou autentické, si nechám s dovolením pro sebe. Zrovna tak si nechám pro sebe důvody a skutečnosti, proč se vyznám ve světě zbraní, ozbrojených složek jako jsou armáda, ochranná služba a v něčem, čemu já osobně říkám ,,svět stínů".

Díky těmto povědomostem se mi povedlo přesvědčit o tom, že jsem bývalý příslušník jednotky SOG řadu lidí. Ano, chápete dobře - nikdy jsem nebyl příslušníkem SOG, a s touto jednotkou jsem v Afghánistánu a Iráku nebyl.

Přesto se mi povedlo svými příběhy přesvědčit i řadu lidí takříkajíc -,,od fochu". Kapitoly mého ,,Deníku z Afghánistánu" se dokonce dostaly na internetové stránky veteránů z Afghánistánu v Rusku a to díky jednomu z nich, který umí natolik česky, že moje příběhy přeložil. Pokud se to povede, dokonce by měly vyjít spolu s dalšími mými povídkami v Rusku jako kniha.

Podařilo se mi dokonce svým vyprávěním přesvědčit i lidi, stojící jak se říká - ,,na druhé straně". Svého času jsem na svou mailovou adresu dostával lámanou češtinou psané výhrůžky, že za mé ,,působení" v Afghánistánu a Iráku na mě čeká Alláhova pomsta a já i moje rodina budeme podřezáni jako ovce...

Tenkrát jsem byl okolnostmi donucený učinit nějaká ,,opatření". Ta se asi neminula účinkem a neznámý ,,bojovník" s nožem v ruce a džihádem v srdci už se nikdy neozval.

Ano, nechal jsem se v řadě diskusí a to nejen na tomto serveru strhnout a tím se bohužel moje ,,legenda" prohlubovala do větší hloubky. Ano, pohrál jsem si s dvěma fotografiemi, abych svému příběhu vdechnul více života. Je to tak a více se k tomu nebudu vyjadřovat.

Chápu, že jsem asi řadu z Vás zaskočil. Někdo mně asi bude spílat lhářů, někdo možná ocení mnou fantazii, se kterou se mi povedlo vykreslit živé příběhy a postavy, kterým řada z Vás prostě musela uvěřit - protože jste jim uvěřit chtěli. Považuji za nutné zdůraznit, že všechny příběhy, jejichž děj jsem si ,,vycucal z palce", jsem vždy uváděl v kategorii -,,Poezie a próza". To je ,,kolonka", kde se běžně píše, že v básních člověk lítá, že přistáli Marťani, nebo cokoliv, co Vás ze světa fantazie napadne. O tom právě svět fantazie je...

Pokud jsem uvedl někdy nějaký článek například v oddíle -,,Společnost", tak v tom případě se ale jednalo !!vždy!! o skutečnost a žádnou fabulaci. Tak je tomu i například u mého článku o incidentu se strážníkem Městské policie.

To, že píšu příběhy, jejichž děj je plodem mojí fantazie přeci ještě neznamená, že nedokážu sepsat i skutečnou událost?! Tak to bylo třeba i v případě neurvalého majitele restaurace ve Vrchlabí a spousty, spousty jiných článků, které byly uvedeny jinde, než v ,,Poezii a próze" a vycházejí ze skutečných událostí.

To je ten rozdíl, který občas někteří čtenáři nedokážou rozlišit...

Jednou jsem se setkal s jedním moudrým člověkem a ten mi řekl -,,...každý občas dojde někam, kde udělá něco, co se druhým může jevit jako lež. Je ale důležité, aby to, co uděláš, nikomu neublížilo. Jsou lži, které druhým lidem pomáhají žít..."

 

Myslím, že se moje příběhy a postřehy pár lidem líbí. Sám se při jejich psaní spoustu věcí učím, protože jsem nucený hledat si informace, které třeba nevím. Snažím se vždy napsat příběh tak, aby se i mně samotnému líbil. Abych byl při jeho čtení napnutý, třeba vystrašený a nakonec, dáli se to tak říci - poučený.

Omlouvám se těm z Vás, kteří právě přišli o nějakou iluzi. Doufám ale, že se mezi Vámi najde alespoň pár takových, co moje příběhy nečetli pro to, co si mysleli, že jsem byl, ale pro jejich děj a postavy, kterým jsem vdechl život. Jsem přesvědčený o tom (nikoho jsem se na to nikdy neptal, ale pevně tomu věřím), že můj ,,titul" VIP jsem si vypsal svými články a příběhy a nikoliv snad tím, že by se někdo z vedení blogu iDnes ohlížel na to, čím, nebo kým si myslel, že jsem snad mohl v minulosti být. Doufám, že je mezi Vámi alespoň pár takových, kteří jsou ochotní si přiznat, že každý z nás má v sobě svůj soukromý ,,Afghánistán".

Kdysi jsem jeden svůj příběh  nazval - ,,Hoď kamenem, kdož jsi bez viny..."

Tak tu před Vámi stojím a pokud chcete, kameny jsou všude okolo Vás...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

P.S. - Možná mě ohnete, ale nikdy mě nezlomíte...

 

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 11.9.2009 8:20 | karma článku: 23,39 | přečteno: 3607x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5535x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3846x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám